"Αντι-λωτός"
11 Δεκ 2012

Συντάκτης: Στεφάνου Γρηγόρης | Κάτω από: Γενικά

Στεφάνου Γρηγόρης


Φιλολογικό ιστολόγιο
Συνδεθείτε κάνοντας»κλίκ»στην εικόνα……

Κάντε «κλικ»στην εικόνα προκειμένου να μεταβείτε στη σελίδα ενός ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου.
Διαβάστε τις κριτικές των αναγνωστών ( στο κάτω μέρος της σελίδας) του συγκεκριμένου βιβλίου( 38 σύντομες κριτικές και απαντήστε γραπτά στο τετράδιό σας .
Α) Πως χαρακτηρίζουν οι αναγνώστες το βιβλίο και γιατί;
B) Υπάρχουν αρνητικές κριτικές και που επικεντρώνονται;
Γ) Ποια είναι η άποψή σας για την πώληση βιβλίων μέσω διαδικτύου και γιατί;

Καλή περιήγηση…..!!!!

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ …………

Δημοσιεύω την εργασία του Σταύρου Μπασακύρου και το σκίτσο του Φώτη Παπαδόπουλου .Μαθητών του Α3 τμήματος του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς
( πρόκειται για δύο , από τις πολλές και καλές , εργασίες που έλαβα…..)

Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
Α) Πώς χαρακτηρίζουν οι αναγνώστες το βιβλίο και γιατί;
B) Υπάρχουν αρνητικές κριτικές και που επικεντρώνονται;
Γ) Ποια είναι η άποψή σας για την πώληση βιβλίων μέσω διαδικτύου και γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ :

Α) Οι κριτικές που κάνουν οι αναγνώστες για αυτό το βιβλίο του Λουίς Σεπούλβεδα είναι σχεδόν όλες θετικές. Οι αναγνώστες υποστηρίζουν πως ο συγγραφέας αναφέρεται έξυπνα στο θέμα της μόλυνσης των θαλασσών και στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Επίσης το βρίσκουν εξαιρετικό, συγκινητικό και συναρπαστικό , γιατί περνάει μηνύματα αγάπης, φιλίας αλλά και οικολογίας.

Β) Εκτός όμως από θετικές κριτικές υπάρχουν και κάποιες αρνητικές. Για παράδειγμα κάποιοι αναγνώστες βρήκαν το βιβλίο βαρετό, άλλοι αδιάφορο ή πολύ παιδικό.

Γ) Βλέπω πολύ θετικά το γεγονός ότι κάποιος μέσω του διαδικτύου μπορεί να έχει πρόσβαση σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, τα οποία μπορεί να ξεφυλλίσει ηλεκτρονικά, να διαβάσει κριτικές και να βρει πολλά ενδιαφέροντα στοιχειά τόσο για τον συγγραφέα, όσο και για τους ήρωες του. Ακόμα, μπορεί να τα αγοράσει σε πολύ προσιτές τιμές σε σχέση με αυτές των βιβλιοπωλείων. Από την άλλη, χάνεται η μαγεία και η προσωπική επαφή του αναγνώστη με το βιβλίο που πρόκειται να αγοράσει, καθώς στα βιβλιοπωλεία μας δίνεται η δυνατότητα να το κρατήσουμε στα χέρια μας, να αγγίξουμε το εξώφυλλό του, να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του, όπως επίσης και να μυρίσουμε το ιδιαίτερο «άρωμά» του.

24 Φεβ 2013

Ρατσισμός

Συντάκτης: Στεφάνου Γρηγόρης | Κάτω από: Έκθεση Β λυκείου

Κάντε «κλίκ»στην εικόνα για να μεταβείτε στα σχεδιαγράμματα σχετικά με τα στερεότυπα και το ρατσισμό.

Προσοχή !!!

( οι παρακάτω εργασίες θα σχολιαστούν στην τάξη τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη )

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Κάντε κλίκ στην εικόνα και από τη σελίδα που εμφανίζεται καταγράψτε τις σημαντικότερες πληροφορίες για τη ζωη και τη δράση του συγγραφέα.

2. Αφού διαβάσετε την παρακάτω συνέντευξη γράψτε μια σύντομη παράγραφο για το θέμα που απασχολεί τον Σαμαράκη και τους λόγους για τους οποίους αισθάνεται ενοχή.

