Γενικά για τις Σ.Α.Ε.Κ. (πρ. ΙΕΚ)

Με το άρθρο 3 του Ν. 5082 (ΦΕΚ 9/τ. Α’/19-01-2024) με τίτλο “Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης” τα Δημόσια ΙΕΚ Ζίτσας αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.).

Σκοπός των Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης – Ι.Ε.Κ.) είναι να παρέχουν υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε., Τ.Ε.Λ. κ.ο.κ.) και σε αποφοίτους Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.). Στις Σ.Α.Ε.Κ. εγγράφονται κυρίως ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας, που επιθυμούν να λάβουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση και είτε να ενταχθούν εξαρχής στην αγορά εργασίας, είτε να αλλάξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε απλά για να σπουδάσουν μία ειδικότητα που τους ελκύει για τους δικούς τους λόγους.

Η λειτουργία τους εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας, και Θρησκευμάτων & Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ).

Η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι καταρτιζόμενοι των Σ.Α.Ε.Κ. διαρκεί 4 εξάμηνα κατάρτισης, διάρκειας 1200 συνολικά ωρών και ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης σε χώρο εργασίας διάρκειας 960 συνολικά ωρών. Κάθε έτος κατάρτισης ξεκινά την 1η Οκτωβρίου (η ημερομηνία αυτή μετατίθεται στην επόμενη Δευτέρα, αν τύχει να είναι Σάββατο η Κυριακή) και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους και περιλαμβάνει 2 εξάμηνα φοίτησης διάρκειας 15 εβδομάδων έκαστο. Κάθε εβδομάδα κατάρτισης πραγματοποιούνται 20 ώρες υποχρεωτικών μαθημάτων όπου παρέχεται υψηλού επιπέδου θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση. Το εξάμηνο της Πρακτικής Άσκησης συμβάλλει στην αναβάθμιση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων επάνω στο επάγγελμα που σπουδάζουν και διευκολύνει την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας καθώς και στην ομαλή μετάβασή τους από το ασφαλές περιβάλλον φοίτησης των Σ.Α.Ε.Κ. στην πραγματικότητα των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Η Πρακτική Άσκηση τονώνει σημαντικά τις πιθανότητες για την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.

Οι εγγραφές στο Α’ Εξάμηνο σπουδών πραγματοποιούνται για τους αποφοίτους των Γ.Ε.Λ. και των ΕΠΑ.Λ. μέσω Παράλληλου Μηχανογραφικού Πανελληνίων Εξετάσεων, ενώ έπειτα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. οι υποψήφιοι σπουδαστές των Σ.Α.Ε.Κ. μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση σε όποια ειδικότητα επιθυμούν να σπουδάσουν. Τέλος, δίνεται και η δυνατότητα εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής στις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν σε κάθε Σ.Α.Ε.Κ. και μόνο εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός καταρτιζόμενων ανά τμήμα.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να καταταχθούν απευθείας στο Γ’ Εξάμηνο Σπουδών Ειδικότητας Σ.Α.Ε.Κ. συναφούς με την Ειδικότητα από την οποία αποφοίτησαν στο ΕΠΑ.Λ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τον σχετικό πίνακα με τις αντιστοιχίσεις ειδικοτήτων στο ΦΕΚ 2122 /14-10-2008 (Κατεβάστε το ΕΔΩ). Ακόμη, αντιστοιχίσεις Ειδικοτήτων περιέχονται και στους οδηγούς σπουδών των Ειδικοτήτων των Σ.Α.Ε.Κ. (Βρείτε ΕΔΩ την πλήρη λίστα με τους νέους και τους παλιούς οδηγούς σπουδών των Ειδικοτήτων των Σ.Α.Ε.Κ.).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης, ο καταρτιζόμενος λαμβάνει από τη Σ.Α.Ε.Κ. Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, η οποία του δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης που διοργανώνει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) για την απόκτηση του Πτυχίου της ειδικότητας που έχει σπουδάσει. Το πτυχίο που αποδίδεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στους απόφοιτους των Σ.Α.Ε.Κ. που πετυχαίνουν στις εξετάσεις αυτές είναι επιπέδου πέντε (5), σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Στην αρμοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εμπίπτει και ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κάθε ειδικότητας των Σ.Α.Ε.Κ.

Παρακαλούμε δείτε το Νέο Κανονισμό Λειτουργίας των Σ.Α.Ε.Κ. που υπάγονται στη Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. (κατεβάστε τον ΕΔΩ).

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση