O εορτασμός της 25η Μαρτίου στην Αδδίς Αμπέμπα Αιθιοπίας

Γράφει ο εκπ/κος του σχολείου, Φίλης Γεώργιος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι Έλληνες της  Αδδίς Αμπέμπα γιόρτασαν την 25η Μαρτίου, την διπλή γιορτή: του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου  το πρωί της Κυριακής  25 Μαρτίου και  συνεχίστηκαν με τη σχολική γιορτή το απόγευμα της ίδιας μέρας.Ο διήμερος Εορτασμός ολοκληρώθηκε με τη δεξίωση που οργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αιθιοπία, στον ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο  «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Εξέχοντες προσκεκλημένοι από την πολιτική σκηνή της  πατρίδας μας   ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ του Ν.Ιωαννίνων κ. Γιάννης  Καραγιάννης.

Την Δοξολογίαετέλεσε ο Πανοσολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Χρυσόστομος Μπαρμπέρης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Φρουμεντίου. Τον Πανηγυρικo εκφώνησε ο  Εξοχότατος Πρέσβης της Ελλάδος  κ. Νικόλαος  Χ. Παττακιάς  τονίζοντας τη σημασία του  ελληνικού ομαδικού πνεύματος προς  επίτευξη κοινών  στόχων, όπως η Ελευθερία. Σύσσωμοι  οι παρευρισκόμενοι πάροικοι  παρουσία του Βουλευτή κ. Καραγιάννη, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και βροντοφώναξαν «ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ».

Εν συνεχεία η σχολική γιορτή έλαβε χώρα στην αίθουσα (Νικολάου Δράκου) της ελληνικής Κοινότητος με τους μαθητές  και τις μαθήτριες των ελληνικών σχολείων να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να συγκινούν το κοινό. Τη γιορτή επιμελήθηκε η καθηγήτρια αγγλικής Φιλολογίας, κ. Κωτζαντώνογλου Χριστίνα.

Στον Πανηγυρικό λόγο η κ. Κωτζαντώνογλου έκανε μια ιστορική αναδρομή στις περιπέτειες του Αγώνα δίνοντας έμφαση στον ηρωισμό που διέπει τους Έλληνες τις δύσκολες στιγμές  της εξέγερσης. Από τη γιορτή δε θα μπορούσαν  να λείψουν οι παραδοσιακοί χορευτικοί χοροί (καλαματιανός, τσάμικος, συρτάκι) από τους μαθητές και τις μαθήτριες με την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής,  κ.Εμμανουήλ Ασέφα.  Παρόντες στην γιορτή: ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ. Ν. Χ. Πατακιάς, ο Βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων κ. Γιάννης Καραγιάννης, ο Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης , ο Πανοσολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Χρυσόστομος Μπαρμπέρης, ο Πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητος κ. Δημήτριος Συκάς και ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Αθανάσιος Ρούσος.

Η  μαθητική χορευτική ομάδα των ελληνικών σχολείων  εντυπωσίασε και την επόμενη μέρα στην δεξίωση στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ παρουσία του ΑΝ.ΥΠΕΞ κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος, μετά την αποχώρησή του από το Σύλλογο κοινοποίησε τα εύσημα του για τους μαθητές μας σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Γονείς, κηδεμόνες καθώς και πλήθος Ελλήνων επισκεπτών που έτυχε να βρίσκονται τις μέρες εκείνες στην πόλη καταχειροκρότησαν την προσπάθεια των παιδιών.