ΤΕΓ Bloemfontein

Βίντεο απο τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στο ΤΕΓ Bloemfontein, Ν. Αφρικής – 2021


ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΛΟΥΜΦΟΝΤΕΙΝ

Μαραθώνιος για φιλανθρωπικό σκοπό απο την Ελληνική κοινότητα Μπλουμφοντέιν from gsejohann

ΥΠΟΔΟΧΉ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ 

ΥΠΟΔΟΧΉ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ - Τ.Ε.Γ ΜΠΛΟΥΜΦΟΝΤΕΪΝ Ν. ΑΦΡΙΚΗ from gsejohann

ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΞΗΣ – ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΞΗΣ - ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Γ. Μπλουμφοντέιν, from gvlachos

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΈΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΞΗΣ - ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Γ. Μπλουμφοντέιν, Φωτογραφίες from gvlachos

ΑΦΙΣΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ

ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΞΗΣ - ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.Γ. Μπλουμφοντέιν, Αφίσες from gvlachos

Η ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ –  30 ΟΚΤΩΒΡΗ 2016

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

image001

Eλληνική κοινότητα Μπλουμφοντέιν Ν. Αφρικής, 30 του Οκτώβρη 2016. Μια Κυριακή, που η κυριαρχία του λευκού και του κυανού πλημμυρίζουν την ψυχή του κάθε Έλληνα με ομορφιά ανείπωτη.
Από νωρίς, ο νους και η ψυχή ταξιδεύουν πολλά χρόνια πίσω, τότε που η ΕΛΛΑΔΑ ανάγκασε εχθρούς και “φίλους “ να κλίνουν το γόνυ ευλαβικά μπρος στο μεγαλείο της ΨΥΧΗΣ. Ανταμώνουμε κείνους τους απλοϊκούς ανθρώπους που, ίσως να μην είχαν διδαχθεί ποτέ ελληνική ιστορία σε σχολικές αίθουσες αλλά γνώριζαν άριστα πώς να γράφουν ιστορία. Μαζί τους δρασκελίσαμε το κατώφλι της εκκλησιάς για τον όρθρο, και μετά το πέρας της Δοξολογίας σταθήκαμε ευλαβικά, γεμάτοι περηφάνια κι ανάταση ψυχής μπρος στο βωμό της τιμής και του χρέους να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας ως ελεύθεροι άνθρωποι.
Κατόπιν, τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ 3ης και 4ης γενιάς κατάφεραν μ’ έναν τρόπο παράδοξα αληθινό, αναφυλλαδίζοντας σελίδες της ελληνικής ιστορίας, να ξυπνήσουν μνήμες και να οδηγήσουν την ψυχή και το νου μακριά, αδυνατώντας να συγκρατήσουμε κείνο το δάκρυ που προδίδει περηφάνια, πίστη, ελπίδα.
Ναι! Είμαστε σε καλό δρόμο. Καταφέρνουμε να μπολιάζουμε τους επιγόνους με τις αξίες και τα ιδανικά που κρατούν ζωντανή τη φυλή μας χιλιάδες χρόνια τώρα.
Ναι! Είμαστε σίγουροι πως στο δισάκι τους κουβαλούν την ευχή του γονιού και της Παναγιάς, συντροφιά που ξεδιψά και ξαποσταίνει στο διάβα των αιώνων.
Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα ιδεώδη, τιμώνται, εκτιμώνται και εκπίπτουν, έχουμε αποθέματα ψυχής να ορθώσουμε τείχος ανάσχεσης και θέτοντας ως μέτρο των πραγμάτων τον ΑΝΘΡΩΠΟ δηλώνουμε πως:
«Η Ρωμιοσύνη ειν’ φυλή συνόκαιρη του κόσμου. Κανένας δεν εβρέθηκε για να την εξαλείψει.Κανένας, γιατί βλέπει την από τα ύψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη θα χαθεί όντας ο κόσμος λείψει.»
ΖΗΤΩ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940
Ας ζει στους αιώνες το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.
Τ.Ε.Γ. ΜΠΛΟΥΜΦΟΝΤΕΪΝ
Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ

ΤΕΓ BLOEMFONTEIN 28 Οκτώβρη 2016 from gvlachos

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ from gvlachos

ΔΙΠΤΥΧΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ

ΔΙΠΤΥΧΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ from gvlachos

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ (Σεπτέμβριος 2016)

Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχτούν σε ολοκληρωμένες  προσωπικότητες.

