Γυμν. – Λύκειο Λουμπουμπάσι – Κονγκό 2020 -2021

Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας, Λουμπουμπάσι – Λ.Δ. Κονγκό

Την Παρασκευή  2 Οκτωβρίου  2020 τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διοργάνωσαν δραστηριότητες για τον εορτασμό  της Πανελλήνιας-Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2020 με σύνθημα «Αθλούμαι-Μένω Υγιής –Μένω Ασφαλής». Όλες οι αθλητικές δράσεις εντάχθηκαν στη θεματική « Παραδοσιακό Παιχνίδι».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε

  1. Παιχνίδια ομαδικά : γιαουρτοφαγία, μαντηλάκι, αυγοδρομία
  2. Αγώνες: αγώνες δρόμου, σκυταλοδρομία, σκάσιμο μπαλονιών συνδυασμένο με τρέξιμο και αγώνα βόλεϊ μεταξύ των μαθητών Δημοτικού (Ε΄και ΣΤ΄ τάξης) και μαθητών του Γυμνασίου
  3. Μετά το πέρας των αθλητικών δραστηριοτήτων έγινε ενημέρωση σε όλους τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνάσιου -Λυκείου για την σημασία του σχολικού αθλητισμού για την σωστή σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη όπως και στη μεγάλη σημασία της ατομικής υγιεινής του σώματος. Επίσης μοιράστηκαν φυλλάδια «ΟΔΗΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, αυθορμητισμού και ομαδικότητας που συνέβαλαν στην κοινωνικοποίηση και αλληλοσεβασμό των μαθητών.


Η παγκόσμια ημέρα ευρωπαϊκών γλωσσών στα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 στα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εορτάσθηκε η Ευρωπαϊκή ημέρα των γλωσσών.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2001. Είναι μια Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών,  την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη και γενικότερα γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε τις παρακάτω δραστηριότητες

  1. Διαλόγους χαιρετισμού από τους μαθητές του Δημοτικού στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά και Σουαχίλι
  2. Ενημέρωση των μαθητών για το τι είναι η Ευρωπαϊκή μέρα των γλωσσών και ποιοι οι στόχοι της ημέρας αυτής. Μαθητές του Λυκείου διάβασαν δυο ενημερωτικά άρθρα.
  3. Παρουσίαση πέντε Ευρωπαϊκών χωρών : μαθητές του Δημοτικού απεικόνισαν την κάθε χώρα με μια ζωγραφιά, σχολιάζοντας αυθόρμητα την παραγωγή τους και με αφορμή τα σύμβολα της κάθε χώρας   ακολούθησε συζήτηση.
  4. «Ευρωπαϊκό Παραμύθι»: μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν ένα συγγραφέα και ένα παραμύθι στη γλώσσα καταγωγής του παραμυθιού
  5. Παιχνίδια λέξεων (δύο): οι μεικτές ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων συνεργάστηκαν με σκοπό στο 1ο  παιχνίδι την εύρεση λέξεων σε 5 ξένες γλώσσες σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού ( η ομάδα με τις περισσότερες και σωστές λέξεις ήταν η νικήτρια ομάδα  και στο 2ο παιχνίδι στόχο ήταν η αναγνώριση της γραφής λέξεων από 12 γλώσσες.

Η ενεργός συμμετοχή των μαθητών  και η συνεργασία τους με τους  εκπαιδευτικούς επέφεραν  την αποτελεσματική υλοποίηση της εκδήλωσης του σχολείου. Το  ενδιαφέρον για την αναζήτηση πληροφορίων και το ζήλο για την σωστή προφορική απόδοση των κειμένων στις ξένες γλώσσες ενδυναμώνουν την εκπαιδευτική πρακτική.  Τα κείμενα, τα σύμβολα των χωρών και τα παραμύθια συμβάλλανε στην  αυθόρμητη διαδραστική διαδικασία και επίσης στον  εμπλουτισμό της Ευρωπαϊκής μας κληρονομιά.