ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ CAPE TOWN  ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ

Με λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της «28ης Οκτωβρίου 1940» στην ελληνική κοινότητα του Κέιπ Τάουν.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου με τη σχολική γιορτή.   Η γιορτή άρχισε με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών και την είσοδό τους στην αίθουσα τελετών της κοινότητας. Ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων από τις διπλωματικές αρχές, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, και το σχολείο,  οι εθνικοί οι ύμνοι Ελλάδας και Νοτίου Αφρικής  και η ανάγνωση του μηνύματος του Συντονιστή  Εκπαίδευσης, κ. Βλάχου για την εθνική επέτειο.

Στη συνέχεια οι  μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου με το αφιέρωμά τους στην ελληνική σημαία, το σύμβολο του Ελληνικού Έθνους, της έδωσαν «ζωή» μέσα από τα ποιήματα που απήγγειλαν.  Οι μεγαλύτεροι  μαθητές  μετέφεραν τους θεατές   στις μέρες του ’40, κατά τις οποίες γράφτηκαν οι ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας για το ελληνικό έθνος. Μέσα από αφηγήσεις,   ποιήματα  και  μονόπρακτα αναφέρθηκαν  στον απαράμιλλο ηρωισμό των Ελλήνων βουνά της Πίνδου, αλλά και τη συμβολή των γυναικών  και όλων των  Ελλήνων που πολεμούσαν μαζί τους χωρίς όπλα,  για τη διασφάλιση και την αποκατάσταση της ελευθερίας μας.

Τέλος μαθητές και παρευρισκόμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Η σχολική εορτή ολοκληρώθηκε με  την παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο κορυφώθηκαν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου με την επίσημη δοξολογία, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ Σεργίου και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου.

Οι  εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Ελληνική Κοινότητα με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την πρόξενο του Κέιπ Τάουν κ. Τζανακάκη, την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Σούσαλη, την προσφορά αναμνηστικού προς τον κ.κ. Ειρηναίο και το επίσημο γεύμα.   Η μέρα έκλεισε με την παρουσίαση ελληνικών και σέρβικων χορών.