Η χώρα μας από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο 2020 ασκεί την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ανάληψη της Προεδρίας έδωσε στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναδείξει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες θεματικές προτεραιότητες, που συνδέονται στενά με τα δικαιώματα, τις ελπίδες και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων. Μία εξ αυτών είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων γενιών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύσσεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Μαθητικός Διαγωνισμός, ο οποίος απευθύνεται στους/στις μαθητές/τριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, με θέμα «Μνημεία Πολιτιστικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Κλιματική Αλλαγή», ο οποίος θα διενεργηθεί κατά το σχολικό έτος 2020-2021, από τις 21 Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 9 Οκτωβρίου 2020.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών/τριών, μέσα από την προσωπική δημιουργία, της αξίας που έχει η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά κάθε λαού,
συγχρόνως με το δικαίωμα των νέων να την παραλαμβάνουν και την απολαμβάνουν απρόσκοπτα και προστατευμένη από την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, αφού συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με το θέμα:

  • για τα Γυμνάσια, θα συνθέσουν ένα σχετικό ποίημα ή θα παράξουν ένα δοκίμιο ή θα δημιουργήσουν ένα βίντεο ή θα προβούν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ζωγραφικής, κολάζ, αφίσα κτλ.). Το δοκίμιο πρέπει να εκτείνεται σε 400 έως και 500 λέξεις, ενώ το ποίημα σε έως και 15 στίχους, έμμετρους ή ελεύθερους. Το βίντεο πρέπει να έχει διάρκεια δύο (2) έως και πέντε (5) λεπτά .
  • Για τα Λύκεια, θα συνθέσουν ένα σχετικό ποίημα ή θα παράξουν ένα δοκίμιο ή θα δημιουργήσουν ένα βίντεο ή θα προβούν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ζωγραφικής, κολάζ, αφίσα κτλ.). Το δοκίμιο πρέπει να εκτείνεται σε 600 έως και 700 λέξεις , ενώ το ποίημα σε έως και 30 στίχους, έμμετρους ή ελεύθερους. Το βίντεο πρέπει να έχει διάρκεια τρία (3) έως και πέντε (5) λεπτά για το Λύκειο.

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί εκτός διδακτικών ωρών και όλα τα παραγόμενα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, ανέκδοτα και αδημοσίευτα. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει με ένα μόνο έργο.

Περισσότερες πληροφορίες : Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.