‘’To Ταξίδι της Τροφής’’

Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής – Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας» του Υπουργείου Υγείας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη UNICEF, το Μπορούμε, συμμετέχει ως εταίρος υλοποίησης παρεμβάσεων στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών.

Η Τοπική συντονίστρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποίησε το Πρόγραμμα στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κομοτηνής στις 12/12/2024 με στόχο να ενημερωθούν οι μαθητές για το φλέγον ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση της υγιεινής και βιώσιμης διατροφής

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν  και οι παρακάτω δράσεις:

  • Η υλοποίηση εκπαιδευτικών εθελοντικών δράσεων διάσωσης και προσφοράς τροφίμων από τους μαθητές σε λαϊκές αγορές, για την εξοικείωσή τους με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τη διάσωση και προσφορά τους, την ανάπτυξη της αξίας του εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη.
  • Η προσφορά τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας (από τις παραπάνω δράσεις) σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περισσεύουν και θα συγκεντρωθούν από εφήβους και νέους εθελοντές κατά τις επισκέψεις τους στις λαϊκές αγορές, στη συνέχεια θα συλλεχθούν από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής. Αυτές, με τη σειρά τους, θα τα διανέμουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι στόχοι του Προγράμματος, οι οποίοι οι μαθητές θα καταφέρουν να επιτύχουν είναι:

  • Η ανάπτυξη του κοινωνικού κινήματος για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
  • Η αύξηση της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

•           Η προαγωγή του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κομοτηνής
Κομοτηνή, 

Θέμα: Ευχαριστήρια Επιστολή για τη Χορηγία

Αξιότιμε κ. Κοτσίλα,

Με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή εκ μέρους της διεύθυνσης, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής, για να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για τη γενναιόδωρη χορηγία σας στο εργαστήριο γεωπονίας του σχολείου μας.

Η συμβολή σας έχει ενισχύσει ουσιαστικά τη λειτουργία του εργαστηρίου, παρέχοντας στους μαθητές μας τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμη πρακτική εμπειρία με τα αναλώσιμα που προσφέρατε. Οι χορηγίες σας εμπλούτισαν την εκπαιδευτική διαδικασία και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού μαθησιακού περιβάλλοντος.

Η υποστήριξή σας αποδεικνύει την κοινωνική σας ευαισθησία και τη διάθεση να επενδύσετε στη νέα γενιά και την εκπαίδευση. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες που στηρίζουν την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και τις ανάγκες των μαθητών μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά και ευελπιστούμε σε μια διαρκή και δημιουργική συνεργασία. Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στο σχολείο μας.

Με εκτίμηση,
Δρ. Ανδρέας Ν. Χατζηαγαπίου 

Διευθυντής 1ου ΕΚ Κομοτηνής

 

1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κομοτηνής
Κομοτηνή, 

Θέμα: Ευχαριστήρια Επιστολή για τη Χορηγία

Αξιότιμε κ. Λιάγκη,

Με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή εκ μέρους της διεύθυνσης, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής, για να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για τη γενναιόδωρη χορηγία σας στο εργαστήριο γεωπονίας του σχολείου μας.

Η συμβολή σας έχει ενισχύσει ουσιαστικά τη λειτουργία του εργαστηρίου, παρέχοντας στους μαθητές μας τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμη πρακτική εμπειρία με τα αναλώσιμα που προσφέρατε. Οι χορηγίες σας εμπλούτισαν την εκπαιδευτική διαδικασία και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού μαθησιακού περιβάλλοντος.

Η υποστήριξή σας αποδεικνύει την κοινωνική σας ευαισθησία και τη διάθεση να επενδύσετε στη νέα γενιά και την εκπαίδευση. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες που στηρίζουν την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και τις ανάγκες των μαθητών μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά και ευελπιστούμε σε μια διαρκή και δημιουργική συνεργασία. Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στο σχολείο μας.

