Σχολή ΣAXETI Ελληνικό τμήμα 2018

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ- ΠΛΑΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ… ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ! – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2018

Δείτε το στο slideshare.net

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

 

ΣΑΧΕΤΙ 30-07-2018

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!            

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Η Εθνική τραγωδία που έπληξε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, το βράδυ  της 23 Ιουλίου 2018 με τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, συγκίνησε την παγκόσμια κοινότητα ως προς το μέγεθος των ανθρώπινων απωλειών  και των  υλικών καταστροφών.

Οι Ομογενείς από όλα τα σημεία της γης κινητοποιήθηκαν προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των πυρόπληκτων οικογενειών.

Η ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ, για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι είναι εκείνο το μεγάλο και ιστορικό Ελληνικό σχολείο που εκτός από τις γνώσεις που προσφέρει στους μαθητές του, τους διδάσκει και τις έννοιες της ανθρωπιάς, της συμπαράστασης, τους διδάσκει το Ελληνικό Φιλότιμο!

 

Έτσι, την  Παρασκευή το πρωί, 27 Ιουλίου 2018,  στο μεγάλο προαύλιο της Σχολής, συγκεντρώθηκαν  όλες οι τάξεις του σχολείου για να ρίξουν  μέσα στο γαλανόλευκο κιβώτιο χρήματα, ευχές και την αγάπη τους για τους πυρόπληκτους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τους μικρούς άγνωστους φίλους τους που έμειναν χωρίς οικογένεια, χωρίς σπίτι, χωρίς σχολείο.

Την ιδέα της συγκέντρωσης χρημάτων για τους πυρόπληκτους συμπατριώτες μας είχαν η Διευθύντρια του Δημοτικού κ. Σοφία Ζαχαρίου και η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Αντωνία Παπάζογλου. Έτσι ενημερώθηκαν οι γονείς και οι μαθητές της Σχολής, οι Διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στη Ν. Αφρική, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων καθώς και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Dr. Γ. Βλάχος ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, το οποίο εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία.

Στην εκδήλωση της Παρασκευής παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ Dr. Α. Στεφάνου, ο Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor, Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ι. Φιλίππου, ο  Συντονιστής Εκπαίδευσης Dr. Γ. Βλάχος οι Διευθυντές των Τμημάτων της Σχολής και όλο το διδακτικό προσωπικό.

Μίλησαν δίνοντας τα θερμά τους συγχαρητήρια για την επιτυχία της πρωτοβουλίας και έστειλαν μήνυμα ελπίδας στους Έλληνες που υποφέρουν, ο κ. Φιλίππου, ο κ. Βλάχος και η κ. Ζαχαρίου.

ΟΙ μαθητές και οι παρευρισκόμενοι φώναξαν όλοι μαζί το σύνθημα της ημέρας: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!

Σημειώνουμε ότι το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από μετρητά των μαθητών και από τραπεζικές καταθέσεις γονέων και εκπαιδευτικών,  ανήλθε στις 256. 973 Rand (περίπου 16.700 ευρώ).

                                   ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΧΕΤΙ !!!

 

Πρωτοβουλία της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για στήριξη των πυροπαθών στην Αττική

Αποτέλεσμα εικόνας για SAXETI SXOL;H

‘Together We Can’

Dear SAHETI School Parents, Staff and Pupils
We call on your ‘Filotimo’.
On Friday, 27 July from 8:00 till 8:30 in our Big Avli we will be having a fund drive to collect
money towards the rehabilitation of the disaster area in the Attica Region of Greece (Mati,
Rafina, Kineta, Nea Makri), following the devastating fires this week in the region.
We kindly and humbly request that you give your child an amount which they can donate
towards this fund. Should you also wish to donate, please come down to the avli during this
time.
If any parent wants to deposit an amount and not send cash, please deposit into:
SAHETI School
Standard Bank
Lakeside Mall
Account No. 020 654 138
Branch Code: 012 342
Ref: TWC with your child’s name and surname
We will communicate the amount raised by 14:00 on Friday.

With Great Gratitude
Mrs Sophia Zachariou Kyria Tonia Papazoglou Mrs Terri Ohannessian Mr Warwick Taylor
Principal: Primary School Principal: Greek Studies Principal: Pre-Primary Executive Head

 

Επίσκεψη της Ελληνικής Χορωδίας  ‘’ROSARTE’’ στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ.  11 Ιουλίου 2018

 Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Την Σχολή ΣΑΧΕΤΙ επισκέφθηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 μετά από πρόσκληση της Σχολής, η 55μελής  χορωδία ROSARTE από την Ελλάδα. Η χορωδία συμμετείχε στην παγκόσμια συνάντηση χορωδιών η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πρετόρια και στον διαγωνισμό, κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια! Να σημειώσουμε ότι στην παγκόσμια αυτή συνάντηση συμμετείχαν 500 χορωδίες από όλον τον κόσμο με 8.600 μέλη.

