ΤΕΓ Ντέρμπαν

 


Facebook του ΤΕΓ Ντέρμπαν όπου μπορείτε να δείτε δραστηριότητες του σχολειου


Εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου στο ΤΕΓ Ντέρμπαν – 2021

Την Κυριακή 28 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή μας από τον Τουρκικό ζυγό.
Το πρωί παρακολουθήσαμε τη θεία λειτουργία με τους μαθητές μας να κρατούν τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατόπιν παρακολουθήσαμε τη δοξολογία η οποία πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των ηρώων όπου έγινε και η κατάθεση στεφάνων. Η κατάθεση του στεφάνου του σχολείου έγινε από τους μικρούς μας μαθητές υποβοηθούμενους από τη δασκάλα τους.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε παρουσιάσαμε κάποιες διαφάνειες με την ιστορία της Ελλάδας, προβάλαμε το βίντεο με τον χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας στους μαθητές του εξωτερικού και κατόπιν τον λόγο πήραν οι μαθητές μας απαγγέλοντας κάποια ποιήματα καταχειροκροτούμενοι από τους παρευρισκόμενους.

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου - ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου – ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου - ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου – ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου - ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου – ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου - ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου – ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου - ΤΕΓ Ντέρμπαν

Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου – ΤΕΓ Ντέρμπαν


Αγιασμός στο ΤΕΓ Ντέρμπαν για τη νέα σχολική χρονιά- Εκδήλωση προς τιμή των Τριών Ιεραρχών

Αγιασμός στο ΤΕΓ Ντέρμπαν για τη νέα σχολική χρονιά- Εκδήλωση προς τιμή των 3 Ιεραρχών from gsejohann

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Τ.Ε.Γ. Ντέρμπαν, Ν. Αφρικής – 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ Τ.Ε.Γ. ΝΤΕΡΜΠΑΝ - 2020 from gsejohann

Γνωριμία με παραδοσιακά παιχνίδια της Ελλάδας και της Κύπρου – Οκτώβριος 2019

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΓ ΝΤΕΡΜΠΑΝ from gsejohann

 


Εορτασμοί Εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στο ΤΕΓ Ντέρμπαν – 2019

Γράφει ο εκπαιδευτικός του ΤΕΓ, κ. Παναγιώτης Ιωαννίδης

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟ ΤΕΓ ΝΤΕΡΜΠΑΝ from gsejohann

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού – 2019

Γράφει  ο αποσπασμένος εκπ/κός Παναγιώτης Ιωαννίδης

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 το ΤΕΓ Ντέρμπαν γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κος Βλάχος Γεώργιος, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κος Ιωάννου, ο Επίτιμος  Πρόξενος της Κύπρου κος Στυλιανού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κος Χατζηπέτρου, ο ιερέας της Κοινότητας π. Αθανάσιος Πογιατζής, οι μαθητές του ΤΕΓ και πλήθος κόσμου.

Στην αρχή της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κοινότητας κος Χατζηπέτρου και αμέσως το λόγο πήρε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κος Βλάχος ο οποίος μιλώντας στα ελληνικά και αγγλικά, τόνισε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, τη διαχρονικότητα της και την αξία της.

Αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία – παρουσίαση από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του ΤΕΓ Ντέρμπαν κο Ιωαννίδη Παναγιώτη, ο οποίος με τη βοήθεια της χρήσης νέων τεχνολογιών, προβολή βίντεο και power point, αναφέρθηκε στην ιστορία και εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και στη συμβολή της στην ανάπτυξη των επιστημών και την επιρροή της στις σύγχρονες γλώσσες.

Οι μαθητές του ΤΕΓ Ιωαννίδης Ευστράτιος, Αγγελόπουλος Χρήστος και Αγγελόπουλος Άννα-Μαρία διάβασαν μια σειρά από ελληνικές λέξεις που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα σε όλους τους τομείς. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας που ακόμη και σήμερα διατηρούν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Ο κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση με ενδιαφέρον η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.


Αγιασμός στο Τ.Ε.Γ. του Ντέρμπαν για τη νέα σχολική χρονιά – 2019

Την Κυριακή 27/01/2019 μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Ντερμπαν, τελέστηκε ο αγιασμός για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς! Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι Επιτιμοι Πρεσβευτές Ελλάδος κος Ιωάννου και Κύπρου κος Στυλιανού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κος Χατζηπετρου, πλήθος γονέων και μαθητών. Μετά το πέρας του αγιασμού η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε δεξίωση στην αίθουσα της για ολους τους παρευρισκομενους.
Καλη σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο!
Οι δάσκαλοι του Τ. Ε. Γ. Ντερμπαν
Ιωαννιδης Παναγιώτης,

Γρηγοριαδου ΑσπασίαΑγιασμός Durban 2019

Αγιασμός Durban 2019

Αγιασμός Durban 2019


Πάσχα 2018

Κοινότητα Ντέρμπαν-Ναταλ

Το Άγιο Πάσχα γιορτάστηκε με κατάνυξη και φέτος στην κοινότητα του ΝτερμπανΝατάλ, όπου σύσσωμα τα μέλη της συμμετείχαν ενεργά στα πάθη του Χριστού, όπως αυτά εξελίχθηκαν στους Ελληνορθοδόξους Ιερους Ναούς της Αγίας Τριάδος και Αγίου Νικολάου. Oιερέας της κοινότητα κ. Ελευθέριος Κονάκας έδωσε ιδιαίτερο τόνο και χρώμα τους εορτασμούς.

Μαζί μας γιορτάζουν, όπως πάντα,  οι ορθόδοξοι αδερφοί μας από της Ρωσία, Ρουμανία και όμορες ορθόδοξες χώρες.

Η Κυριακή του Πάσχα είχε ιδιαίτερο χρώμα και γεύση στο παραδοσιακό μας πασχαλιάτικο γλέντι στη μεγάλη αίθουσα του Ελληνικού κοινοτικού κέντρου. Μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος, γεύτηκαν παραδοσιακές πασχαλινές λιχουδιές, τρομερό σουβλιστό αρνάκι και διασκέδασαν στους ρυθμούς ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Χριστός Ανέστη, πατριώτες!

25Η Μαρτίου 2018

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της ηρωικής επανάστασης του 1821, έγιναν ανήμερα της ημέρας της επετείου, την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν την Θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Βόρειο Ντέρμπαν, την δοξολογία που ακολούθησε προς τιμή της Εθνικής Εορτής, την κατάθεση στεφάνων από τον Επίτιμο πρόξενο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ντέρμπαν κ.κ. Ιωάννη Ιωάννου, του Προέδρου της Ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων στη Ν. Αφρική κ. Ιωάννη Φιλλίπου ,του προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Ντέρμπαν- Νατάλ κ. Σάββα Χατζηπέτρου, της προέδρου της Φιλόπτωχου Αδελφότητος κυριών Ντέρμπαν κ. ΦρειδερικήΛιασσίδη, της προέδρου της ελληνικής νεολαίας κ. Ζωή Μασσαρίτη και του δασκάλου του ΤΕΓ Ντέρμπαν κ. Λαπίχου Φώτιου.

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα στην μεγάλη αίθουσα του κοινοτικού κέντρου με τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας από το τον επίτιμο πρόξενο της ελληνικής δημοκρατίας κ.κ. Ιωάννη Ιωάννου και το χαιρετισμό του προέδρου της ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Ιωάννη Φιλλίπου.

Ακολούθησε σχολική γιορτή με τους μαθητές να παίρνουν το λόγο με τα ποιήματα και τα τραγούδια τους και να χειροκροτούνται από τον παραβρισκόμενο ελληνισμό.

Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή των «μεγάλων μας μαθητών» μας -μετανάστες πρώτης γενιάς -, μαζί με τον Ιερέα μας κ. Ελευθέριο Κονάκα, που πήραν μέρος στους ταυτόχρονους εορτασμούς της 1η Απριλίου 1955, Εθνικής ημέρας της Κυπριακής Δημοκρατίας , συνυφασμένη με την απαρχή του αγώνα της ΕΟΚΑ για την ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου από τα βρετανική κυριαρχία.

Τονίστηκε η ανάγκη να διατηρούμε την ταυτότητά μας ως Έλληνες σ’ αυτή την άκρη της γης και το καθήκον όλων μας, να μεταλαμπαδεύσουμε τη γλώσσα, τη θρησκείας και την Ιστορία μας στη νέα γενιά, έχοντας πάντα κατά νου ότι οι παρά τους τέσσερις σχεδόν αιώνες κατοχής του Ελλαδικού χώρου, ο λαός των Ελλήνων δεν έχασε ποτέ τη γλώσσα, τη θρησκεία του, αλλά ούτε ποτέ αποκόπηκε από την Ιστορία του μέσα στο διάβα των αιώνων.

To ΤΕΓ Ντέρμπαν στο Ιεραποστολικό κέντρο του Pietermartizburg -Ιανουάριος 2018

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 ακολουθήσαμε την πρωτοβουλία της  ομάδας της εκκλησίας μας, με επικεφαλής τον πατήρ Ελευθέριο Κονάκα, στην επίσκεψή της στο Ιεραποστολικό κέντρο του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή του Pietermaritzburg , 100 χιλιόμετρα περίπου έξω από το Ντέρμπαν.

Οι μαθητές του Ματρίκ της 12ης τάξης του Ελληνικού Σχολείου Φραντζέσκα Σταυρινού και Χαράλαμπος Αγγελόπουλος στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικής εργασίας που ακολουθούν, μας ήρθαν μαζί με την αποστολή και προσέφεραν και αυτοί τη βοήθειά τους στο έργο της Εκκλησίας.

Μίλησαν με τα παιδιά μιας και γνωρίζουν αρκετά τη διάλεκτό τους  isi-zulu, έπαιξαν μαζί τους και βοήθησαν και αυτοί στη συγκέντρωση πολύτιμου υλικού, όπως τρόφιμα, ρουχισμό και παιχνίδια. Ήρθαν μαζί μας για να γίνουν κοινωνοί προσφοράς και αγάπης στα παιδιά μη προνομιούχων περιοχών, ενισχύοντας έτσι και το Ιεραποστολικό έργο.

Η δράση ξεκίνησε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον ιερέας μας πατήρ Ελευθέριο Κονάκα στο Ναό του Αγίου Μάρκου. Είχαμε τη χαρά να έχουμε όλη την εκκλησία γεμάτη παιδιά, που παρακολούθησαν με σεβασμό το μυστήριο.

Και ολοκληρώθηκε με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης στα παιδιά και της οικογένειες του. Οι ανάγκες του πληθυσμού εδώ είναι πολύ μεγάλες και τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα για αυτή μας την επίσκεψη.