ΤΕΓ Λουσάκας, Ζάμπια

Εορτασμοί της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Λουσάκα, Ζάμπιας – 2021

Τ.Ε.Γ. ΛΟΥΣΑΚΑΣ,   28/03/2021 Γράφει η δασκάλα του ΤΕΓ, κυρία Κ. Παπαγιαννάκη

Σήμερα το Τ.Ε.Γ. Λουσάκας γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας.

Στον Ι.Ν. του Αγίου Αλεξάνδρου μετά τη Θεία Λειτουργία εψάλη Πανηγυρικός για την επέτειο των 200 χρόνων από την επίσημη ημερομηνία της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολούθησε η γιορτή του Τ.Ε.Γ. με ομιλία από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Λιακόπουλο Γιώργο και ομιλία από την Υπεύθυνη Δασκάλα του Τ.Ε.Γ.,  κ. Παπαγιαννάκη Καλλιόπη.

Μετά ακούστηκαν ποιήματα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος.

Τα ποιήματα ήταν πονήματα αξιόλογων ποιητών μας, εμπνευσμένα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα του αγώνα. Τηρήθηκε ιστορική σειρά και μικρή αναφορά στο ιστορικό γεγονός κατά την παρουσίασή τους.

Τέλος οι μαθητές /τριες κρατώντας την Ελληνική σημαία και όλοι οι παρόντες πορεύθηκαν προς το Μνημείο των Ηρώων όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Η τελετή έκλεισε με τον ψαλμό του Εθνικού Ύμνου της Ζάμπιας και της Ελλάδας.

Παρόντες ήταν οι  γονείς των μαθητών /τριών και πολλοί πάροικοι. 


19 Μαΐου 2020 – «Η μάχη για δικαίωση πρέπει να δίνεται καθημερινά»

Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης: «Η μάχη για δικαίωση πρέπει να δίνεται καθημερινά σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο από σύσσωμο τον Ελληνισμό, τόσο της Ελλάδος, όσο και τον Ελληνισμό της Διασποράς»

Μήνυμα προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ζαμπιας για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τα εξής:

«Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να διαφυλάξουμε τη συλλογική μνήμη και να συμβάλλουμε στον αγώνα για δικαίωση των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η μάχη για δικαίωση πρέπει να δίνεται καθημερινά σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο από σύσσωμο τον Ελληνισμό, τόσο της Ελλάδος, όσο και τον Ελληνισμό της Διασποράς. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε σε κάθε επίπεδο -κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό, εκκλησιαστικό και μη κυβερνητικό- προκειμένου να λάμψει η ιστορική αλήθεια και να αναπαυθούν εν ειρήνη οι αδικοχαμένες ψυχές που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων πρέπει να αποτελεί ένα ξεκάθαρο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε μια προσέγγιση βήμα-προς-βήμα, που θα οδηγεί καθημερινά διπλωματικές επιτυχίες τόσο στο βραχίονα της διακυβερνητικής, όσο και στο βραχίονα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Η σημασία και η αξία της διεθνοποίησης του ζητήματος πρέπει να υπογραμμίζεται στους κόλπους των περιφερειακών και διεθνών θεσμών και fora, ώστε να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και σύμπραξης με άλλες χώρες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην οικουμενική αναγνώριση και την καταδίκη των ειδεχθών «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και της γενοκτονικής πρόθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εξίσου καθοριστική, όμως, κρίνεται και η συμβολή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και συγκεκριμένα τον οργανωμένων συλλόγων, σωματείων και ομοσπονδιών του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου μέσα από την πολυσχιδή τους δράση και μέσα από τη διατήρηση του πολιτισμού και των παραδόσεων τους συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλο τον πλανήτη και καθιστούν αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη και αλήθεια.

Ιδίως, εμείς οι Ποντιακής καταγωγής Έλληνες οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουμε για τη δικαίωση των προγόνων μας που έχυσαν το αίμα τους και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Στόχος δεν είναι η τιμωρία και η εκδίκηση, αλλά η δικαίωση και η καταδίκη των βάρβαρων πράξεων που οδήγησαν στην μαζική εξαφάνιση και εκτοπισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα αποτρέψουν στο μέλλον την επανάληψη παρόμοιων πρακτικών σε όλο τον κόσμο και θα θέσουν ένα ακόμη λιθαράκι στο δρόμο για την παγκόσμια ειρήνη».

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/i-maxi-gia-dikaiosi-prepei-na-dinetai-kathimerina/


27 Μαΐου 2019  – Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για την αξία της ελληνικής γλώσσας στη Ζάμπια


27 Μαΐου 2019  – Η Ελληνική κοινότητα της Λουσάκα στην ΕΡΑ «Φωνή της Ελλάδος»