Η χορωδία ROSARTE έχει πλούσια δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς με τις θαυμάσιες εμφανίσεις της. Έχει πολυπληθή τμήματα παιδιών και εφήβων. Διευθύντρια και Μαέστρος της χορωδίας είναι η κ. Μαστροσσάβα, η οποία και συνόδευε την αποστολή.

Την χορωδία υποδέχθηκαν στους χώρους του ΣΑΧΕΤΙ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκης με την σύζυγό του, ο Συντονιστής εκπαίδευσης Dr. Γ. Βλάχος, ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Α. Παπάζογλου και ορισμένοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα έπαιρναν μέρος στην ξενάγηση των μελών της αποστολής.

Στο αμφιθέατρο της Σχολής ο κ. Taylor, ο κ. Χατζαντωνάκης και ο Συντονιστής εκπαίδευσης, καλωσόρισαν τα μέλη της χορωδίας και αμέσως μετά η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής κ. Παπάζογλου ανέλαβε να ενημερώσει τα μέλη της αποστολής για την Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, για τους μαθητές που φοιτούν και για το Πρόγραμμα Σπουδών. Συγκινημένη η κ. Παπάζογλου από το έντονο ενδιαφέρον των νέων για το ΣΑΧΕΤΙ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους και τους υποσχέθηκε ότι σύντομα το ΣΑΧΕΤΙ θα συναντηθεί ξανά μαζί τους, πιθανότατα στην Αθήνα.

Αμέσως μετά τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν στους χώρους της Σχολής χωρισμένα κατά ομάδες και λίγο πριν την αναχώρησή τους τους προσφέρθηκαν Ελληνικά σουβλάκια, γύρος και αναψυκτικά προσφορά του Ελληνικού Τμήματος.

 

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ  ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ  7 Ιουλίου 2018.

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Το Πλάνο Στήριξης των Ελληνικών, λειτουργεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για τα Ελληνόπουλα της περιοχής γύρω από το Γιοχάννεσμπουργκ,  τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό. Τα μαθήματα  πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Σχολής  ΣΑΧΕΤΙ και διδάσκουν εκπαιδευτικοί της Σχολής. Τα μαθήματα αφορούν τόσο τη         διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας όσο και  του Πολιτισμού  και  οι  μαθητές την φετινή χρονιά ξεπέρασαν τους 80.

Η Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος βλέποντας τους αριθμούς των μαθητών χρόνο με τον χρόνο να αυξάνονται αλλά και το ενδιαφέρον των μαθητών για το Πρόγραμμα Σπουδών να είναι έντονο, προέβηκε σε εμπλουτισμό του Αναλυτικού Προγράμματος. Έτσι από το Σάββατο 07 Ιουλίου στα μαθήματα εντάχθηκε πειραματικά το μάθημα της Μουσικής, αλλά και αυτό  των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών. Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω δύο μαθήματα τα διδάσκουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα οι οποίοι εργάζονται στο ΣΑΧΕΤΙ. Συγκεκριμένα, το μάθημα της Μουσικής το διδάσκει η κα. Θεανώ Φυγκιώρη και το μάθημα των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών ο κ. Ιωάννης Κονταξής. Η διδασκαλία πραγματοποιείται σε τμήματα με μαθητές περίπου ίδιας ηλικίας και τα μαθήματα του Χορού και της  Μουσικής οργανώνονται σε διαθεματικές ενότητες διδασκαλίας της    Ελληνικής Γλώσσας.                                                                                                                        

                                                                                                                             το μάθημα των παραδοσιακών ελληνικών χορών

Η πρώτη μέρα ενθουσίασε τους μαθητές και η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Αντωνία Παπάζογλου, υποσχέθηκε την συνέχεια αυτής της προσπάθειας και την ένταξή της από την επόμενη χρονιά στο κανονικό πρόγραμμα.

 

                                                                                                                                              το μάθημα της Μουσικής.

 

 

 

ΣΑΧΕΤΙ 01-06-2018

ΣΑΧΕΤΙ, Χρόνια πολλά!!!

Γράφει: ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Γιορτάζει σήμερα 01 Ιουνίου 2018 η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ.

Με την παρουσία όλων των μαθητών του σχολείου και επισήμων,πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των 45ων γενεθλίων της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Παρέστησαν: ο κ. Γ. Μπίζος,Παλαιοί και Νέοι Δωρητές της Σχολής, Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων,ο Πρόεδρος του Δ. Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Στεφάνου, ο Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor, μέλη του Δ. Σ του ΣΑΧΕΤΙ, όλοι οι Διευθυντές των Τμημάτων, καθώς και γονείς των μαθητών.

Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor, άνοιξε με την ομιλία του την γιορτή των γενεθλίων, η μαθητική χορωδία έψαλλε το Να ζήσεις ΣΑΧΕΤΙ……. και στην συνέχεια τιμήθηκαν εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί της Σχολής για την πολυετή εργασία τους στο σχολείο.

Αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση μαθητών της 11ης  τάξης του Λυκείου, οι οποίοι με τις εξαιρετικές ηγετικές τους ικανότητες κατέκτησαν τον τίτλο του Επιμελητή για την περίοδο 2018-2019. Σημειώνουμε ότι οι Επικεφαλείς Επιμελητές είναι ο μαθητής Λεωνίδας Καπούτσης και η μαθήτρια Μαρινάκου.

Οι μαθητές της Πέμπτης τάξης του Δημοτικού υπό τους ήχους μουσικής, τραγούδησαν ένα υπέροχο Ελληνικό τραγούδι για τα γενέθλια του ΣΑΧΕΤΙ το οποίο τους το δίδαξε η νέα Καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου κ. Θεανώ Φυγκιώρη.

Με την λήξη της εκδήλωσης η Διεύθυνση του ΣΑΧΕΤΙ δεξιώθηκε τους επισκέπτες στο Πουρούλιο Ίδρυμα.

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μαΐου 2018)

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Έντονη ήταν η συγκίνηση σήμερα σε όλους τους παρευρισκόμενους στο μεγάλο προαύλιο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, όπου και πραγματοποιήθηκε η λαμπρή γιορτή  μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Eλληνισμού (1914-1923).

Μια ιδέα της Διευθύντριας του Δημοτικού της Σχολής, της κ. Σοφίας Ζαχαρίου, η οποία υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος βοήθησαν καθοριστικά και ουσιαστικά στην οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Στην εκδήλωση πέραν του συνόλου των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Σχολής, παρευρέθηκαν: ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ν. Αφρική κ. Κουβαριτάκης Ελευθέριος, η σύζυγος του Γενικού  Πρόξενου της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Μαριλένα Γρίβα, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Μιχάλης Στυλιανού, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Γιάννης Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Ανδρέας Στεφάνου, ο Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος, η Διευθύντρια του Δημοτικού του ΣΑΧΕΤΙ κ. Σοφία Ζαχαρίου, εκπρόσωποι συλλόγων και Σωματείων.

Η  εκδήλωση άνοιξε με επιμνημόσυνη δέηση από τους ιερείς της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ πάτερ Πέτρο και Παύλο. Αμέσως μετά  ο Πρέσβης κ. Κουβαριτάκης πήρε τον λόγο κάνοντας  μια σύντομη αναφορά στην ιστορική πραγματικότητα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός του Γυμνασίου-Λυκείου του ΣΑΧΕΤΙ κ. Β. Κοκονάς.

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων αμέσως μετά πήραν ομάδες μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου οι οποίες παρουσίασαν: Δραματοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, Ποντιακούς χορούς καθώς και Ποντιακά τραγούδια. Να σημειώσουμε ότι αίσθηση προκάλεσε η χορωδία των μαθητών της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού με την Καθηγήτρια της Μουσικής κ. Θεανώ Φυγκιώρη, τραγουδώντας άψογα το Ποντιακό τραγούδι ‘’Να έμνε έναν πετούμενον’’.

 

 

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ-ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ 2018

Γράφει: Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος,  Άξιος Δημοσθένης.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εξετάσεις για τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας στο εξεταστικό κέντρο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Όπως γνωρίζουμε το ΣΑΧΕΤΙ από το 2001 είναι εξεταστικό κέντρο για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας στη Ν. Αφρική και τις γειτονικές χώρες. Προσφέρει δε σε όλους τους υποψήφιους δωρεάν εργαστήρια προετοιμασίας.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 15-16 και 17 Μαΐου 2018 και σ’ αυτές πήραν μέρος 56 υποψήφιοι σε όλα τα επίπεδα, παιδιά και ενήλικες Ελληνικής καταγωγής από την Ν. Αφρική.

Τις εξετάσεις όπως κάθε χρόνο τις ετοίμασε και τις διενήργησε το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Τμήματος, δίνοντας  τον καλύτερο εαυτό τους τόσο στην οργάνωση και στην προετοιμασία, όσο και στην διενέργεια των εξετάσεων. Με την εμπειρία τους οι εξεταστές και αξιολογητές Έλληνες εκπαιδευτικοί του Τμήματος, κάτω από την καθοδήγηση της Διεύθυνσης, κατάφεραν όχι μόνο να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξετάσεων, αλλά και να αποβάλλουν το άγχος των υποψηφίων.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Αντωνία Παπάζογλου η οποία φέρει και την ευθύνη των εξετάσεων, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία και αξία, τα Ελληνόπουλα της Ομογένειας να προετοιμάζονται κατάλληλα και να αποκτούν τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας όλων των βαθμίδων. Σημείωσε δε ότι η κατοχή αυτών των Πιστοποιητικών, όχι μόνο τα κάνει να αισθάνονται υπερήφανα που γνωρίζουν την Ελληνική Γλώσσα σε υψηλό επίπεδο, αλλά  παράλληλα είναι ένα και ένα σημαντικό εφόδιο για την υπόλοιπη σταδιοδρομία τους.

