Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΠΕ Ελευσίνας προγραμματίζει την υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορούν να παρακολουθήσουν σχολικές ομάδες κατά την περίοδο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο έγγραφο Φ.16Α/ΜΚ/205575/Δ1/24-11-2017 του ΥΠ.Π.E.Θ.

Συγκεκριμένα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι :

  • «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία» – Μονοήμερο πρόγραμμα για ομάδες Β΄/θμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) και Α΄/θμιας (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού) Εκπαίδευσης.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η έννοια της αειφορίας στο αστικό περιβάλλον, τα προβλήματα αλλά και οι καλές πρακτικές, μέσα από το παράδειγμα της Ελευσίνας και σε μια διαδρομή που περιλαμβάνει στάσεις – κλειδιά σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στην πόλη: Ιερά Οδός, Πλατεία Ηρώων, Αγ. Ζαχαρίας, είσοδος Αρχαιολογικού χώρου, πεζόδρομος Νικολαΐδου, βιομηχανικά συγκροτήματα, παραλία Ελευσίνας.
  • «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού» – Μονοήμερο πρόγραμμα για ομάδες Β΄/θμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) και Α΄/θμιας (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού) Εκπαίδευσης.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βιωματική ανίχνευση στοιχείων της παράκτιας Ελευσίνας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εστιάζει στο παράκτιο περιβάλλον και τους παράγοντες που το διαμορφώνουν, στη ρύπανση και την επίδρασή της στη βιοποικιλότητα, στα βιομηχανικά κτήρια και γενικότερα στο θαλάσσιο μέτωπο του κόλπου της Ελευσίνας.
Η διαδρομή στο πεδίο περιλαμβάνει σταθμούς σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά: πάρκο πρασίνου, βιομηχανικά κτήρια, παραλία Ελευσίνας, αρχαίο λιμάνι.

Τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται σε τρεις φάσεις: α) Εισαγωγική ενημέρωση, β) Επίσκεψη στο πεδίο και γ) Συμπεράσματα – Αξιολόγηση. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες, ανακαλύπτουν, παρατηρούν, παίζουν, καταγράφουν, εξάγουν συμπεράσματα και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για το αειφορικό μέλλον της πόλης ή του παράκτιου περιβάλλοντος.

Πρόσθετες πληροφορίες και το υλικό των περιβαλλοντικών μας προγραμμάτων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Ελευσίνας http://kpe-elefs.att.sch.gr/

Έγγραφο ΚΠΕ Ελευσίνας