Γυμν. – Λύκειο Λουμπουμπάσι – Λ.Δ. Κονγκό 2020 – 2021


Εκπαιδευτικές δραστηριότητες απο τα σχολεία της Ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι την περίοδο Μάιος – Ιούνιος 2021

Γράφει η Δντρια του Δημοτικού σχολείου, κα Αγγελική Κωτσορίδη

Δείτε το στο slideshare.net

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού απο τα σχολεία της Ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι

Γράφει η δντρια του γυμνασίου – λυκείου, κα Βικτωρία Γερασιμίδου

 

Δείτε το στο slideshare.net

Τα σχολεία της Ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι της Λ.Δ. Κονγκό τίμησαν τα 200 χρόνια απο την Ελληνική επανάσταση

Δείτε το στο slideshare.net
Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021

Εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στον Λουμπουμπάσι, 2021


ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΆΣΙ Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ

…Γράφει η Γεωργία Μαρία Κουτουλάκη, Μαθήτρια του Λυκείου.

 Το σχολείο μας με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών αφιέρωσε δύο διδακτικές ώρες σε δράσεις με στόχο την πρόληψη του φαινομένου και την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού. Υπεύθυνοι της εκδήλωσης ήταν οι μαθητές του Ελληνικού Λυκείου Λουμπουμπάσι οι οποίοι ανέλαβαν την παρουσίαση του θέματος σε όλους τους μαθητές και των τριών βαθμίδων (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο). Στην εισαγωγή τους, εξήγησαν την έννοια του σχολικού εκφοβισμού καθώς και τα πιο συνηθισμένα είδη του. Ανέφεραν τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στα θύματα, τους θύτες αλλά και τους ‘’μαθητές-παρατηρητές’’.

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους παρότρυναν με προβολή βίντεο, εικόνων, συνθημάτων να σταματήσουν το φαινόμενο αυτό. Για να περάσουν τα μηνύματα τους προχώρησαν σε δραματοποίηση ρόλων.

Αυτό που προκάλεσε ενδιαφέρον και συζήτηση στην συνέχεια ήταν το ερωτηματολόγιο που είχε μοιραστεί στους μαθητές όλων των βαθμίδων και τα αποτελέσματα με αριθμητικά στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν. Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση όλων των μαθητών, οι οποίοι στη συνέχεια αποτύπωσαν το δικό τους μήνυμα σε χαρτόνια που είχαν τοποθετηθεί για αυτό το σκοπό στον διάδρομο του σχολείου μας. Αξιοποιώντας τη φαντασία, τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους συμμετείχαν ενεργά και εμπνευσμένα. Παρόντες, ήταν όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας και η κ. Γερασιμίδου Βικτωρία, διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου, η οποία  ευχαρίστησε τους μαθητές του Λυκείου Λουμπουμπάσι για την ομαδική προσπάθεια τους και τους συνεχάρη για τον εξαιρετικό διαδραστικό τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Ευχόμαστε όλοι μας να έχουμε συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τον σχολικό εκφοβισμό και να προστατέψουμε την σχολική μας κοινότητα και κυρίως τις ψυχές μας.

 

 


Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα σχολεία της Ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι της Λ. Δ. Κονγκό 2020

Γράφει η διευθύντρια του Γυμνασίου- Λυκείου, κα Βικτωρία Γερασιμίδου

Δείτε το στο slideshare.net

Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας, Λουμπουμπάσι – Λ.Δ. Κονγκό

Την Παρασκευή  2 Οκτωβρίου  2020 τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διοργάνωσαν δραστηριότητες για τον εορτασμό  της Πανελλήνιας-Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2020 με σύνθημα «Αθλούμαι-Μένω Υγιής –Μένω Ασφαλής». Όλες οι αθλητικές δράσεις εντάχθηκαν στη θεματική « Παραδοσιακό Παιχνίδι».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε

  1. Παιχνίδια ομαδικά : γιαουρτοφαγία, μαντηλάκι, αυγοδρομία
  2. Αγώνες: αγώνες δρόμου, σκυταλοδρομία, σκάσιμο μπαλονιών συνδυασμένο με τρέξιμο και αγώνα βόλεϊ μεταξύ των μαθητών Δημοτικού (Ε΄και ΣΤ΄ τάξης) και μαθητών του Γυμνασίου
  3. Μετά το πέρας των αθλητικών δραστηριοτήτων έγινε ενημέρωση σε όλους τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνάσιου -Λυκείου για την σημασία του σχολικού αθλητισμού για την σωστή σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη όπως και στη μεγάλη σημασία της ατομικής υγιεινής του σώματος. Επίσης μοιράστηκαν φυλλάδια «ΟΔΗΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, αυθορμητισμού και ομαδικότητας που συνέβαλαν στην κοινωνικοποίηση και αλληλοσεβασμό των μαθητών.


Η παγκόσμια ημέρα ευρωπαϊκών γλωσσών στα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 στα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εορτάσθηκε η Ευρωπαϊκή ημέρα των γλωσσών.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2001. Είναι μια Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών,  την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη και γενικότερα γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε τις παρακάτω δραστηριότητες

  1. Διαλόγους χαιρετισμού από τους μαθητές του Δημοτικού στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά και Σουαχίλι
  2. Ενημέρωση των μαθητών για το τι είναι η Ευρωπαϊκή μέρα των γλωσσών και ποιοι οι στόχοι της ημέρας αυτής. Μαθητές του Λυκείου διάβασαν δυο ενημερωτικά άρθρα.
  3. Παρουσίαση πέντε Ευρωπαϊκών χωρών : μαθητές του Δημοτικού απεικόνισαν την κάθε χώρα με μια ζωγραφιά, σχολιάζοντας αυθόρμητα την παραγωγή τους και με αφορμή τα σύμβολα της κάθε χώρας   ακολούθησε συζήτηση.
  4. «Ευρωπαϊκό Παραμύθι»: μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν ένα συγγραφέα και ένα παραμύθι στη γλώσσα καταγωγής του παραμυθιού
  5. Παιχνίδια λέξεων (δύο): οι μεικτές ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων συνεργάστηκαν με σκοπό στο 1ο  παιχνίδι την εύρεση λέξεων σε 5 ξένες γλώσσες σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού ( η ομάδα με τις περισσότερες και σωστές λέξεις ήταν η νικήτρια ομάδα  και στο 2ο παιχνίδι στόχο ήταν η αναγνώριση της γραφής λέξεων από 12 γλώσσες.

Η ενεργός συμμετοχή των μαθητών  και η συνεργασία τους με τους  εκπαιδευτικούς επέφεραν  την αποτελεσματική υλοποίηση της εκδήλωσης του σχολείου. Το  ενδιαφέρον για την αναζήτηση πληροφορίων και το ζήλο για την σωστή προφορική απόδοση των κειμένων στις ξένες γλώσσες ενδυναμώνουν την εκπαιδευτική πρακτική.  Τα κείμενα, τα σύμβολα των χωρών και τα παραμύθια συμβάλλανε στην  αυθόρμητη διαδραστική διαδικασία και επίσης στον  εμπλουτισμό της Ευρωπαϊκής μας κληρονομιά.