Τέλος, η  Διεύθυνση καθώς και οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος εύχονται σε όλους τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις εξετάσεις, καλά αποτελέσματα!!!         

SAHETI SCHOOL – GRADE 11: VISITING AT THE EXHIBITION RECAST – UNIVERSITY OF JOHANNESBURG

Δείτε το στο slideshare.net

                                                                                    ΣΑΧΕΤΙ  26-03-2018

 ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ:25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Την φετινή χρονιά οι εκδηλώσεις στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για την 25η Μαρτίου 1821 έγιναν όπως συνηθίζεται δηλαδή δύο εκδηλώσεις.

1.Η μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 18 Μαρτίου στο γήπεδο της Σχολής, υπό την συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ .Στις εκδηλώσεις και στην μεγάλη παρέλαση πήραν μέρος, μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ, μαθητές άλλων σχολείων, αντιπροσωπείες Ελληνικών Κοινοτήτων, της Ομοσπονδίας, Συλλόγων και Σωματείων. Όλος ο χώρος κατακλύστηκε από χιλιάδες Ομογενείς,ένας ολόκληρος λαός….Χορευτικά συγκροτήματα του ΣΑΧΕΤΙ αλλά και του ιστορικού συλλόγου ‘’Μαίρη Βασιλείου’’, ξεσήκωσαντους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας χορούς από πολλά μέρη της Ελλάδας. Το παρόν όπως κάθε χρόνο έδωσαν όλες οι Διπλωματικές, Θρησκευτικές και Εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής.

2.Ρίγη συγκίνησης στους θεατές σκόρπισαν οι εκατοντάδες μαθητές, τα χορευτικά συγκροτήματα, τα μουσικά σύνολα και οι θεατρικές ομάδες στην σχολική γιορτή του ΣΑΧΕΤΙ για την γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιήθηκε φέτος την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2017 αντί της Παρασκευής 23 Μαρτίου όπως ήταν προγραμματισμένο λόγω της έντονης κακοκαιρίας.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος επί ποδός βοήθησαν τα μέγιστα στην άρτια οργάνωση της σύνθετης αυτής εκδήλωσης.

Το πλήθος των Ομογενών και οι επίσημοι που κατέκλυσαν τον χώρο της εκδήλωσης, έμειναν έκθαμβοι από το υψηλό επίπεδοοργάνωσης της εκδήλωσης.

Μετά την προσέλευση των σημαιών το απολυτίκιο της ημέρας και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Ν. Αφρικής, ακολούθησε το καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΑΧΕΤΙ κ. W. Taylor. Στην συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ι. Χατζαντωνάκης και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος, αναφέρθηκαν στην ιστορική αξία και στα διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του ’21.

 

 

Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τους Επικεφαλής Επιμελητές G. Reyndersκαι Σ. Μπαμπιολάκη.

Από τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου, τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου παρουσιάσθηκαν υπέροχα δρώμενα και θεατρικά με αναφορές στην επανάσταση του ’21 αλλά και αναδρομικά στην περίοδο του τέλους του Βυζαντίου το οποίο και σηματοδότησε την πολύχρονη σκλαβιά του Ελληνικού Έθνους.

Τα χορευτικά συγκροτήματα οι ορχήστρες και οι χορωδίες του ΣΑΧΕΤΙ συμπλήρωναν με κινήσεις και ήχους το φαντασμαγορικό υπερθέαμα.

ΣΑΧΕΤΙ 24-02-2018

ΑΓΙΑΣΜΟΣ-ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ: ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού ΤμήματοςΆξιος Δημοσθένης.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2018, με την παρουσία μαθητών και γονέων του Πλάνου Στήριξης να είναι μαζική, προκειμένου να τελεσθεί ο Αγιασμός (εξ αναβολής) και η κοπή της Βασιλόπιτας.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία τουο Πρόεδρος του Δ.Σ της Σχολής κ. Ανδρέας Στεφάνου.

H Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος ως συνήθως τα είχε όλα έτοιμα, οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος συγκέντρωναν στον χώρο της τελετής τους μαθητές και ο ιερέας της Σχολής πάτερ Πέτρος τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού.

