ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ – ΚΡΑΥΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΑΧΕΤΙ   ‘’ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΕΤΕ ΠΙΣΩ’’    ‘’ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ’’

 

images (1)Γράφει η συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος

 Έξω από τα συνηθισμένα η σημερινή εκδήλωση-διαδήλωση-διαμαρτυρία μαθητών του ΣΑΧΕΤΙ.

Σχεδόν ακόμη χαράματα (07,30) και η κεντρική είσοδος της Σχολής γέμισε από τους νεαρούς διαδηλωτές, μαθητές της εβδόμης και της ενδεκάτης τάξης της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

 Το θέμα εντυπωσιακό και πολύ πρωτότυπο ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Ν. Αφρικής, αφού οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν έντονα μέσα από τα μαθήματα Ιστορίας και Πολιτισμού σχετικά με την αφαίρεση (κλοπή) των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Αθήνα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά το 1799-1803.

Τα γλυπτά αυτά μάρμαρα μεταφέρθηκαν στην Αγγλία και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τις τελευταίες δεκαετίες όπως όλοι γνωρίζουμε το κίνημα για την επιστροφή των γλυπτών στον τόπο στον οποίο ανήκουν δηλαδή στην Ακρόπολη της Αθήνας της πρωτεύουσας της Ελλάδας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Σ’ αυτό το πνεύμα οι μαθητές της Σχολής, γεμάτοι μαχητικότητα φωνές και πολύ ευρηματικά και πρωτότυπα πλακάτ διαδήλωσαν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων.

Να σημειώσουμε ότι και οι μαθητές των άλλων τάξεων της Σχολής, θα προβούν σε δράσεις υπέρ του κινήματος της επιστροφής  των μαρμάρων, όπως το πολύ μεγάλο πανό της Πρώτης,  Δευτέρας και Τρίτης τάξης που ετοιμάζεται και θα αναρτηθεί στον περίβολο της Σχολής γράφοντας ‘’κάτω τα χέρια από τα Μάρμαρα’’.

Το Τραγούδι που ετοιμάζουν οι μαθητές της Τετάρτης τάξης, η Έκθεση που θα γράψουν οι μαθητές της Πέμπτης και η επιστολή που θα συντάξουν και θα στείλουν οι μαθητές της Έκτης στο Βρετανικό Μουσείο.

Από την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος, ένα μεγαλο μπράβο στους αγωνιστές μαθητές.

Απ’ ότι πληροφορηθήκαμε η Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος εξετάζει το ενδεχόμενο την σημερινή ενέργεια των μαθητών να την κοινοποιήσει τόσο στις Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στη Ν. Αφρική όσο και σε αυτές της Μ. Βρετανίας.

Δείτε το στο slideshare.net