Αντώνης Σαμαράκης
Όσο υπάρχουν άνθρωποι ανήσυχοι στον κόσμο μας, όσο υπάρχει ανησυχία στον κόσμο μας υπάρχει ελπίδα…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ “ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ”

Αντώνης Σαμαράκης: αισθάνομαι ένοχος

…Δεν θα ‘πρεπε να υπάρχει ένας δορυφόρος, τηλεοπτικός δορυφόρος, που να μεταδίδει κάθε μέρα σ’ όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου τι συμβαίνει, πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Αιθιοπία; Δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δορυφόρος που μας πληροφορεί καθημερινώς για τον πόλεμο Ιράν και Ιράκ, μια και εκεί υπάρχουν πετρέλαια και συμφέροντα.
Ξέρεις τι είπε φέτος τον Ιούνιο στο Λονδίνο, στη Διεθνή Διάσκεψη Τροφίμων, ο πρόεδρός της; Ζήτησε από τους Αμερικανούς και τους Σοβιετικούς να φτιάξουν το 1984 από έναν πύραυλο λιγότερο και τα λεφτά αυτά να τα διαθέσουν για την Αιθιοπία, να της λύσουν όλα τα προβλήματα! Μπαίνουμε στο 1985 κι ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Εδώ, Λευτέρη, στην Αιθιοπία δεν έχουμε να κάνουμε με την πυρηνική βόμβα. Έχουμε να κάνουμε με τη βόμβα της πείνας, την έκρηξη της πείνας. Κι αυτή είναι η αρχή του Γ’ Παγκοσμίου πολέμου.
Η απάθειά μας γι’ αυτή την τραγωδία είναι ύβρις, με την αρχαία έννοια του όρου. Κι αυτή η ύβρις, που την ανέχεται η χριστιανική ανθρωπότητα, δεν μπορεί να περάσει έτσι, χωρίς τιμωρία. Η πείνα της Αιθιοπίας δεν είναι η αρρώστια. Άλλη και αλλού είναι η αρρώστια.

Ο Αντώνης Σαμαράκης είναι κάθιδρος. Σαν από πυρετό, κάτι τέτοιο. Κάθιδρος και κάτωχρος. Ωστόσο συνεχίζει.

Ντρέπομαι που με λόγια προσπαθώ να μιλήσω για τον θάνατο. Αισθάνομαι ένοχος. Και αισθάνομαι επίσης ότι δεν έχω φύγει από την Αιθιοπία. Ένα κομμάτι ζωτικό του εαυτού μου έχει μείνει εκεί παντοτινά. Και θα με δικάζει. Και θα με καταδικάζει.

Το ίδιο ισχύει για τον καθένα μας, Αντώνη…

Για μένα ένα περισσότερο. Γιατί εγώ έζησα, είδα! Και ένιωσα την ντροπή τού να ζητάς από έναν άνθρωπο να ζήσει για λίγο ακόμα, να μην πεθάνει, για να προφτάσεις να τον φωτογραφίσεις ζωντανό! Να εύχεσαι να μην πεθάνει ένας άνθρωπος όχι για να ζήσει, μα για να τον πάρεις σε ταινία! Καταλαβαίνεις τι ντροπή είναι αυτή, Λευτέρη.
Στη χούφτα έχω τις χουφτίτσες δεκάδων παιδιών που μου ‘δωσαν το χέρι. Αυτά τα χεράκια τα παιδικά, που χώραγαν, σκελετωμένα καθώς ήταν, τρία και τέσσερα στην κάθε χούφτα μου με καίνε! Δεν μ’ αφήνουν να ησυχάσω! Και σκέφτομαι και την τραγωδία εκείνων που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή κι είναι καταδικασμένοι εκατό τοις εκατό σε θάνατο, γιατί εκεί η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει, και μου σαλεύει ο νους.
Παλιά σ’ αυτή τη χώρα θερίζανε τρεις φορές τον χρόνο. Τώρα το μόνο που θερίζει είναι ο θάνατος. Καθημερινές σοδειές θανάτου.

απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράκης στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 30/12/1984
από το βιβλίο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ “ΖΩ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ” Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Εισάγετε το συνθηματικό σας για να δείτε τα σχόλια.

Αυτό το περιεχόμενο είναι προστατευμένο με συνθηματικό. Για να το δείτε εισάγετε το συνθηματικό σας παρακάτω:

Κάντε «κλικ»στην εικόνα για να μεταβείτε στα σχεδιαγράμματα….

18 Δεκ 2012

Συντάκτης: Στεφάνου Γρηγόρης | Κάτω από: λογοτεχνία α΄γυμνασίου

παιδική εργασία

Δείτε το video κάνοντας κλίκ στη φράση «παιδική εργασία» και διαβάστε το άρθρο 32( εδώ) της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού προκειμένου να συζητήσουμε στην τάξη…….