Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών που αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, προτίθεται να συνεργαστεί με το WWF Eλλάς και την Δ/ση  Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας για την υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου διάρκειας 5 διδακτικών ωρών με θέμα:

«Φύση και πολιτισμός – ένας δημιουργικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο της πόλης»

Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (αλλά και οποιαδήποτε γωνιά της πόλης) για να αναδείξουμε τη σχέση φύσης και πολιτισμού και να ευασθητοποιήσουμε τους μαθητές μας για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 30 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις προαναφερθείσες Διευθύνσεις και θα διεξαχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, την  Δευτέρα 27 Μαϊου 2019 και ώρες 16.30 έως 20.00.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
: 23-05-2019 και ώρα 16.00.

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για την επιλογή τους στο σεμινάριο, στα προσωπικά τους e-mails.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16.30: Συνάντηση στο μετρό Ακρόπολη (στο επίπεδο με τις προθήκες με τα εκθέματα, πριν χτυπήσουμε το εισιτήριο για την έξοδό μας). Σύντομη περιήγηση στα εκθέματα του μετρό.
Στιγμές καθημερινότητας στην Αρχαία, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Αθήνα.
17.00: Σταθμός: Θέατρο Διονύσου. (Εξω από τον αρχαιολογικό χώρο).
Μια ιστορία στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης.
17.30: Περίπατος και δραστηριότητα: Στα σπίτια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Περπατάμε κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ανιχνεύουμε ίχνη από την κλασική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και λαϊκή παράδοση. Αναγνωρίζουμε τα μεσογειακά φυτά.
Χωριζόμαστε σε ομάδες:
(α) Σπίτια που μιλάνε (ζωντανεύουμε τα κτίρια της Αρεοπαγίτου βάσει στοιχείων)
(β) Η ιστοριογραμμή (φτιάχνουμε μία καλλιτεχνική ιστοριογραμμή της Αθήνας βάσει των μνημείων που συναντάμε).
(β) Κάθε φυτό κι ο μύθος του (γνωρίζουμε και αφηγούμαστε μύθους που σχετίζονται με τα φυτά της Δ.Αρεοπαγίτου)
19.00: Συνάντηση και των τριών ομάδων στο Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη. Περίπατος ως το σημείο θέας προς Ακρόπολη. Σούρουπο με θέα το μνημείο.
Δραστηριότητα: Ένα αντικείμενο, μία ιστορία.
Φύση και πολιτισμός: πώς το τοπίο, η μεσογειακή χλωρίδα, το αττικό φως και το κλίμα γέννησαν τα μνημεία που βλέπουμε. Με οδηγό στοιχεία από την έρευνα και το έργο του Δημήτρη Πικιώνη αλλά και άλλων ερευνητών της σχέσης φύσης και πολιτισμού δημιουργούμε μία πολύ σύντομη «ξενάγηση» με βάση ένα αντικείμενο που συλλέγουμε από τη φύση.
20.00: Λήξη, παραλαβή βεβαιώσεων