ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΕΓ ΝΤΕΡΜΠΑΝ, 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Γράφει  ο αποσπασμένος εκπ/κός Παναγιώτης Ιωαννίδης

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 το ΤΕΓ Ντέρμπαν γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κος Βλάχος Γεώργιος, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κος Ιωάννου, ο Επίτιμος  Πρόξενος της Κύπρου κος Στυλιανού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κος Χατζηπέτρου, ο ιερέας της Κοινότητας π. Αθανάσιος Πογιατζής, οι μαθητές του ΤΕΓ και πλήθος κόσμου.

Στην αρχή της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κοινότητας κος Χατζηπέτρου και αμέσως το λόγο πήρε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κος Βλάχος ο οποίος μιλώντας στα ελληνικά και αγγλικά, τόνισε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, τη διαχρονικότητα της και την αξία της.

Αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία – παρουσίαση από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του ΤΕΓ Ντέρμπαν κο Ιωαννίδη Παναγιώτη, ο οποίος με τη βοήθεια της χρήσης νέων τεχνολογιών, προβολή βίντεο και power point, αναφέρθηκε στην ιστορία και εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και στη συμβολή της στην ανάπτυξη των επιστημών και την επιρροή της στις σύγχρονες γλώσσες.

Οι μαθητές του ΤΕΓ Ιωαννίδης Ευστράτιος, Αγγελόπουλος Χρήστος και Αγγελόπουλος Άννα-Μαρία διάβασαν μια σειρά από ελληνικές λέξεις που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα σε όλους τους τομείς. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας που ακόμη και σήμερα διατηρούν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Ο κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση με ενδιαφέρον η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.