Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα 2019

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Φέτος οι Απόκριες στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θα μείνουν αξέχαστες.

Η κακοκαιρία άλλαξε τα σχέδια των διοργανωτών και έτσι η παρουσίαση των καρναβαλιστών των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου, που κανονικά θα πραγματοποιούνταν στον κεντρικό ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων της Σχολής, μεταφέρθηκε στην κεντρική αίθουσα της Σχολής.

Το τι έγινε φυσικά δεν περιγράφεται. Σείονταν η αίθουσα από τις χαρούμενες φωνές των εκατοντάδων μαθητών, από την μουσική και τα συνεχή χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Το Ελληνικό Τμήμα σφράγισε την εκδήλωση με την άψογη εμφάνιση των μαθητών της Δευτέρας και της Τρίτης  τάξης οι οποίοι εκτέλεσαν δύο μουσικές χορογραφίες (τραγουδιών της δεκαετίας του ‘70) ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος οι οποίοι ήταν σχεδόν αγνώριστοι με τα κοστούμια 70s.

 Στην συνέχεια οι μαθητές του Λυκείου έκλεψαν την παράσταση παρουσιάζοντας τα υπέροχα και ευρηματικά αποκριάτικα κοστούμια τους. Η εκδήλωση έκλεισε με ξέφρενο χορό και τραγούδι όλων των παρευρισκομένων μικρών και μεγάλων, υπό τους ήχους της αποκριάτικης μουσικής.

Να σημειώσουμε ότι αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποίησαν, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο αλλά και οι μαθητές του Πλάνου Στήριξης το Σάββατο 09 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τα νήπια του Πλάνου Στήριξης κατασκεύασαν χαρταετούς και καπελάκια και βγήκαν ομαδικά στο διάλλειμα.

 

Την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου η Παράδοση συνεχίστηκε αφού όλοι οι μαθητές γεύτηκαν τα νηστίσιμα της έναρξης της Σαρακοστής, χαλβάδες, ταραμά, λαγάνες και ελιές. Οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος όμως πρόσφεραν και την γνώση στους μαθητές αναφερόμενοι στην έννοια και την σημασία αυτής της ημέρας και της περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής!

Το έθιμο τελείωσε με τους χαρταετούς να σκεπάζουν τον ουρανό του ΣΑΧΕΤΙ, αν και κάποιες από τις τάξεις στάθηκαν άτυχες αφού για ένα διάστημα ο καιρός δεν επέτρεψε το πέταγμα των χαρταετών.