ΤΕΓ Τριγώνου Βαάλ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΒΑΑΛ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ – 27 Μαΐου 2018.

Γράφει: Ο Δάσκαλος του σχολείου, Δημοσθένης Άξιος.

Σε μια όμορφη εκδήλωση με καθολική συμμετοχή μαθητών, γονέων και μελών της Κοινότητας,  την Κυριακή 27 Μαΐου, στο χωλ της Ελληνικής Κοινότητας του Τριγώνου Βάαλ της Ν. Αφρικής, το Ελληνικό Σχολείο παρουσίασε Παραδοσιακά Ελληνικά Παιχνίδια. Τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, σχοινάκι, δεμένα ποδαράκια, Παιχνίδια όμορφα και διασκεδαστικά που προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό και  την διασκέδαση, καλλιεργώντας παράλληλα και αξίες. Πολλά από αυτά έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Είναι ομαδικά, έξυπνα και χρειάζονται ελάχιστα υλικά.

Ο στόχος, πέρα από την διασκέδαση και τον παιδικό υγιή ανταγωνισμό, ήταν να καταλάβουν  οι μικροί μας μαθητές ότι εκτός από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Υπάρχουν τα παραδοσιακά παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι και τα οποία αποτελούν κομμάτι του πολιτισμού μας.  Στους μαθητές και στις ομάδες που κέρδισαν σε κάθε παιχνίδι, αν και οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο την κατανόηση των παιχνιδιών, συμβολικά απονεμήθηκε νικητήριο τρόπαιο. Επιπλέον,  και ο κάθε μαθητής που συμμετείχε πήρε αναμνηστικό μετάλλιο. Να σημειώσουμε ότι μετά το τέλος των αγώνων τον χώρο του γηπέδου κατέλαβαν οι ενήλικοι οι οποίοι έπαιξαν τα παιχνίδια σκορπώντας άφθονο γέλιο σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Νωρίτερα μέσα στο χωλ της Κοινότητας σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, η Κοινότητα γιόρτασε τα δέκα χρόνια στην Αφρικανική Ήπειρο του ιερέα της Αρχιμανδρίτη Πάτερ Σέργιου. Ο ιερέας έδειξε φωτογραφικό υλικό της ιερατικής του πορείας και τα παιδιά του Ελληνικού Σχολείου του είπαν ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό τραγούδι. Αμέσως μετά ακολούθησε γεύμα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Πρέσβης της Ουκρανίας στη Ν. Αφρική κα Liubor Abravitova  (σημειώνουμε ότι η καταγωγή του Πατέρα Σέργιου είναι από την Ουκρανία), ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Dr Γεώργιος Βλάχος, εκπαιδευτικοί από την Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, με την οποία είναι αδελφοποιημένο το Ελληνικό Σχολείο του Βάαλ και όλα τα μέλη της Κοινότητας.

Στην ομιλία του αμέσως μετά ο κ. Βλάχος τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας, την πρόοδο των μαθητών και τις δράσεις που πραγματοποιούν. Εξέφρασε επίσης την χαρά του που βρίσκεται για μία ακόμη φορά κοντά στην Κοινότητα και διαπιστώνει ότι το πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί μεταξύ Σχολείου, Κοινότητας και Εκκλησίας  έχει φέρει  και τα ανάλογα αποτελέσματα.

ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ VAAL (20-03-2016)

10000064 - ΑντίγραφοΣε μια ζεστή ατμόσφαιρα στην δεύτερη έδρα της στο VEREENIGEN και στο πρoαύλιο του ιερού ναού, γιόρτασε η Ελληνική Κοινότητα του Βάαλ με τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου την επέτειο της 25ης  Μαρτίου του 1821.

Αμέσως μετά την θεία λειτουργία και την δοξολογία, παρουσία όλων των μελών της Κοινότητας, μαθητής του σχολείου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κατέθεσαν στεφάνια, στην συνέχεια ο αριστούχος μαθητής Κωνσταντίνος Μπουρτσουκλής εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας κάνοντας ειδική αναφορά στην με κάθε τρόπο αποφυγή της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες ενός λαού.

