Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο συχνά απ’ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν και φαίνεται να αυξάνονται. Μέχρι την ηλικία των 55 ετών οι μισοί ενήλικες θα εκδηλώσουν τουλάχιστον μια σημαντική ψυχική διαταραχή ενώ κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις αναφέρουν κάποιου είδους σοβαρό ψυχιατρικό επεισόδιο. Οι Keyed & Lopez επισήμαναν ότι η εμφάνιση κατάθλιψης γίνεται πιο συχνή και εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Μέχρι το 2020 η κατάθλιψη αναμένεται να είναι το δεύτερο πιο δαπανηρό πρόβλημα υγείας μετά την καρδιοπάθεια. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το αυξανόμενο φορτίο υγείας, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας τον 21ο αιώνα θα χρειαστεί να βγουν από το παρόν «πλαίσιο» της απλής θεραπείας συμπτωμάτων και δυσλειτουργιών, θα χρειαστεί να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους στο να ενισχύσουν «θετική ψυχική υγεία» η οποία έχει φανεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση και μειώνει την σοβαρότητα των ψυχιατρικών προβλημάτων.

Οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση. Η συμβουλευτική ψυχικής υγείας θεωρείται ένα από τα βασικά επαγγέλματα ψυχικής υγείας με τα δικά της ξεχωριστά πρότυπα εκπαίδευσης, εξάσκησης και πρακτικής.

 

Από το Βιβλίο “A Guidebook to Human Servise Professions” , William G. Emener, Michael A. Richard, John G. Bosworth, 2009, Charles C. Thomas Publisher Ltd.

Τι ορίζουμε ως “Συμβουλευτική”.

12530_352068434952067_3579106919861298967_n 10685482_352069234951987_2728786966868676116_n

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ: το αντίδοτο για τους φόβους μας

Πόσοι φόβοι, αλήθεια, καθορίζουν τη ζωή μας, θέτοντας περιορισμούς και εμπόδια στην καθημερινότητά μας! Μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτούς; Και πως θα το καταφέρουμε;

Οι θεραπευτές διαπίστωσαν πως όταν ο θεραπευόμενος πιστεύει οτι υπάρχει ελπίδα αλλαγής και είναι αισιόδοξος, η θεραπευτική διαδικασία είναι αποτελεσματική. Και δεν είναι τυχαίο. Οι φόβοι δεν προέρχονται από το πουθενά αλλά από τις σκέψεις μας. Όταν λοιπόν τους αναγνωρίσουμε, τους αναλύσουμε κι αρχίσουμε να τους αμφισβητούμε, βάζουμε σταδιακά τον εαυτό μας στη διαδικασία να αυξήσει το θάρρος και την αυτοπεποίθησή του.

Ο φόβος και η αισιοδοξία είναι σαν δύο μονομάχοι. Όποιος από τους δύο επικρατήσει «σκοτώνει» τον άλλον. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε λοιπόν από τους φόβους μας πρέπει να συμμαχούμε με την αισιοδοξία και να την ενισχύουμε. Ο φόβος οπισθοχωρεί και ξεχνιέται αν τα ηνία της σκέψης αναλαμβάνει κάτι άλλο πιο σημαντικό. Δεν είναι ανάγκη να εξαφανιστεί λοιπόν, αρκεί να γίνει λιγότερο κυρίαρχος στο μυαλό μας.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

