Τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Αξώμης κ.κ. Δανιήλ

Γράφει ο Διευθυντής του Γυμνασίου – λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπα, κ. Γεώργιος Κατοπόδης

Mε συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 έλαβε χώρα η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Άγιος Φρουμέντιος». Μαζί με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ.κ Θεόδωρο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου (εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου), Ζάμπιας κ.κ. Ιωάννου, Άκκρας κ.κ. Ναρκίσσου, του ποιμενάρχου Αξώμης κ.κ Δανιήλ και του Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου. Παρόντες και οι Αρχιμανδρίτες κ. Χρυσόστομος και κ. Σεραφείμ.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριότατος απένειμε το οφίκιο του «Μεγάλου Αρχιμανδρίτου του Θρόνου» στον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Μπαρμπέρη.

Επίσης ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θέλοντας να τιμήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος κ. Δημήτριο Συκά αποκάλεσε αυτόν «Λέοντα της Αιθιοπίας» και του απένειμε το παράσημο του «Ταξιάρχου του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας».

Ακολούθως, τελέσθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Αξώμης κ.κ. Δανιήλ.

Παρευρέθησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Πατακιάς και οι Πρέσβεις της Ισπανίας, της Ρουμανίας, και της Σερβίας. Ο Επιτετραμμένος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. George Tawdros και ο Επιτετραμμένος της Ουκρανίας. Επίσης ο Σύμβουλος Β’ της Ελλ. Πρεσβείας κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης, οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελλάδος στο Τζιμπουτί κ. Aικατερίνη Στουραΐτη-Μεντζέτιμη, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπέμπα κ. Δημήτριος Συκάς μαζί με Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Αδεφότητος των Οφφικιάλων του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο Dr Tebebe Demane Berhan, μέσω του οποίου ο Μακαριότατος εξέφρασε ευχαριστίες προς την Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Αιθιοπίας και ο Εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διοικήσεως της πόλης.

Στην τελετή ενθρόνισης παρέστησαν επίσης, ο Νούντσιος του Βατικανού στην Αιθιοπία, ο εκπρόσωπος του Καρδιναλίου, εκπρόσωποι της Αρμενικής Εκκλησίας και ο εφημέριος της Γερμανικής εκκλησίας στην Αντίς Αμπέμπα.

Μετά την Τελετή Ενθρόνισης, ακολούθησε η ομιλία του Μακαριότατου Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον πρώην Μητροπολίτη Αξώμης και νυν Μητροπολίτη Καισαρείας κ.κ. Πέτρο, δίνοντας έμφαση στην προσωπικότητα του, στο έργο του και στην σαραντάχρονη προσφορά στην Παροικία και στο Πατριαρχείο. (Υπενθυμίζεται ότι ο Πρώην Γέροντας Αξώμης είναι Μέγας Ευεργέτης της Κοινότητας μας.)

Εν συνεχεία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Εκπρόσωπος του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε της ευχές του Παναγιότατου και προσέφερε εκ μέρους του Αρχιερατικό Εγκόλπιο, αφού ο εκάστοτε Μητροπολίτης Αξώμης είναι ο σύνδεσμος του Οικουμενικού Θρόνου με το Αιθιοπικό Πατριαρχείο.

Τέλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ εκφώνησε τον Επιβατήριο λόγο του.

Μετά την τελετή επακολούθησε επίσημο γεύμα εντός της κοινοτικής αίθουσας εκδηλώσεων που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα προς τιμήν του Πατριάρχη.

Αργά το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μακαριότατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος και η Συνοδεία του αναχώρησαν για την Αίγυπτο.