Να σημειώσουμε εν συντομία ότι το Πλάνο Στήριξης, λειτουργεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για τα Ελληνόπουλα της περιοχής γύρω από το Γιοχάννεσμπουργκ και τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Στις δηλώσεις του μετά την τελετή ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Σχολής κ. Ανδρέας Στεφάνου τόνισε ότι.….το Πλάνο Στήριξης θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο με την συμμετοχή των μαθητών, όσο και με την δουλειά που γίνεται. Συνεχάρη δε τους εκπαιδευτικούς του Πλάνου, οι οποίοι όπως είπε δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τους μαθητές.

Να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά, μικροί και μεγάλοι γεύτηκαν την Βασιλόπιτα και στην συνέχεια οι μικροί του Νηπιαγωγείου τήρησαν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας κατασκευάζοντας χαρταετούς, οι δε μεγαλύτεροι μπήκαν στις αίθουσες για το μάθημά τους.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΤΠΕ στην εκπαίδευση – ΣΑΧΕΤΙ 21-02-2018

(Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Δημοσθένης Άξιος)

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του Ελληνικού Τμήματος εντάσσεται και η Επιμορφωτική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ την 21η Φεβρουαρίου 2018 με θέμα: «Αξιοποίηση web 2 εργαλείων στη διδασκαλία»

Στην Συνάντηση την οποία οργάνωσε η Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος και παρευρέθηκε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος, εισηγητής ήταν ο εκπαιδευτικός Νικόλαος Κόμματός επιμορφωτής ΤΠΕ Β’ επιπέδου. Συμμετείχαν οι Εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος (αποσπασμένοι και συμβασιούχοι) του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου.

Ο κ. Κομματάς με πολύ απλό τρόπο δίδαξε στους εκπαιδευτικούς ένα WEB 2 εργαλείο, το «Kahoot», με το οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργούν ασκήσεις διαφόρων τύπων. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, διαδραστικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί φανερά ικανοποιημένοι, αφομοίωσαν την πρώτη ενότητα του αντικειμένου και καλούνται να παράγουν υλικό για τους μαθητές τους. Θα ακολουθήσουν και άλλες επιμορφωτικές συναντήσεις σχετικές με την διδακτική αξιοποίηση σύγχρονων διαδικτυακών εργαλείων.

Στόχος της ηλεκτρονικής μάθησης είναι η ενίσχυση του γλωσσικού μαθήματος και συνεπώς της ικανότητας των μαθητών, να κατανοούν και να παράγουν γραπτό και προφορικό λόγο.

 

 

 

 

ΣΑΧΕΤΙ 19-02-2018

ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  2018

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Τρελό καρναβάλι!

Φέτος οι Απόκριες στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θα μείνουν αξέχαστες.

Το τι έγινε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου δεν περιγράφεται. Σείστηκε  η μεγάλη αυλή του σχολείου από τις χαρούμενες φωνές των εκατοντάδων μαθητών, από την μουσική τον χορό και τα συνεχή χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.Το Ελληνικό Τμήμα άνοιξε την εκδήλωση με τους μαθητές των προχωρημένων τμημάτων της Β’ τάξης οι οποίοι παρουσίασαν τον ‘’Κλόουν’’ μέσα από μια κατασκευή και πλήρη Παραγωγή Προφορικού Λόγου περιγραφής του Κλόουν. Στη συνέχεια την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές της Γ’ τάξης ντυμένοι Καουμπόυδες και Ινδιάνοι, οι οποίοι εκτέλεσαν άψογα μια μουσική χορογραφία ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους.

Αμέσως μετά οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου, έδωσαν την δική τους παράσταση με τα υπέροχα και ευρηματικά αποκριάτικα κοστούμια τους. Η εκδήλωση έκλεισε με την αυθόρμητη είσοδο στην αυλή του σχολείου όλων των παρευρισκομένων μικρών και μεγάλων, οι οποίοι υπό τους ήχους αποκριάτικης μουσικής επιδόθηκαν σε ξέφρενο χορό και τραγούδι.

Να σημειώσουμε ότι αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποίησαν, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο αλλά και οι μαθητές του Πλάνου Στήριξης το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, τα νήπια του Πλάνου Στήριξης κατασκεύασαν αποκριάτικα καπελάκια, φούσκωσαν πολύχρωμα μπαλόνια και με αυτά βγήκαν ομαδικά στο διάλλειμα. Οι δε μεγαλύτεροι μαθητές γέμισαν το προαύλιο του σχολείου με τραγούδια και χρώματα ρίχνοντας μπάλες μέσα στις κούτες των Κλόουν.

