Don’t Worry, Be Happy!!

Ασκληπιού 14

09 Ιανουαρίου 2009

Quiz για να περνάει η ώρα:

  • Πόσοι νόμοι και ποια συνταγματικά δικαιώματα παραβιάζονται στο παρακάτω βίντεο;

  • Πόσοι από τους ανώνυμους κουκουλοφόρους πρωταγωνιστές ενεργούν για βιοποριστικούς καθαρά λόγους (2 € ημερησίως), πόσοι από εθνικό καθήκον και πόσοι από ψυχική διαταραχή;

  • Σε ποιο ινστιτούτο έκανε μανικιούρ και ριζική αποτρίχωση (και το μπικίνι τέλειο, κορίτσια!) η εισαγγελία, την ώρα που διαδραματίζονταν αυτά;

Δε στο δείξανε αυτό, βέβαια, οι εργολάβοι που εμπιστεύεσαι για την ενημέρωσή σου! 

Πάντως, επειδή κατανοώ την αγωνία σου για τα κλειστά σχολεία, σου έχω λίγο από εκπαίδευση εξ αποστάσεως (ξέρεις εσύ, Κ.Τ.Π. Τ.Π.Ε κι έτσι).

Λοιπόν, Αρχαία Α’ Λυκείου:

Α) Ξενοφώντα Ελληνικά  2.3. §§ 11-16

Η εκλογή των Τριάντα έγινε αμέσως μετά την κατεδάφιση των Μακρών Τειχών και των τειχών του Πειραιά. Ενώ όμως εντολή τους ήταν να συντάξουν ένα σύνταγμα που θα ρύθμιζε τον πολιτικό βίο, όλο ανέβαλλαν τη σύνταξη και τη δημοσίευσή του· στο μεταξύ συγκροτούσαν τη Βουλή και τις άλλες αρχές όπως ήθελαν αυτοί. Έπειτα άρχισαν να συλλαμβάνουν τους γνωστούς καταδότες, που τον καιρό της δημοκρατίας είχαν κάνει τη συκοφαντία επάγγελμα και ταλαιπωρούσαν την αριστοκρατική τάξη, και να τους παραπέμπουν για θανατική καταδίκη. Η Βουλή τους καταδίκαζε μ’ ευχαρίστηση, και το πράγμα δεν δυσαρεστούσε καθόλου όσους ένιωθαν πως τίποτα κοινό δεν είχαν μ’ αυτούς. Αργότερα ωστόσο άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για να επιβάλουν την ανεξέλεγκτη κυριαρχία τους στην πόλη. Το πρώτο βήμα ήταν να στείλουν στη Λακεδαίμονα τον Αισχίνη και τον Αριστοτέλη, για να πείσουν τον Λύσανδρο να ενεργήσει να τους δοθεί φρουρά ―που υπόσχονταν να συντηρούν αυτοί― «ώσπου να βγάλουν από τη μέση τα κακά στοιχεία και να οργανώσουν το καθεστώς». Εκείνος πείστηκε και φρόντισε να τους δώσουν τη φρουρά με τον Καλλίβιο για αρμοστή.

Μόλις οι Τριάντα πήραν τη φρουρά βάλθηκαν να καλοπιάνουν με κάθε τρόπο τον Καλλίβιο, για να εγκρίνει όλες τους τις πράξεις· αυτός πάλι τους έδινε στρατιώτες από τη φρουρά, που τους βοηθούσαν να συλλάβουν όποιους ήθελαν ― όχι πια «κακά στοιχεία» κι ασήμαντα πρόσωπα, αλλ’ από δω και μπρος όποιον τους δημιουργούσε την υποψία ότι δεν θ’ ανεχόταν τον παραγκωνισμό του κι ότι, αν δοκίμαζε ν’ αντιδράσει, θα ‘βρισκε πολλούς συμπαραστάτες.

Τον πρώτο καιρό ο Κριτίας κι ο Θηραμένης ήταν ομοϊδεάτες και φίλοι. Ο Κριτίας όμως ―που ανάμεσα στ’ άλλα είχε εξοριστεί κιόλας από τους δημοκρατικούς― είχε διάθεση να σκοτώσει πολύν κόσμο, ενώ ο Θηραμένης εναντιωνόταν, λέγοντας ότι δεν ήταν λογικό να θανατώνουν ανθρώπους μόνο για τον λόγο ότι τους τιμούσε ο λαός, έστω κι αν δεν πείραζαν σε τίποτε την αριστοκρατική τάξη. «Στο κάτω κάτω», του ‘λεγε, «κι εγώ κι εσύ έχουμε πει και κάνει πολλά για ν’ αποκτήσουμε δημοτικότητα». Ο άλλος πάλι αποκρινόταν (γιατί φερόταν ακόμη φιλικά στον Θηραμένη) ότι όποιος θέλει να κυριαρχεί είναι υποχρεωμένος να βγάζει από τη μέση εκείνους που θα μπορούσαν να του σταθούν εμπόδιο: «Κι αν φαντάζεσαι ότι επειδή είμαστε τριάντα κι όχι ένας η εξουσία μας δεν χρειάζεται τόση φροντίδα όσο και μια προσωπική τυραννία, είσαι ανόητος».

Β) Ξενοφώντα Ελληνικά 2.3. § 53 (μην τα θες όλα μασημένα, μετάφρασέ το μόνος σου, λίγο είναι)

«…Ὑμῶν μέντοι, ἔφη, ὦ ἄνδρες καλοί κἀγαθοί, θαυμάζω, εἰ μή βοηθήσετε ὑμῖν αὐτοῖς, καί ταῦτα γιγνώσκοντες ὅτι οὐδέν το ἐμόν ὄνομα εὐεξαλειπτότερον ἤ τό ὑμῶν ἑκάστου».

Υ.Γ. 1) Τα κείμενα αυτά είναι απείραχτα, όχι σαν κι εκείνο του (πού να ‘ξερες) Ισοκράτη που σου πλάσαρε η Γιάννα και το ΄κανες σημαία του άλλοθί σου.

        2) Αφού μελετήσεις, (μη φοβάσαι, δε θα σε εξετάσω) δες και το παρακάτω για να εμπεδώσεις κουκουλοφόρους την ώρα του διαλείμματος από το πατριωτικό καθήκον.

http://www.tvxs.gr/v2046

…υπάρχουν και χειρότερα, μα θα στα πω αργότερα,

Don’t worry, Be Χάπιιιι!

 

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © Γκρίνιαα!!          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση