Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Ελληνική Παροικία της Αδδίς Αμπέμπα στην Αιθοπία

Γράφει ο εκπαιδευτικός του σχολείου, Γεώργιος Φίλης

Με πανηγυρικές εκδηλώσεις τίμησαν οι Έλληνες στην Αδδίς Αμπέμπα την ημέρα Εθνικής Παλιγγενεσίας της πατρίδος μας. Διπλή γιορτή για τους Έλληνες καθώς εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Ο Διήμερος εορτασμός ξεκίνησε με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου την Κυριακή 24 Μαρτίου. Εν συνεχεία το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η Δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Πρεσβεία στο εντευκτήριο της Ε.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε η δοξολογία, παραμονή της γιορτής του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Δανιήλ. Με αίσθημα υπερηφάνειας ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο, υποσχόμενος στο τέλος τη δημιουργία ενός μνημείου για του πεσόντες υπέρ πατρίδος. Το πανηγυρικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου διαβάστηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ. Νικόλαο Πατακιά.

Με πλήρη επιτυχία η κ. Βραδή Ευγενία, θεολόγος του Μιχείου Γυμνασίου-Λυκείου, οργάνωσε τη σχολική γιορτή το απόγευμα της Παραμονής της Εθνικής Επετείου. Οι μαθητές καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλαν να τιμήσουν με υπερήφανο τρόπο τους ήρωες του 21. Τα ελληνικά σχολεία της Αδδίς Αμπέμπα έδειξαν ότι με την καθοδήγηση των δασκάλων τους τα παιδιά μπορούν να αναπαραστήσουν μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ετήσια δεξίωση στον Ολυμπιακό, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έλαβε χώρα στο κατάμεστο εντευκτήριο του Συλλόγου μας καθώς και στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης. Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους Πρέσβεις, εκπρόσωποι της Αιθιοπικής Κυβέρνησης και Διεθνών Οργανισμών. Στη γιορτή παρέστησαν επίσης Πρόεδροι και μέλη των ξένων και τοπικών κοινοτήτων καθώς και το σύνολο των Ελλήνων Παροίκων. Τον Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Εξοχότατος Πρέσβης στα αγγλικά. Μια εκδήλωση πλήρης θεαμάτων καθώς εμφανίστηκε επί σκηνής ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας παρουσιάζοντας στο πλαίσιο των πολιτιστικών ένα απόσπασμα από το έργο: «Η ζωή του Σωκράτη». Την παράσταση ΄΄έκλεψαν’’ όπως κάθε χρόνο οι παραδοσιακοί χοροί των μαθητών των ελληνικών σχολείων υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Εμμανουήλ Ασσέφα.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.