Με εκτίμηση,
Δρ. Ανδρέας Ν. Χατζηαγαπίου 

Διευθυντής 1ου ΕΚ Κομοτηνής

 

Οι μαθητές της Γ’ τάξης Γεωπονίας, καθάρισαν το συντριβάνι που υπάρχει στην αυλή του σχολείου, καθώς επίσης και τον περιβάλλοντα χώρο. Η εργασία ήταν ιδιαιτέρως κοπιαστική και σύνθετη, μιας και το συντριβάνι δεν έχει λειτουργήσει για παραπάνω από μια δεκαετία και είχε καταληφθεί από θάμνους. Στο επόμενο στάδιο θα τεθεί σε λειτουργία.

 

0 02 05 66d6a2b8a87a033d8d7bdf21ddfcdf650ff7b7fd4da74818f2e3d40314839470 1c6dc079f5d6e9 0 02 05 17ca3b8e39db16cdc4d6f28dee8909771fd5e337b23d8d347b43a099133211eb 1c6dc079f5c7a4 0 02 05 7e813dccdc395ba6fd1f50db4db2d5c571f0262b3b79d11abb1ad723fe797723 1c6dc079f679a4 0 02 05 34c6c477d3f3bb94ceb0eeca72f8f70f7bb4570e9c502d10bb8ebf1c7ccc8822 1c6dc079f66852

Οι μαθητές της Β’ Τάξης Γεωπονίας ενημερώθηκαν για τους τρόπους διαχείρισης των φρούτων, τις επιλογές μεταποίησης και τον παραδοσιακό τρόπο κονσερβοποίησης, φτιάχνοντας μαρμελάδα από λωτό. Ευγενική χορηγία των φρούτων από την κ Γεωργία Ιωάννου. Οι μαθητές χάρισαν μαρμελάδα λωτού στους καθηγητές τους και την απόλαυσαν και οι ίδιοι.

 

0 02 05 87977e9a665518665b865db793ffcc801651addbcba1f83e3e194086ff6746cc 1c6dc079f585e2 0 02 05 ebb9e8d110f95335b30ce349b907d9591b78c7ae6799d28d6688690caa671d29 1c6dc079f42579

Κατα τη διάρκεια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024, επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Γεωπονίας και τα 4 τμήματα της Α’ τάξης ξεχωριστά, με σκοπό να γνωρίσουν τον τομέα, να ενημερωθούν για τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης που τους δίνονται μέσα από αυτόν και φυσικά να περάσουν όμορφα μαγειρεύοντας!

0 02 05 d3a373a275f652c475c8a1e1cbac60c925273e262320c8224b9a7440062c3502 1c6dc079f5b903 0 02 05 38d8910f02d7ca3bfb29f765effcc0a8970c815ca5c5ab10ce0fe8185cb663ac 1c6dc079f54d03 0 02 05 dd60e37a5d5fee93c6b286ee957f3c1a40e3daa613aee0ea9b6be23acceadde6 1c6dc079f5e8e1 0 02 05 6502cff004dcf308cc4d08713d9f6fa8fc1986a9cde07c4958ab8e6cf1a20779 1c6dc079f59599

Οι μαθητές της Β’ τάξης Γεωπονίας και στο πλαίσιο του εργαστηρίου του μαθήματος Τεχνολογία Τροφίμων, ενημερώθηκαν για τη Ρωσική Κουζίνα και μαγείρεψαν πελμένι.

Τα πελμένι (ρωσικά: пельме́ни‎‎) είναι ζυμαρικά της ρωσικής κουζίνας, που αποτελούνται από μια γέμιση κρεάτων κυρίως (χοιρινού και μοσχαρίσιου) τυλιγμένη σε λεπτή ζύμη.

Οι διαφωνίες για τον ακριβή τόπο καταγωγής τους συνεχίζονται ακόμα και σήμερα: συνηθέστερη άποψη είναι ότι προέρχονται από τα Ουράλια Όρη και τη Σιβηρία. Τα πελμένι έχουν χαρακτηριστεί ως “η καρδιά της ρωσικής κουζίνας”.

Οι μαθητές και οι καθηγητές τα απόλαυσαν με τη συνοδεία smetana, μια ξινή κρέμα που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία συνοδεύει εξαιρετικά από την παραδοσιακή σούπα μπορς και διάφορα κρέατα μέχρι σαλάτες. Η smetana περιέχει περισσότερα λιπαρά που φτάνουν μέχρι και τα 42%.

0 02 05 9a693b681ddd83c1a4d7cfdb11145f48bde9c77041c05f8a6523b39642507f55 1c6dc079e2ce57 0 02 05 6116a32f53cbc513bf68665bc7732e935250d8b1af884607d5b147a6905831c5 1c6dc079e25c58

Υλικά

περίπου 100 κομμάτια
  1. Για τη ζύμη
  2. 2 αυγά
  3. 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  4. νερό (όσο πάρει)
  5. αλάτι
  6. Για την γέμιση
  7. 250 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  8. 250 γρ κιμά χοιρινό
  9. 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι
  10. αλάτι

Για την ζύμη, ανακατέυουμε αλεύρι και αλάτι σ’ ένα μπολ. Ανοίγουμε κοιλότητα και προσθέτουμε τα αβγά και νερό. Ζυμώστε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και μια ζύμη εύπλαστη. Την βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μια πετσετούλα να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι το αλάτι και το πιπέρι μεχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε στα 3. Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε φύλλο όχι παχύτερο από 2εκ. Με το στόμιο ενός ποτηριού κόβουμε δισκάκια ζύμης. Αφαιρούμε από τριγύρω το περίσσευμα ζύμης και το βάζουμε πάλι στο μπολ με την ζύμη.

Βάζουμε στο κέντρο από κάθε δισκάκι ζύμης λίγο γέμιση. Διπλώστε τον δίσκο σε μισοφέγγαρο, ώστε να κλείσετε τη γέμιση, και πατήστε στις άκρες. Μετά ενώστε τις δύο μύτες του μισοφέγγαρου και δέστε τις μεταξύ τους ώστε να πετύχετε το τελικό τους σχήμα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.

Για το μαγείρεμαΒάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε ένα ένα όσο πελμένι επιθυμούμε και ανακατεύουμε λίγο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα βράζουμε περίπου 15-20 λεπτά.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης Γεωπονίας επιμορφώθηκαν σχετικά με την υδροπονία και τις εφαρμογές. Συναρμολόγησαν ακολουθώντας τις οδηγίες το νέ σύστημα υδροπονίας σε γλάστρες που παρέλαβε το εργαστήριο μας και τοποθετήθηκε έτοιμο για χρήση. Στη συνέχεια δημιούργησαν σπορείο ντομάτας με σκοπό να τοποθετηθούν για ανάπτυξη στις γλάστρες υδροπονίας.

0 02 05 2dca830eac109978b94a2f0a9f39e9dfe5e0f0741d763e5e20b4cc0269090a7d 1c6dc079e5fdbe 0 02 05 bd97d98bf4477db26493383ed4cad1fcc6cef68754d271090fa552e228d7c952 1c6dc079e5cd2c0 02 05 33e4181ba15be96d4529f61e684a37ad72aa2c79295afb7491c9cc4c1e7a380f 1c6dc079e5ed05

0 02 05 b2dd054f01da61a2e64bbba4c46c4c61646cb5027efb7e351ea35c06abdbad4a 1c6dc07a1389a9

Η Γ΄γεωπονίας συμμετείχε με επιτυχία στο 2ο UPSHIFT Εργαστήριο Καινοτομίας για το Κλίμα όπου εστιάσαμε στη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών, στις 13 Οκτωβρίου 2024.

Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Κομοτηνής (Δημοκρίτου 17).

Το Εργαστήριο ήταν διαδραστικό,με ενεργή συμμετοχή όλων σε όλη τη διάρκειά του. Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να συν-δημιουργήσουν με άλλους συνομηλίκους τους προτάσεις κοινωνικής καινοτομίας που επικεντρώθηκαν στο περιβάλλον και στη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. 0 02 05 4536381b7a3910a1451405ddddc36d1c123e02cb11fa09f198464dc0574541d0 1c6dc07a123711

Οι 3 νικητήριες προτάσεις επιλέχθηκαν θα υποστηιχθούν από το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono Δήμου Κομοτηνής και την οργάνωση νέων System&G, ώστε να υποβληθούν προς χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Solidarity Corps-Σχέδια Αλληλεγγύης.0 02 05 533381abc58c8931fa04f2ca5f60d9288c5d6837f070d131e76032a12cbd46ae 1c6dc079e8c86c