  • Η συνομιλία με τον εαυτό μας, βοηθά στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος του άγχους και του φόβου. Αντί λοιπόν να μεγεθύνουμε στο μυαλό μας την ανησυχία που νιώθουμε, ας απευθυνθούμε στον εαυτό μας λέγοντας: «Τι παιχνίδι μου παίζει αυτή τη στιγμή το μυαλό μου;» «Πόσες φορές φοβήθηκα για κάτι που τελικά δεν έγινε;» «Θα επιτρέψω στον φόβο να καθορίζει τις επιλογές μου, χάνοντας ευκαιρίες και δυνατότητες;»
  • Βάζοντας την αισιόδοξη οπτική σε πρώτο πλάνο. Η αισιοδοξία δεν είναι ένα απλό ευχολόγιο, συνοδεύεται από δράση. Αντί να σκέφτομαι εκ των προτέρων οτι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, βαζω συγκεκριμένο στόχο, αφοσιώνομαι σε αυτόν με πίστη οτι μπορώ να τα καταφέρω και αναζητώ τα βήματα που θα με οδηγήσουν στην επιτευξή του. Όπως άλλωστε έχουν δείξει και οι έρευνες, τα αισιόδοξα άτομα προσαρμόζονται καλύτερα σε σχέση με τα απαισιόδοξα όταν συμβαίνουν στρεσογόνα γενονότα, επειδή τα αντιμετωπίζουν ενεργητικά.
  • Με τη συνεχή εξάσκηση στον θετικό τρόπο σκέψης καθώς είναι αυτή που θα παγιώσει την τάση μας να βλέπουμε τις αισιόδοξες προοπτικές έναντι των αρνητικών. Επαναλαμβάνοντας τον στόχο που θέτουμε, τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, φράσεις που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας, αυτοματοποιείται η αφοσίωση στον στόχο αυτό εις βάρος των φόβων μας.
  • Με τον οραματισμό που είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αλλάξουμε το πως νιώθουμε. Είναι μια μέθοδος που απομακρύνει την εστίαση από τον φόβο και επιτρέπει στον εγκέφαλο να κατευθυνθεί σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Πότε ήταν η τελευταία φορά, αλήθεια, που φανταστήκαμε οτι έχουμε καταφέρει αυτό που φοβόμαστε οτι δεν θα πετύχουμε,  ή γενικά κάτι ευχάριστο,  κάτι που μας ηρεμεί;
  • Με το να αυξήσουμε κάθετί θετικό στη ζωή μας. Κάνοντας αυτά που μας αρέσουν (να πηγαίνουμε ταξίδια, να βγαίνουμε συχνά με την παρέα μας, να ακούμε τη μουσική προτίμησής μας, να γυμναζόμαστε κ.α.) απομακρύνουμε τη σκέψη από τους φόβους μας και ανεβάζουμε το ηθικό και την αυτοπεποίθησή μας.
  • Το χιούμορ και η «ανάλαφρη» αντιμετώπιση των πραγμάτων επίσης λειτουργούν βοηθητικά. Αν πούμε «ευτυχώς που έρχονται και δυσκολίες για να μη βαριέμαι» «η ζωή ειναι σύντομη, δεν θα θυσιάσω το χρόνο μου σε αυτό» «ήταν μια μια άσχημη εμπειρία που όμως πέρασε και τώρα με περιμένουν άλλες καλύτερες» η βαρύτητα μιας κατάστασης ή ενός αρνητικού συναισθήματος μειώνεται.

Όταν ο εγκέφαλος σκέφτεται οτι κάτι είναι εφικτό, σχεδιάζει τη διαδρομή για να το πετύχει. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να απεγκλωβιστούμε από τις αρνητικές μας σκέψεις. Η αισιοδοξία και η ελπίδα λοιπόν είναι το αντίδοτο στους καθηλωτικούς μας φόβους.

 

Βιβλιογραφία:

Α. Σταλίκας – Π. Μυτσικίδου (επιμ.), 2011, Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία, Αθήνα: εκδ. Τόπος

Srinivasan S. Pillay,  2012, Νικήστε τους φόβους σας, Αθήνα: εκδ. Ψυχογιός

Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής

bannerJΗ Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής διοργανώνει Διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2014, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22  Αθήνα, με θέμα:
Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ
ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ –ΔΥΝΑΤΟΤΕΣ

Καλωσήρθατε στο blog Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας

Μέσα από αυτό το δικτυακό τόπο θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για θέματα ψυχικής υγείας και συμβουλευτικής υποστήριξης, σχετιζόμενα κυρίως με τη σχολική ζωή, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Στα πλαίσια της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ιωαννίνων που έχει σαν αρμοδιότητα την ψυχοκοινωνική στήριξη του συνόλου της σχολικής κοινότητας, της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία και την εφηβεία και με βάση την πλούσια εμπειρία γύρω από τα θέματα αυτά, θα παρουσιάζονται άρθρα, έρευνες, καινοτόμες δράσεις, ενδιαφέρουσες προτάσεις και απόψεις.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση