Σχολικές μονάδες Κονγκό

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Δείτε το στο slideshare.net

Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Κοινότητας Κινσάσας

Δείτε το στο slideshare.net

Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας

Δείτε το στο slideshare.net

Τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι

Τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι (Σ.Ε.Κ.Λ.) ιδρύθηκαν και λειτουργούν από το 1968. Το 1981, με υπουργική απόφαση, αναγνωρίστηκαν ως ισότιμα των δημοσίων σχολείων της  ημεδαπής και ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα που ισχύει στην Ελλάδα, όπως αυτό ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Η ίδρυση των σχολείων ήταν σταθμός για την ζωή της παροικίας, γιατί οργάνωσαν τη ζωή της, ενίσχυσαν και ενισχύουν την ελληνική παρουσία και την εθνική συνείδηση.

Τα αμιγώς ελληνικά σχολεία  (Νηπιαγωγείo-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), στεγάζονται και ανήκουνστην Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπάσι, κτίστηκαν δε από την Κοινότητα χάρη στις δωρεέςκαι τις προσφορές των ομογενών.Διαθέτουν, μεταξύ άλλων, πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικής-χημείας, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα  εικαστικών, γυμναστήριο και πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη.

Τα σχολεία μας παρέχουν στους μαθητές ελληνική μόρφωση και παιδεία και αποτελούν

γέφυρα επαφής και γνωριμίας με την πατρίδα, πηγή μάθησηςκαι διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, των ελληνικών ηθών και εθίμων, των πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών του έθνους μας. Η εύρυθμη λειτουργία τους και το υψηλό επίπεδο σπουδών σε όλες τις βαθμίδες συνδέονται με την παραμονή των ελληνικών οικογενειών στο Λουμπουμπάσι.

Οι τελειόφοιτοι συνεχίζουν τις σπουδές τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της Ελλάδας με απόλυτη επιτυχία.

Δείτε το στο slideshare.net

 

Η πόλη του Λουμπουμπάσι

Το Λουμπουμπάσι  (πρώην Elisabethville) πήρε το όνομά του από τον  Πατρίς Λουμούμπα (Patrice Émery Lumumba) πρωθυπουργό της Δημοκρατίας του Κονγκό (σήμερα γνωστής ως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) από τις 2 Ιουλίου 1925 έως τις 17 Ιανουαρίου 1961.Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και κομβικό σημείο στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Είναι η πρωτεύουσα της σχετικά ευημερούσας επαρχίας Κατάγκα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ζάμπια.

Η πόλη βρίσκεται 1320 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου σε 1.5 εκατομμύριο κατοίκους,οι οποίοι μιλούν γαλλικά  και kiswahilli. Βρίσκεται 1.500 χλμ. ανατολικά της Κινσάσα και είναι νεότατη πόλη (ιδρύθηκε το 1910). Η θέση της, στο κέντρο μιας πλουσιότατης περιοχής ορυχείων ουρανίου, κοβαλτίου, χαλκού και σιδήρου, την ευνόησε τόσο, ώστε να αναπτυχθεί σεσπουδαίο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο. Μικρές βιοτεχνίες παράγουν προϊόντα διατροφής και ποτά, έργα ζωγραφικής, κεραμικά, χειροποίητα διακοσμητικά από χαλκό, ξύλο ή μαλαχίτη κ.ά.

Στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται ο ζωολογικός κήποςκαι το  αρχαιολογικό και εθνολογικό Εθνικό Μουσείο του Λουμπουμπάσι. Μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα της αποικιακής αρχιτεκτονικής, όπως το παλάτι  αρτ ντεκό της Δικαιοσύνης ή ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου και Παύλου , έχουν αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια. Η πόλη φιλοξενεί  το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της περιοχής, το οποίο διατηρεί μια  αξιόλογηΒιβλιοθήκη.

Δείτε το στο slideshare.net