Την Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου η Πράδοση συνεχίστηκε…αφού όλοι οι μαθητές γεύτηκαν τα νηστίσιμα της έναρξης της Σαρακοστής, χαλβάδες, ταραμάδες, λαγάνες και ελιές. Οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος όμως πρόσφεραν και την γνώση στους μαθητές αναφερόμενοι στην έννοια και την σημασία αυτής της ημέρας και της περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής!

Το έθιμο τελείωσε με τους χαρταετούς να σκεπάζουν τον ουρανό του ΣΑΧΕΤΙ, αν και κάποιες από τις τάξεις στάθηκαν άτυχες αφού για ένα διάστημα ο καιρός δεν επέτρεψε το πέταγμα των χαρταετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελληνικό Τμήμα – Νηπιαγωγείο  της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ

9 Φεβρουαρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

 

Το Ελληνικό τμήμα του Νηπιαγωγείου της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε εκδήλωση αφιέρωμα στην αξία της γλώσσας, της Ελληνικής.

Παρευρισκομένων  του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως  και Πρετορίας Κ.Κ. Δαμασκηνού, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας Κυρίου Χατζαντωνάκη, της Πρεσβευτή Συμβούλου Πολιτιστικών Θεμάτων Κυρίας Γρίβα, του Συντονιστή Ελληνικής Εκπαίδευσης Κυρίου Βλάχου, του δια βίου Προέδρου του ΣΑΧΕΤΙ κυρίου Μπίζου, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΣΑΧΕΤΙ κυρίου Στεφάνου, του Γενικού Διευθυντή της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ κυρίου Taylor,  και άλλων αξιότιμων προσκεκλημένων.

Τα παιδιά έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και έπεισαν τους πάντες γιατί πρέπει να υπερηφανευόμαστε για τη καταγωγή μας, τη γλώσσα των προγόνων μας, τη γλώσσα των γονέων μας, τη δική μας γλώσσα, τη γλώσσα των παιδιών μας. Μιας γλώσσας που ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων και φτάνει μέχρι σήμερα.


Οι εκπαιδευτικοί:

Δώρα Ευαγγελίδου,

Σούλα Γεωργιάννη,

Λία Γεωργιάδη,

Αθηνά Ευσταθίου,

Ρούλα Σέγκου-Γιάγγου.

 

ΣΑΧΕΤΙ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Δημοσθένης Άξιος.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η έναρξη του πλάνου στήριξης που προσφέρει το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για τα Ελληνόπουλα της περιοχής γύρω από το Γιοχάννεσμπουργκ και τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Στις εννέα το πρωΐ του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου του 2018 το χωλ υποδοχής της Σχολής πλημμύρισε στην κυριολεξία από μικρούς και μεγάλους, παλιούς και νέους μαθητές καθώς και από τους γονείς τους που τους συνόδευαν.

Στην υποδοχή η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος  κ. Τ. Παπάζογλου συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, έτοιμοι όλοι τους να εξυπηρετήσουν τους προσερχόμενους να τους ενημερώσουν και αμέσως μετά να οδηγήσουν τους μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι τόνισε στις δηλώσεις της η κ. Παπάζογλου, που το πλάνο στήριξης το οποίο ξεκίνησε πειραματικα πριν τέσσερα χρόνια, στέριωσε και έγινε πλέον θεσμός προς όφελος των Ελληνικής καταγωγής μαθητών της ευρύτερης περιοχής του Γιοχάννεσμπουργκ.

Να τονίσουμε δε ότι φέτος λειτουργεί για τρίτη συνεχή χρονιά Τμήμα Νηπιαγωγείου και τα πρωινα κλάματα των μικρούληδων μαθητών που δεν ήθελαν να αποχωριστούν τους γονείς τους, γρήγορα μετατράπηκαν σε χαμόγελα αφού τους ανέλαβε το έμπειρο διδακτικό προσωπικό τουΤμήματος.

Καλή σχολική χρονιά!!!

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, Άξιος Δημοσθένης

Η 9η  Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Στόχος, η ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η Ελληνική Γλώσσα ανά τους αιώνες στον παγκόσμιο πολιτισμό. Σήμερα η Ελληνική Γλώσσα θεωρείται μία από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες.                                                            

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, τα Ελληνικά σχολεία σε όλον τον κόσμο προχωρούν σε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

Το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, οργάνωσε και πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου αναδυκνείοντας την ιστορική διαδρομή και την παγκόσμια αξία της Ελληνικής Γλώσσας.

