Οι εγγραφές των επιτυχόντων του Παράλληλου Μηχανογραφικού στο ΔΙΕΚ Ζίτσας ξεκινούν τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 έως και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 είτε:
Α. ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους επιτυχόντες μέσω της πλατφόρμας του παράλληλου μηχανογραφικού, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών των πανελλαδικών εξετάσεων (αφορά ΜΟΝΟ όσους επιτυχόντες επικαλέστηκαν μόνο το απολυτήριό τους ως κριτήριο και δεν είχαν κοινωνικά κριτήρια, οπότε δεν απαιτείται κατάθεση κάποιου άλλου δικαιολογητικού και προτείνεται από τη διοίκηση του ΔΙΕΚ για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων), είτε
Β. δια ζώσης στο ΙΕΚ με κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών σε περίπτωση που υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια για τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που περιγράφονται παρακάτω (απολυτήριο Δ.Ε., φωτοαντίγραφο ΑΔΤ ή Διαβατηρίου, Βεβαίωση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, αποδεικτικά κοινωνικών κριτηρίων – Πολυτεκνία, Τριτεκνία, Μονογονεϊκή Οικογένεια, ειδικές περιπτώσεις). Στην περίπτωση αυτή, οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν από το σύστημα σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτείται να υποβάλουν στο ΔΙΕΚ για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους,
Για τη διά ζώσης εγγραφή οι επιτυχόντες μπορούν να προσέρχονται στο ΔΙΕΚ Ζίτσας ως ακολούθως (κατεβάστε την αίτηση οριστικοποίησης εγγραφής [DOC|PDF]):
Α. Από 28-8-2023 έως και 31-08-2023 και ώρες από 10:00 π.μ. έως και 14:00 μ.μ.
Β. Από 01-09-2023 έως και 06-09-2023 και ώρες από 15:00 έως και 19:30 μ.μ.ι
Οι αιτήσεις εγγραφής μπορούν να αποστέλλονται και ηλεκτρονικά (άρθρο 5, παρ. 2 του κανονισμού λειτουργίας των ΔΙΕΚ).
Τονίζεται ότι απαγορεύεται:
– η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ΑΕΙ μέσω του Μηχανογραφικού και σε Δημόσιο ΙΕΚ μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού ( όμως η παράλληλη φοίτηση σε ΑΕΙ και ΙΕΚ δεν απαγορεύεται),
– η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε περισσότερα του ενός ΙΕΚ,
– η εγγραφή και παράλληλη φοίτηση σε ΙΕΚ και σε σχολείο Δ.Ε.
Επισήμανση 1η: Οι επιτυχόντες με το παράλληλο μηχανογραφικό δεν έχουν δυνατότητα βελτίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.3 του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ 25/Α/17-02-2021).
Επισήμανση 2η: Επιτυχόντες που δεν θα κάνουν εγγραφή εντός προθεσμίας, χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους μέσω παράλληλου μηχανογραφικού.
Ως προς τα κοινωνικά κριτήρια παρακαλούμε λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:
Α. Πολυτεκνία
Ως πολύτεκνοι ορίζονται οι γονείς με τέσσερα (4) τουλάχιστον τέκνα. Εξακολουθούν να ισχύουν οι κάτωθι ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες πολύτεκνοι είναι επίσης:
α) Ο γονέας χωρίς σύζυγο με τρία (3) τέκνα ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος για τη διατροφή τους, εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23-ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25-ο έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας.
β) Ο ένας από τους γονείς ο οποίος κατέστη ανάπηρος από οποιαδήποτε αιτία ή είναι ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, εφόσον έχει τρία (3) τέκνα και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περίπτωσης.
γ) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον δύο (2), αποτελούν ίδια, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της (α) περίπτωσης.
Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, τα τέκνα τους όμως προστατεύονται και απολαμβάνουν τα σχετικά δικαιώματα για όσο διάστημα διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.
Σημείωση: Η «γονική μέριμνα» δεν ταυτίζεται με την «επιμέλεια» τέκνου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Π.Δ.456/1984 (Αστικός Κώδικας) η γονική μέριμνα, ως υπερκείμενη έννοια, περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου και τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.
Δικαιολογητικά κατά περίπτωση:
πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό πολυτεκνίας σε ισχύ, δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα (περίπτωση α.).
Β. Τριτεκνία
Την ιδιότητα τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 ν. 3454/2006):
α) Γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23-ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25-ο) έτος της ηλικίας τους και
β) Τα τέκνα των παραπάνω περιπτώσεων
Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
Τρόπος απόδειξης της ιδιότητας του τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας:
– Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας ή
– Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) (κ.υ.α.) που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ή
– Αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.
Γ. Μονογονεϊκή οικογένεια
Προϋποθέσεις:
α) Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας νοείται ο γονέας εκείνος ο οποίος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από τον γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25-ου έτους της ηλικίας τους.
β) Τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας είναι εκείνα τα οποία μέχρι την ενηλικίωσή τους είχαν τον ένα μόνο γονέα τους. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και τα τέκνα τα οποία στερήθηκαν και τους δύο γονείς πριν την ενηλικίωσή τους. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από το τέκνο μέχρι και τη συμπλήρωση του 30-ού έτους της ηλικίας του.
Σημείωση: Η «γονική μέριμνα» δεν ταυτίζεται με την «επιμέλεια» τέκνου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Π.Δ.456/1984 (Αστικός Κώδικας) η γονική μέριμνα, ως υπερκείμενη έννοια, περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου και τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας θεωρείται αυτός που ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις: χηρεία, ελεύθερη συμβίωση χωρίς σύμφωνο συμβίωσης, τέκνο γεννημένο εκτός γάμου, υιοθεσία τέκνου από ένα μόνο γονέα.
Δικαιολογητικά: δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας
Δ. Ειδική περίπτωση με τον τρόπο που ορίζεται στο παράλληλο μηχανογραφικό
Η ειδική περίπτωση στα ΔΙΕΚ αφορά μόνο ελληνοκύπριους από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Αποδεικνύεται με Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ).
Σχετικά με τη δήλωση της ειδικής περίπτωσης, επισημαίνουμε ότι υποψήφιοι που τη δηλώνουν, συμμετέχουν σε ξεχωριστή διαδικασία επιλογής από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Επομένως, επιτυχόντες για τους οποίους θα διαπιστωθεί κατά το διοικητικό έλεγχο στις εγγραφές ότι έχουν δηλώσει ψευδώς ότι ανήκουν στην ειδική περίπτωση, χάνουν το δικαίωμα για εγγραφή.