Να αναπτύσσουν δημιουργική και κριτική σκέψη, αντίληψη συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας καθώς και πνεύμα φιλίας, προσβλέποντας σ’ έναν κόσμο καλύτερο, δίκαιο, ειρηνικό.

Με οδηγό τις πιο πάνω σκέψεις και την καθημερινή έγνοια των παιδιών, στο σχολείο μας λάβαμε την απόφαση για την υλοποίηση δράσεων και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της δημιουργικής εκτόνωσης καθώς και της βιωματικής μορφής διδασκαλίας.

Μια απ΄αυτές τις δράσεις αποτελεί και η δημιουργία λαχανόκηπου. Προσδοκώντας να αποκαταστήσουμε τη χαμένη επαφή κι επικοινωνία με τη φύση, με τρόπο απλό και ουσιαστικό, επιδιώκουμε να μπολιάσουμε τα παιδιά με αξίες και να τα μυήσουμε σε συνήθειες όμορφες και συνάμα χρήσιμες, που τείνουν να περάσουν στη λησμονιά. Παράλληλα, το παιδί αναπτύσσει προσωπική σχέση με τα φυτά, νιώθει υπεύθυνο, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα του φυτού απ’ τη στιγμή που θα εναποθέσουμε το σπόρο στη ζεστή αγκαλιά της γης μέχρι να βλαστήσει, να αρχίσει η ανθοφορία και τέλος να καρπίσει. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής αποκτά γνώσεις, οικολογική ευαισθησία, υπευθυνότητα και μαθαίνει να καλλιεργεί συλλογική συνείδηση και να αναπτύσσει κοινωνικότητα. Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ευεργετικά στην ψυχολογία και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Κατά συνέπεια θεωρούμε τη δημιουργία του λαχανόκηπου μια ιδιαίτερη παιδαγωγική διαδικασία που συντελεί στην εκπλήρωση ψυχολογικών, παιδαγωγικών και ευρύτερα κοινωνικών στόχων.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να τονώσει το αυτοσυναίσθημα και την αυτοεκτίμηση των μαθητών, αναθέτοντάς τους την ευθύνη σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.

Με τις ενέργειές μας αυτές προσπαθούμε να συμβάλουμε  ενεργά σε: «…μια ολοκληρωμένη αγωγή, που θα διαμορφώσει την καρδιά, το νου, το χέρι» (Pestalozzi)

Γι’ αυτό, απλώνουμε το χέρι σ’ όλους όσοι θα ήθελαν να οδηγήσουν τα παιδιά τους σ’ αυτά τα μονοπάτια και τους καλούμε να σμίξουμε στην ίδια στράτα για να μοιραστούμε ό,τι μπορούμε ν’ αντλήσουμε απ’ αυτή τη διαδικασία.

Την Κυριακή 25 του Σεπτέμβρη ξεκινάμε μια σειρά εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια της κοινότητάς μας που θα κορυφωθούν το Πάσχα της χρονιάς που ακολουθεί.

Έτσι, λοιπόν, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες καλούνται να σμίξουν στον αύλιο χώρο της εκκλησίας και να φυτέψουμε 60 φυτά προσδοκώντας να μετουσιώσουμε το όνειρό μας σε πράξη και το χώρο αυτό σε Ηλύσια Πεδία.

Άλλωστε εμείς έχουμε κάνει λάβαρό μας την παρακαταθήκη που μας άφησε ο αλησμόνητος Ν. Καζαντζάκης: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω»

Σημείωση: θεωρείται αυτονόητο πως στην εξέλιξη της διαδικασίας αυτής επιχειρείται με βιωματικό τρόπο η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Δημιουργία λαχανόκηπου 2016 from gvlachos

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2016

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2016 from gvlachos

 

Η γιορτή των 3 Ιεραρχών (2016)

σχολική γιορτή τριών Iεραρχών from gvlachos