ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2024-2025

 

Α. Διαβάσαμε την ιστορία της γέννησης απο το βιβλίο του Φιλίππου Μανδηλαρά:

 
Ύστερα στην ολομέλεια: παρατηρήσαμε φιγούρες και εικόνες από τα πρόσωπα που αποτελούν την φάτνη και συζητήσαμε για αυτές .

1)Τα νήπια τοποθετήσανε τις φιγούρες της φάτνης στο χώρο σύμφωνα με τις αντίστοιχες εικόνες αναφοράς .

2) Τα προνήπια κάνανε αντιστοίχιση εικόνων με τις φιγούρες

Κάναμε και την ρετρό κατασκευή μας :

Β)Παίξαμε γλωσσικό παιχνίδι :Δημιουργήσαμε στολίδια με πηλό και ύστερα στην ολομέλεια παίξαμε :γράψαμε τα ονοματεπώνυμα σε χαρτάκια ,κάθε παιδί έπαιρνε ένα στην τύχη και προσπαθούσε να μαντέψει, από ποιο παιδί είναι γραμμένο, το όνομα στο χαρτί. Έπειτα ερχότανε το παιδί που ήταν γραμμένο στο χαρτί εγραφε τα αρχικά του ονόματος του στο στολίδι.

Γ)Μέσα από τα ημερολόγια με τις φωτογραφίες τους που δημιούργησα και δώρισα στα παιδιά ,μιλήσαμε για χρονικές εννοιες :το έτος 2025 τις τέσσερις εποχές ,τους μήνες και μιλήσαμε για το πως θα χρησιμοποιούν τα παιδιά το ημερολόγιο στο σπίτι και θα κατακτούν έτσι τους τακτικούς αριθμούς

Ε)Ασχοληθήκαμε με το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου ,είδαμε το συγκινητικό βίντεο και κάναμε μια πρόσκληση για την γιορτή μας.:

Ασχοληθήκαμε με τα σχήματα

Παίξαμε με χρωματιστά ξυλάκια, σχηματίσαμε τριγωνακια και στο τέλος διακόσμησα με στολίδια για το δέντρο μας (με τις φωτο τον παιδιών σαν Αγγελάκια -Ξωτικά), αλλα και τριγωνακια για το μπαζαρ

 

Σκεφτήκαμε φιγούρες που συνδέονται με τα Χριστούγεννα ,παρατηρήσαμε κάποια σχετικά κουκλάκια ,φανταστήκαμε εάν ήμασταν κάποια φιγούρα  ποια θα θέλαμε να είμαστε.  Στη συνέχεια ενθαρρυνθήκαν τα παιδία να προβληματιστούν σχετικά με τα σχήματα που θα χρειαστεί να σχηματίσουμε για να μπορέσουμε να τα ζωγραφίσουμε την αγαπημένη μας φιγούρα(τρίγωνο, κύκλος ,γραμμή, τελεία). Έπειτα την ζωγραφίσαμε

.Αφού γνωρίσαμε τους Σχηματουληδες ,τους  βοηθήσαμε να πάρουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη , τα ξωτικά δεν ξέρανε τα σχήματα, κάθε Σχηματουλης ήθελε ένα δώρο με βάση το σχήμα του και εμείς βρήκαμε αντικείμενα με το αντίστοιχο σχήμα και κάναμε την αντιστοίχιση στην ολομέλεια για να τους βοηθήσουμε.  Επειτα τα αντιστοιχίσαμε σε φύλλο εργασίας  που δημιούργησα.

Προσεγγίσαμε το σχήμα κύκλου και φτιάξαμε τρισδιάστατες μπάλες στολίδια με μοτίβα.

Κατασκευάσαμε κάρτες με τα ποιηματάκια – λογια των παιδιών που θα έχουν στη  χριστουγεννιάτικη γιορτή :Οι χαρούμενες Γιορτές

 

Κατασκευάσαμε ευχετήριες κάρτες χιονανθρωπακια .Στο εσωτερικό ζωγράφισε στη μία πλευρά το κάθε παιδί ευχές ενώ στην άλλη πλευρά κολλήσαμε ευχές που τις γράψαμε όλα τα παιδιά ομαδικά στην ολομέλεια σε ένα φύλλο Α4 ,το σκαναραμε το εκτύπωσαμε και το κολλήσαμε σε κάθε κάρτα ,έτσι ώστε να έχει το κάθε παιδί στην ευχετήρια κάρτα του, τις ευχές όλης της τάξης

Κατασκευάσαμε χιονανθρωπακια για το μπαζαρ του σχολείου

 

 

 

Η)Μιλήσαμε για τον Αϊ Βασίλη και γράψαμε γράμματα.

 

Προσεγγίσαμε τον αριθμό 3 .Γνωρίσαμε δυο ξωτικά του Αγιου Βασίλη  τον τικ και τον Τάκ και τους μάθαμε μαθηματικά για να μοιράσουν τα δώρα και να εκπληρώσουν την αποστολή που τους έθεσε ο Αγίος Βασίλης .Στην ολομέλεια τοποθετήσαμε διπλα στους συμβολικούς αριθμούς αντίστοιχο σύνολο αντικειμένων για να αντιληφθούν την συμβολική και εικονική μορφή των αριθμών : 1-3.Τελος ,συμπληρώσαμε και το αντίστοιχο φύλλο αξιολόγησης που έφτιαξα.  