Στην κεντρική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του σχολείου ‘’Γεώργιος Μπίζος’’ με την συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου, παρουσιάσθηκε ένα πανέμορφο και ποικίλο Πρόγραμμα. Οι επιμελητές του ΣΑΧΕΤΙ καλωσόρισαν και παρουσίασαν την εκδήλωση και αμέσως μετά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκης ανέγνωσε τo μήνυμα  του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας,  αρμόδιου για την Ομογένεια,  κ. Τ. Κουίκ.  Αμέσως μετά ο Υποδιευθυντής του Ελληνικού Τμήματος, εκπαιδευτικός Κ. Μητιλούδης διάβασε τo μήνυμα  του Συντονιστή Εκπαίδευσης,  κ. Γ. Βλάχου,  ο οποίος την ίδια στιγμή έπαιρνε μέρος σε ραδιοφωνική εκπομπή του Ελληνικού Ραδιοφώνου του Γιοχάννεσμπουργκ με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Στη συνέχεια μαθητές του Λυκείου απήγγειλαν αποσπάσματα από το ‘’Άξιον Εστί΄΄  και εκείνη την στιγμή συνδέθηκε μέσω του διαδικτύου με την αίθουσα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος ακουγόμενος σε όλη την αίθουσα συνομίλησε με τον Διευθυντή του ΣΑΧΕΤΙ κ. W. Taylor, με την Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Α. Παπάζογλου και με έναν μαθητή του Λυκείου Ελληνοκυπριακής καταγωγής. Οι στιγμές ήταν έντονα συγκινητικές αφού ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την Ελληνική ψυχή του ΣΑΧΕΤΙ και για το έργο που επιτελεί το σχολείο. Επίσης δήλωσε την έντονη επιθυμία του σύντομα να βρεθεί στην περιοχή προκειμένου να βρεθεί κοντά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Να θυμήσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών του ΣΑΧΕΤΙ έγιναν δεκτοί από τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Ακολούθησαν βίντεο και διαφάνειες όπου καταδείχθηκε η ιστορική πορεία της Ελληνικής Γλώσσας, ο απίστευτος αριθμός Ελληνικών λέξεων που βρίσκεται σε άλλες γλώσσες και κυρίως στην Αγγλική καθώς και η κυριαρχία στις Παγκόσμιες Επιστημονικές Ορολογίες.

Ένα θεατρικό γλωσσικό παιχνίδι το οποίο παρουσίασαν μαθητές της Πέμπτης τάξης του Δημοτικού, ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους, όπως και το τραγούδι που ερμήνευσαν μαθητές της Δευτέρας και της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού με το οποίο έκλεισε και η εκδήλωση.

Να σημειώσουμε ότι στη εκδήλωση παραυρέθηκαν πέραν των προαναφερομένων, ο κ. Γ. Μπίζος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Στεφάνου, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Σουρή, η Πρόεδρος της Παναθηναϊκής κ. Συνοδινού.

 

 

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΠΑΝΗΓΥΡΙ-2018

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος: Άξιος Δημοσθένης.

Μέσα στον χώρο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ βρίσκεται ο ιερός ναός της Υπαπαντής του Κυρίου.

Στις αρχές του Φλεβάρη  κάθε χρόνο πραγματοποιείται το πανηγύρι του ναού και οι πιστοί Ομογενείς από όλες τις περιοχές του Γιοχάννεσμπουργκ κατακλύζουν στην κυριολεξία τον χώρο, παρευρίσκονται δε όλες οι Θρησκευτικές, Διπλωματικές και Κοινοτικές Αρχές της περιοχής.

Από βραδύς τελείται Αρχιερατικός Εσπερινός και αμέσως μετά προσφέρεται δείπνο. Την επομένη αμέσως μετά την Αρχιερατική λειτουργία, ο Σύλλογος Γονέων της Σχολής έχει ετοιμάσει παραδοσιακά γλυκά και οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος, αναλαμβάνουν να τα προσφέρουν στους πιστούς μαζί με τους καφέδες. Το Ελληνικό τμήμα της Σχολής όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκπροσωπήθηκε από το σύνολο των εκπαιδευτικών του.

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 04 Φεβρουαρίου, ξεπέρασε δε κάθε  προηγούμενο όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου, αφού και ο καιρός ήταν υπέροχος. Να σημειώσουμε ότι συγκροτήματα μαθητών του ΣΑΧΕΤΙ χόρεψαν Παραδοσιακούς Ελληνικούς Χορούς και η ορχήστρα μπουζουκιών έπαιξε Ελληνικά τραγούδια.

Λίγα λόγια για την ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

 

Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού Του στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία. Ετυμολογικά σημαίνει προϋπάντηση και στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστή ως Candlemas. Το εκκλησιαστικό γεγονός εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και αναφέρει ότι συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια.

Το ζεύγος του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

 

 

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ:  ΑΓΙΑΣΜΟΣ-ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ – 29-01-2018

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος: Άξιος Δημοσθένης.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε φέτος 29 Ιανουαρίου 2018 ο καθιερωμένος αγιασμός της έναρξης του νέου σχολικού έτους της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Η παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρίας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρου στους χώρους του ΣΑΧΕΤΙ και η τέλεση του αγιασμού από τον ίδιο, προσέδωσαν ιδιαίτερη αίγλη στην τελετή και χαροποίησαν τόσο τους μαθητές όσο και το προσωπικό του σχολείου.

