Κοινότητα – Σχολείο τριγώνου Vaal Ν. Αφρικής

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΒΑΑΛ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ

Γράφει ο εκπ/κός του σχολείου, Άξιος Δημοσθένης

IMG_0288Η Ελληνική Κοινότητα Τριγώνου Βάαλ βρίσκεται 80 χιλ. Νότια της πόλης του Γιοχάννεσμπουργκ. Το όνομά της το πήρε από τον ομώνυμο ποταμό της περιοχής τον Βάαλ. Ο Ελληνισμός της  βιομηχανικής  αυτής περιοχής είναι οργανωμένος σε κοινότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Περίπου στο 1970 βρίσκεται σε πλήρη ακμή με 2000 πολίτες Έλληνες  και Κυπρίους.  Η ακμή του οφείλεται κατά κύριο λόγο στα μεγάλου μεγέθους εργοστάσια  (μετάλλων-ηλεκτρικής ενέργειας-κάρβουνου) της περιοχής.

Οι ομογενείς τα πρώτα χρόνια απασχολούνταν στις ανωτέρω βιομηχανίες, γρήγορα όμως απέκτησαν μεγάλο μέρος των σούπερ μάρκετ της περιοχής καθώς και άλλα καταστήματα.

Σήμερα όπως συμβαίνει σε όλη την Ν. Αφρική, μετά τις εξελίξεις του 1993-95, το Ελληνικό στοιχείο συρρικνώθηκε και ο αριθμός των ομογενών είναι λίγο πάνω από τους  500.

Η Ελληνική Κοινότητα απλώνεται σε τρεις πόλεις πολύ κοντά η μία στην άλλη, το Vanterbijlpark το Vereeneging και το Sasolberg. Η Εκκλησία και τα γραφεία της Κοινότητας βρίσκονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Vereeneging. Το σχολείο, το χωλ  ένα παρεκκλήσι καθώς και το γήπεδο ποδοσφαίρου βρίσκονται στο Vanterbijlpark.

SONY DSC

SONY DSC

Ακόμη και σήμερα η Κοινότητα διακρίνεται για την ζωντάνια της, την οργάνωσή της καθώς και την οικονομική της αυτάρκεια.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στον τομέα της ζωντάνιας  βασικό ρόλο έπαιξε το σχολείο τα τελευταία χρόνια, που με την δράση του έκανε γνωστή την κοινότητα σε όλη την Ν. Αφρική. Το δε Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από νέους και μονιασμένους ανθρώπους τα πάει περίφημα στην οργάνωση και στα οικονομικά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν βλέπουμε ιστορικές και πολυπληθείς Ελληνικές Κοινότητες της Ν. Αφρικής  να βρίσκονται υπό διάλυση.

Το Ελληνικό σχολείο της Κοινότητας σήμερα έχει 30 μαθητές με έναν δάσκαλο αποσπασμένο από την Ελλάδα (Άξιος Δημοσθένης) και την σύζυγό του Άννα ιδιώτη Νηπιαγωγό. Λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτήριο και εκτός της παροχής της γνώσης πραγματοποιεί πλήθος εκδηλώσεων.

Σήμερα Πρόεδρος της Κοινότητας είναι ο Δικηγόρος Κυριάκος Βαρδάκος.