 

ΣΤ)Μιλήσαμε για το. Μύθο των καλικάντζαρων ,χορέψαμε ,δραματοποιήσαμε και ζωγραφήσαμε.

Τα Μπαλόνια Των Συναισθηματιών

 Με αφορμή την παρακολούθηση της παραστάτης Παράλληλες Γραμμές στο 9ο Ν/Γ   Λάρισας ,αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα συναισθήματα .Δημιουργήσαμε μπαλόνια συναισθημάτων τα παρατηρήσαμε -σχολιάσαμε ,παίξαμε με αυτά και δημιουργήσαμε τις ομάδες της τάξης :

1.Παίξαμε παιχνίδι μνήμης με τα συναισθήματα(βρες τα ίδια):

2.Παίξαμε παιχνίδι παντομίμα (μάντεψε το μπαλόνι)όπου συμμετείχαν δύο άτομα κάθε φορά .Το ένα γυρνούσε πλάτη και το άλλο επέλεγε ένα μπαλόνι συναισθημάτων από τα τρία στο πάτωμα .Στη συνέχεια το παιδί που είχε την γυρισμένη πλάτη προσπαθούσε να μαντέψει ποια φατσούλα είχε επιλέξει ο συμπλέκτης, ενω  ο τελευταίος προσπαθούσε να μιμηθεί την έκφραση από το μπαλόνι χωρίς να δείξει με το χέρι του ποιο είναι αυτό που επέλεξε.

3.Χωρισθήκαμε σε ομάδες των δυο ατόμων(Τι σκέφτονται τα μπαλόνια! ) .Η ομάδα διάλεγε  δυο μπαλόνια με διαφορετικά συναισθήματα και τα παιδιά της ομάδας έπρεπε να συμφωνήσουν και να  μας παρουσίασαν μια πιθανή συζήτηση -κατάσταση που βρίσκονται τα δυο μπαλόνια για να έχουν αυτές τις εκφράσεις.

4.Χωρίστηκαμε σε ομάδες ,με τις οποίες θα λειτουργούμε στις ρουτίνες της τάξης. Η κάθε ομάδα είχε ένα χάρτινο μπαλόνι συγκεκριμένου χρωματος (5 0μαδες: πράσινη ,μπλε ,κοκκινη ,κιτρινη, γαλάζια ) και αποφάσισε ποιο συναίσθημα θα ζωγραφίσει στο μπαλόνι της ομάδας της .Υστερα η κάθε ομάδα κολλήσε στα τραπεζάκια το μπαλόνι της ,αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι επιλέξανε όλες οι ομάδες μια χαρούμενη φατσούλα.

5.Δουλέψαμε σε ομάδες  4-5 ατόμων :Η κάθε ομάδα δημιούργησε μια ιστορία με πρωταγωνιστές τα μπαλόνια των συναισθημάτων, την ζωγράφισε και την παρουσίασε στις άλλες  ομάδες.

Ιστορία Α ομάδας  :Τα μπαλόνια πήγαν να κολυμπήσουν, στην αρχή ήταν χαρούμενα αλλά μετά φοβηθήκαν και τρόμαξαν γιατί ένα μπαλόνι πήγε να πνιγεί.

Ιστορία Β ομάδας :Τα μπαλόνια παίζαμε σε παιδική χαρά και ήταν χαρούμενα . Μερικά ήταν όμως λυπημένα γιατί μάλωναν και κορόιδευε το ένα το άλλο.

Ιστορία Γ ομάδας :Τα μπαλόνια πήγανε βόλτα στο πάρκο χαρούμενα αλλά ξαφνικά  ακούσαν  ένα σκύλο που γαύγιζε και τρόμαξαν.

Ιστορία Δ ομάδας :Τα μπαλόνια ήταν στο σπίτι τους ,Ξαφνικά έπιασε φωτιά και τρομοκρατήθηκαν.

Ιστορία Ε ομάδας Τα μπαλόνια πήγαν βόλτα στην παραλία και έπαιξαν  όμορφα και ευτυχισμένα.

Ιστορία ΣΤ ομάδας :Τα μπαλόνια πήγανε σε μια πισινά να διασκεδάσουν, αλλά ένα έκλαιγε, γιατί γλίστρησε και έπεσε .Τα άλλα ήταν τρομαγμένα από  αυτό που του συνέβη.

 

 

6.Τα παιδιά σκεφθήκανε ότι είναι τα ίδια μπαλόνια :κλείσανε τα μάτια ,“φουσκώσανε” και μας παρουσιάσανε τον εαυτού τους σαν ένα μπαλόνι -συναίσθημα. Φτιάξαμε και την αντίστοιχη κατασκευή με χρωματα που εξέφραζαν τα συναισθήματα τους .

7.Τα παιδιά συμπλήρωσαν ένα ατομικό  φύλλο εργασίας- αξιολόγησης που δημιούργησα  για να δούμε εάν μπορούν να αντιληφθούν την σύνδεση συμπεριφοράς- συναισθήματος