Σημειώνουμε ότι τα μαθήματα στη Σχολή έχουν αρχίσει εδώ και δέκα ημέρες, απλά η τελετή του αγιασμού πραγματοποιήθηκε με βάση και το πρόγραμμα του Πατριάρχη, ο οποίος μετά την τελετή και αφού ράντισε με αγιασμό όλους τους μαθητές, ευχήθηκε τόσο σε αυτούς όσο και στους διδάσκοντες καλή πρόοδο, δύναμη και προκοπή στο έργο τους. Συνεχάρη δε τους αποφοίτους της περασμένης χρονιάς για τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που σημείωσαν. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Πατριάρχη στην πολύχρονη σχέση του με το ΣΑΧΕΤΙ και την ιδιαίτερη αγάπη που θρέφει για το λαμπρό αυτό σχολείο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Να σημειώσουμε επίσης την ιδιαίτερη αναφορά του Πατριάρχη κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς τους μαθητές, στο δράμα των χιλιάδων μικρών προσφύγων από την Αφρική και την Μέση Ανατολή, οι οποίοι χάνουν την ζωή τους στα νερά της Μεσογείου προκειμένου μαζί με τις οικογένειές τους να βρούν μια καλύτερη τύχη στις χώρες της Ευρώπης.

Στη συνέχεια οι ιερείς αγίασαν έναν έναν το σύνολο των μαθητών της σχολής.

Αμέσως μετά στην αίθουσα συγκέντρωσης του προσωπικού, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρος, παρουσία των επισήμων, των εκπαιδευτικών αλλά και του διοικητικού προσωπικού, έκοψε την Βασιλόπιτα ευχόμενος καλή και δημιουργική χρονιά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο, τόσο του Πρόεδρου του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Ανδρέα Στεφάνου, όσο και του Γενικού Διευθυντή κ. W. Taylor.

Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.κ Δαμασκηνός καθώς και ιερείς της Μητρόπολης. Στην τελετή δε του αγιασμού χοροστάτησαν και οι δύο ιερείς του ΣΑΧΕΤΙ ο Πάτερ Πέτρος και ο Πάτερ Παύλος. Παραυρέθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γοχάννεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκης με την σύζυγό του  και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος. Από την Σχολή ΣΑΧΕΤΙ ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Α. Στεφάνου, ο Γενικός Διευθυντής κ. W. Taylor, μέλη του Δ.Σ, οι Διευθυντές των Σχολείων και των Τμημάτων και όλο το Εκπαιδευτικό και Διοικητικό Προσωπικό.

 

Σχολή ΣΑΧΕΤΙ: ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ – ΜΑΙΟΣ 2018 – ΠΛΑΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Δείτε το στο slideshare.net

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΗ ΟΝΕΙΡΑ ΚΙ ΕΛΠΙΔΕΣ –  ΣΑΧΕΤΙ 18-01-2018

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος: Άξιος Δημοσθένης.

Και ξαφνικά η σιωπή των διακοπών στους απέραντους χώρους του ΣΑΧΕΤΙ έσπασε και οι φωνές των μαθητών των γονιών τους, αλλά και των εκπαιδευτικών γέμισαν την ζεστή ατμόσφαιρα.

Ευχές από μικρούς και μεγάλους για καλή χρονιά για καλή σχολική χρονιά. Πάλι όλοι μαζί! Φώναξε μια παρέα μαθητών! Και ακούστηκε τόσο όμορφα!

Στο μεγάλο προαύλιο της Σχολής η καθιερωμένη συγκέντρωση, οι ευχές και οι οδηγίες από τον Γενικό Διευθυντή κ. W. Taylor και τους Διευθυντές των Σχολικών Τμημάτων.

Στη συνάντηση του Ελληνικού Τμήματος του ΣΑΧΕΤΙ η Διευθύντρια κ. Τ. Παπάζογλου είχε κάθε λόγο να είναι φέτος ιδιαίτερα ικανοποιημένη αφού αρκετοί νέοι εκπαιδευτικοί κυρίως από την Ελλάδα, ήρθαν και ανέλαβαν υπηρεσία εμπλουτίζοντας την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού του Τμήματος. Αφού ευχήθηκε Καλή Χρονιά και δύναμη σε όλους, καλωσόρισε τους νέους εκπαιδευτικούς και έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος θα προσφέρουν στους μαθητές τα στοιχεία της Ελληνικής γλώσσας και του Πολιτισμού, την οργάνωση των γιορτών και των επιμορφωτικών συναντήσεων.

                                       ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ 2018 ΕΥΧΕΣ!!!