 Κατόπιν αναφέρθηκε στην περιοχή της γενέτειρας των γονιών του και των παππούδων του, περιοχή στην οποία γεννήθηκε και έδρασε ο γέρος του Μοριά.

Στην συνέχεια ακολούθησαν ποιήματα από μαθητές του σχολείου και η γιορτή έκλεισε με την δραματική χορογραφία των στίχων του Εθνικού Ύμνου οι οποίοι αναφέρονται στην Διχόνοια την δολερή με πρωταγωνίστρια την επίσης αριστούχα μαθήτρια του σχολείου Αντωνία Παπαβαρνάβα.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ…. ME TON  ΑΡΛΕΚΙΝΟ…..ΣΤΟ ΤΕΓ ΤΟΥ VAAL

 Με μια φαντασμαγορική βραδιά γιόρτασε η Ελληνική Κοινότητα του Τριγώνου Βάαλ και το Ελληνικό Σχολείο τις Απόκριες. Παρουσία πλήθους Ομογενών, του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχου, της Διευθύντριας του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Παπάζογλου καθώς και εκπαιδευτικών, οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν θεατρική παράσταση με θέμα την γνωστή ιστορία του Αρλεκίνου.

Αμέσως μετά ξεκίνησε αποκριάτικο γλέντι που κράτησε σχεδόν μέχρι τα χαράματα.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΕΓ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Vaal from gvlachos

Ο Αρλεκίνος έρχεται!!!

 Ο Αρλεκίνος, μπορεί να υπήρξε μπορεί και όχι. Πάντως διαχρονικά μαγεύει τις καρδιές μικρών και μεγάλων

με τα χρώματα της στολής του, με τα δάκρυά του και με το χαμόγελό του. Δίπλα του η μάνα του η πραγματική πρωταγωνίστρια του έργου, πιο πέρα άρχοντες της Βενετίας παιδιά καρναβαλιστές μουσική, χορός και πολλά χρώματα.

Αυτά θα απολαύσετε στις 12 Μαρτίου 2016 στο χωλ της Ελληνικής Κοινότητας του Τριγώνου Βάαλ από τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου, το ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ.

Αμέσως μετά ο Αποκριάτικος χορός της Κοινότητας μέχρι το πρωί!!!

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν

Ο Αρλεκίνος - ΤΕΓ τριγώνου Vaal 12 Μαρτίου 2016 from gvlachos

 

 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή-Κάλαντα (2015)

xmas-introΣε μια έντονα εορταστική ατμόσφαιρα στο Vanderbijlpark, στο χωλ της Κοινότητας πραγματοποιήθηκε η μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Ελληνικού Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Τριγώνου Βάαλ την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015. Συγχρόνως απονεμήθηκαν και οι τίτλοι σπουδών στους 30 μαθητές του σχολείου με την λήξη του σχολικού έτους 2015 Ν. Ημισφαίριο.

Στο κατάμεστο από Ομογενείς χωλ, παραβρέθηκαν τιμώντας την γιορτή και τους μαθητές, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Θ. Μιχαλόπουλος, ο νέος Συντονιστής εκπαίδευσης Αφρικής κ. Γ. Βλάχος, ο Αντιπρόεδρος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ Κ. Α. Στεφάνου η Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Παπάζογλου και η εκπαιδευτικός της ανωτέρω Σχολής κ. Φ. Γιαννακού.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση της κοινοτικής Νηπιαγωγού κ. Άννας Άξιου, παρουσίασαν μία πολύ όμορφη παράσταση (ο χορός των αστεριών), κατόπιν ήρθε ο Άγιος Βασίλης με πλόυσια δώρα για όλους τους μαθητές, απονεμήθηκαν οι τίτλοι προόδου και σπουδών από τους επισήμους, παρουσιάστηκαν επίσης από τους μαθητές παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί και ακολούθησε πλούσιο γεύμα. Συγκινητική ήταν η στιγμή που οι μαθητές του σχολείου προσέφεραν τούρτα με τα Ελληνικά χρώματα στον Αντιπρόεδρο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ Κ. Ανδρέα Στεφάνου για την ονομαστική του εορτή. Οι επίσημοι στις σύντομες ομιλίες εξήραν την συνεχή δραστηριότητα του σχολείου και αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση της αδελφοποίησής του με την Σχολή ΣΑΧΕΤΙ.

Το επόμενο διήμερο οι μαθητές του σχολείου με Λεωφορείο είπαν τα κάλαντα σε 30 καταστήματα Ελλήνων της Περιοχής, ένα έθιμο που πραγματοποιούν εδώ και τέσσερα χρόνια.

Βαάλ Χριστούγεννα 2015 from gvlachos

 

Εκδήλωση για την 28η  Οκτωβρίου (2015)

28ΟκτωβρίουΠοιος άραγε από τους μεγαλύτερους δεν θυμάται το περιοδικό «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ», που χρόνια και χρόνια κυκλοφορούσε στα ελληνικά περίπτερα και εξιστορούσε τις περιπέτειες τριών παιδιών εναντίον των Γερμανών. Του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα.

Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου του Τριγώνου Βάαλ, ανέβασαν θεατρική παράσταση με αυτούς τους μικρούς ήρωες, με την ευκαιρία της επαιτείου της 28ης  Οκτωβρίου 1940 στο χωλ της Κοινότητας και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους κατοίκους.

Ακολούθησαν ομιλίες μαθητών για την επαίτειο, ποιήματα και παραδοσιακοί χοροί επίσης από τους μαθητές του σχολείου.

Η γιορτή έκλεισε με πλούσιο φαγητό.

 

Βαάλ 28η Οκτωβρίου 2015 from gvlachos

 

ΠΑΣΧΑ  (2015)

Το Ελληνικό Σχολείο του Τριγώνου Βάαλ τις Άγιες ημέρες του Πάσχα παρουσίασε όπως κάθα χρόνο μαθήτριες οι οποίες δραματοποίησαν τις Μυροφόρες την Μ. Παρασκευή. Την Ημέρα του Πάσχα πραγματοποιήθηκε η ετήσια δημοπρασία του σχολείου που φέτος είχε θέμα ένα κιβώτιο από ξύλο με τα αποτυπώματα των χεριών των μαθητών του σχολείου.

Πάσχα 2015 from gvlachos

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΓ ΒΑΑΛ ΣΤΟ ΣΑΧΕΤΙ (2015)

dorea2015-02aΜε την ευκαιρία της εορτής της  25ης  Μαρτίου, στην αυλή της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ και με την παρουσία πλήθους ομογενών, όλων των διπλωματικών, θρησκευτικών και εκπαιδευτικών αρχών της περιοχής, ο δάσκαλος του Ελληνικού σχολείου του Τριγώνου Βάαλ παρέδωσε στην σχολή ΣΑΧΕΤΙ το έργο ζωγραφικής τριών μαθητών του σχολείου το οποίο το 2014 είχε κερδίσει το 2ο  Παγκόσμιο βραβείο σε διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Η απόφαση για την δωρεά του έργου στην σχολή ΣΑΧΕΤΙ, πάρθηκε με γνώμονα την βεβαιότητα ότι η ανωτέρω σχολή είναι ο μόνος και αδιαμφισβήτητος θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιστορικής διαδρομής της Ομογένειας της Ν. Αφρικής.

Φυσικά οι εκδηλώσεις των μαθητών της Σχολής για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 ήταν άνευ προηγουμένου.

Παράδοση βραβείου 2015 from gvlachos

 

ΑΠΟΚΡΙΕΣ (2015)

introΜε μια φαντασμαγορική βραδιά γιόρτασε η Ελληνική Κοινότητα του Τριγώνου Βάαλ και το Ελληνικό Σχολείο τις Απόκριες. Παρουσία πλήθους Ομογενών, της Ελληνίδας Πρέσβεως της Ελλάδας στη Ν. Αφρική οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν μια ξεκαρδιστική παράσταση, το γνωστό μύθο του Αισώπου (το πάθημα του λύκου). Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν τέλεια καθώς και η υποκριτική των μαθητών.

Αμέσως μετά ξεκίνησε αποκριάτικο γλέντι που κράτησε μέχρι το πρωΐ.

Απόκριες 2015 from gvlachos