Γυμνάσιο-Λύκειο Αιθιοπίας

Ιστορικό ίδρυσης και λειτουργίας του Μιχείου Γ/σίου-Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπα- Αιθιοπίας.

Η Ελληνική Κοινότητα της  Αντις Αμπέμπα-Αιθιοπίας ιδρύθηκε το έτος 1910. Την εποχή εκείνη άρχισε να λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο με δωρεές των Παροίκων. Το Ελληνόγλωσσο αμιγές Ημιγυμνάσιο της Κοινότητας (οι 3 πρώτες τάξειςτου εξαταξίου Γυμνασίου) λειτούργησε το έτος 1944.  Η αναγνώριση του από το Ελληνικό Κράτος έγινε το 1947 με το Βασιλικό Διάταγμα 2, ΦΕΚ 152/24-07-1947, τ.Α’.

Μέχρι το έτος 1950 προσετέθησαν στο Ημιγυμνάσιο αυτό οι τρεις ανώτερες τάξεις και έτσι το Ημιγυμνάσιο έγινε πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο, το οποίο αναγνωρίστηκε ως ισότιμο προς τα Γυμνάσια της ημεδαπής μετο Βασιλικό Διάταγμα 5, ΦΕΚ 177/17-08-1950, τ.Α’.

Το έτος 1961 η Κοινότητα αποπεράτωσε την κατασκευή τριών κτιριακών συγκροτημάτων εντός του ιδιόκτητου κοινοτικού οικόπεδου, τού “Μίχειου Γυμνασίου-Λυκείου”, της “Ζεκείου Δημοτικής Σχολής” και του “Διαμάντειου Νηπιαγωγείου” με δωρεές των μελών της, Αθανασίου Μίχου, Μιχαήλ Ζέκου και Νικολάου Διαμάντα, μεγάλων ευεργετών. Την ίδια χρονιά αποπερατώθηκε και το κτήριο του κοινοτικού Οικοτροφείου, το οποίο την εποχή εκείνη στέγαζε περί του 250 μαθητές.Από τότε έως σήμερα τα τρία σχολεία μας στεγάζονται και λειτουργούν στα κτίρια αυτά.

MIXEIO ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΕΝ. ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

Η Ελληνική Παροικία είχε μια δυναμική παρουσία στην Αιθιοπία και οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εδώ, με την σκληρή εργασία τους και εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, ανέπτυξαν επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Στην δεκαετία του ’60  η Ελληνική Παροικία αριθμούσε σε 7000-8000 Έλληνες. Περαν των επιχειρήσεων, συγκροτήσανε Κοινότητεςσε διάφορες πόλεις της Αιθιοπίας. Η μεγαλύτερη υπήρξε η Κοινότητα Αντίς Αμπέμπα, η οποία είναι η μοναδική που υφίσταται σήμερα με αξιόλογη δραστηριότητα μέσα στην Ορθόδοξη Αιθιοπική Κοινωνία, η οποία αγάπησε και αγκάλιασε τους Έλληνες και διαμόρφωσε βαθιά φιλελληνικά αισθήματα.

Το προαύλιο των κοινοτικών σχολείων

Το προαύλιο των κοινοτικών σχολείων

 

 

 

 

Το κοινοτικό οικοτροφείο και δίπλα διαμερίσματα εκπαιδευτικών

Το κοινοτικό οικοτροφείο και δίπλα διαμερίσματα εκπαιδευτικών

 

Το 1926 αποπερατώθηκε η Κοινοτική  Εκκλησία «Άγιος Φρουμέντιος» στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της Μητρόπολης Αξώμης, μια Μητρόπολη που περιλαμβάνει την Αιθιοπία, την Ερυθραία και το Τζιμπουντί.

Από το 1985 παράλληλα με τα Ελληνικά σχολεία ιδρύθηκε και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία Αγγλικό τμήμα, με 1000 περίπου αλλοδαπούς μαθητές 50 περίπου εθνικοτήτων, οι οποίοι διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα από την 1η μέχρι την 6η δημοτικού.

Κτήριο με τα γραφεία της Κοινότητας- εργαστήρια ηλ.υπολογιστων-βιβλιοθήκη-

Κτήριο με τα γραφεία της Κοινότητας- εργαστήρια ηλ. υπολογιστών-βιβλιοθήκη-
αίθουσες  διδασκαλίας

Από το 1974, με την εγκαθύδριση κουμουνιστικού καθεστώτος οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία, χάνοντας τις περιουσίες τους. Τα σχολεία μας όμως συνεχίζουν να λειτουργούν. Μέσω των Ελληνικών σχολείων ενισχύεταιη Ελληνική συνείδηση και ταυτότητα των νεαρών ομογενών μας(2ης και 3ης γενιάς).

Το κοινοτικό Οικοτροφείο είναι το μεγαλύτερο στην Αφρικανική Ήπειρο και τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονται έως σήμερα πλήρως από την Κοινότητα, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση.  Στους νεαρούς ομογενείς μαθητές η Κοινότητα προσφέρει διαμονή στο Κοινοτικό Οικοτροφείο καθ’όλην την διάρκεια της φοίτησής τους στα Κοινοτικά μας Σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), πλήρη διατροφή, ένδυση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και αναγκαία δικαιολογητικά για την έκδοση άδειών παραμονής και εργασίας.

Πρόσφατα η διαδικασία για την λήψη της αναγκαίας βιζας εισόδου(businessvisa) στην Αιθιοπία των Ελλήνων εκπαιδευτικών απλοποιήθηκε, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Κοινότητα, η οποία αναλαμβάνει την έκδοση της βίζας, καθώς και την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας.
Από φέτος τα μοναδικά προαπαιτούμενα είναι:

  1. Συμβόλαιο εργασίας: Η Κοινότητα θα στείλει στον καθε εκπαιδευτικό το συμβόλαιο εργασίας συμπληρωμένο. Ο εκπ/κος το υπογράφει, το σκανάρει και το στείλνει με email στην Κοινότητα(email:pvalendis@gmail.com). Τηλέφωνο Κοινότητας: 00251 115540054. Υπευθυνος για ενημέρωση: Ο Γεν. Γραμματέας κ. Πολύβιος Βαλεντής.
  2. Αντίγραφο πτυχίου + επίσημη μετάφραση του απο την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Και αυτά τα δικαιολογητικά αποστέλλονται με τον ίδιο τρόπο στο pvalendis@gmail.com.
  3. Φωτοτυπία του (κόκκινου) διαβατηρίου, η οποία αποστέλλεται στην Κοινότητα με τον ίδιο τρόπο.

Οι εκπ/κοι θα κάνουν καθαρές φωτοτυπιες σε όλα τα ανωτέρω έγγραφα και να τις στείλουν στο email:pvalendis@gmail.com
Όλα τα πρωτότυπα έγγραφα οι εκπ/κοι θα τα φέρουν μαζί τους.
Η Κοινότητα θα καταθέσει όλα τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά στο Αιθιοπικό Υπουργείο Παιδείας. Προκειμένου ναεκδοθεί businessvisaεισόδου στο όνομα του εκπαιδευτικού.Όταν θα φθάσουν στην Αιθιοπία, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής και εργασίας.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί θα επικοινωνούν με την Κοινότητα για οτιδήποτε θέμα σχετικό με την απόσπαση τους.