H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, το Υπουργείο Άμυνας και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Διαγωνισμό:

«Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες».

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές  όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.  Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού. Στο πρόγραμμα μπορούν φέτος να συμμετάσχουν μεμονωμένες σχολικές μονάδες ή συμπράξεις σχολείων (δηλαδή ομάδες τουλάχιστον 2 σχολείων).

Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 και λήγει στις 11 Φεβρουαρίου του 2019.

Τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής με ένα απλό email στο serreschools@gmail.com ως τις 31 Οκτωβρίου 2018.

Λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αρ. 31/17-07-2018 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνεται η υλοποίηση του 5ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος – Διαγωνισμού «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του εν λόγω Μαθητικού Προγράμματος/Διαγωνισμού θεωρούνται οι ακόλουθες:
1. Η συμμετοχή των μαθητών στον Διαγωνισμό να είναι προαιρετική.
2. Δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η συμμετοχή σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού θα είναι δωρεάν.
3. Τα έργα των μαθητών θα υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και δεν θα εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών.
4. Οι σχετικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε ενότητες που προσφέρονται για ανάλογες προεκτάσεις – κυρίως στο μάθημα της Ιστορίας – προκειμένου να υποστηρίξουν τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του Προγράμματος Σπουδών και να μην παρεμποδίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
5. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον Διαγωνισμό θα υλοποιηθεί με ευθύνη των εκπαιδευτικών των επιμέρους σχολικών μονάδων και με την άδεια των γονέων και κηδεμόνων τους.
6. Η διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση έργων που έχουν αποσταλεί και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/-τριών (και κατά τα ισχύοντα στο ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα», ΦΕΚ 25, τ. Α΄, 04.03.1993)».