Ταξίδι στη σχολική τάξη

Γογονάκη Μαρία

Father and Daughter

Πατέρας και κόρη

 

Μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, νικήτρια των Όσκαρ 2000.

Έχει κερδίσει επίσης πολλά βραβεία και θεωρείται η πιο επιτυχημένη από τη σειρά των έργων του σκηνοθέτη Michael Dudok De Wit.



25 Σχόλια

3

   Αργυρω Παπαγρηγορακη

15 Οκτωβρίου 2017 @ 12:00   

α) Το βιντεο δειχνει την στενη σχεση πατερα και κορης και οτι η κορη πρεπει να νοιαζεται για τον πατερα και γενικα για τους γονεις και οτι αν χασεις εναν στενο συγγενη σου δεν πρεπει να σταματας να ψαχνεις και μια μερα θα το βρεις.
β) Την ωρα που το εβλεπα ενιωσα λυπη αλλα ταυτοχρονα και χαρα επειδη το κοριτσι δεν σταματουσε να ψαχνει τον πατερα της. Στο τελος χαρηκα πολυ γιατι βρηκε επιτελους τον πατερα της που τον εψαχνε μεχρι να γινει ηλικιωμενη γυναικα.
γ) Η σχεση πατερας-κορης ειναι πολυ στενη, τρυφερη και γοητευτικη.

    15

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 09:35   

    Ωραίες σκέψεις!! Πώς σου φάνηκε η μουσική της ταινίας και ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ήρωες; Πιστεύεις υπάρχει κάποιος λόγος που δεν εμφανίζονται καθαρά τα χαρακτηριστικά τους; Επίσης τι νομίζεις ότι συμβολίζει η αναχώρηση του πατέρα με βάρκα;

4

   Σημαντηράκης Στέλιος A΄5

18 Οκτωβρίου 2017 @ 20:12   

α) Το βίντεο έδειχνε έναν πατέρα και την κόρη του και την τρυφερή σχέση αγάπης που υπήρχε μεταξύ τους. Επίσης έδειχνε ότι ακόμα κι αν ο πατέρας της εξαφανίστηκε, αυτή παρά τις δυσκολίες και με επιμονή και υπομονή, χωρίς να την επηρεάζει ο χρόνος που περνούσε συνέχισε να τον αναζητά, να τον περιμένει και να τον νοσταλγεί
β) Τα συναισθήματα που ένοιωσα κατά την διάρκεια του βίντεο ήταν ανάμικτα. Ενώ ένοιωθα λύπη για τον πατέρα το γεγονός ότι η κόρη του δεν τον ξέχασε με ενθάρρυνε. επίσης κατά την διάρκεια της απουσίας του πατέρα ένοιωθαν αγωνία για την τύχη αυτού και της κόρης του
γ) Οι σχέσεις μεταξύ του πατέρα και της κόρης του είναι τρυφερές με πολλή αγάπη. Ο πατέρας μαθαίνει στην κόρη του πως να ζήσει την ζωή της και να ξεπερνάει τις δυσκολίες (το ποδήλατο)και η κόρη του χαρίζει στοργή, αγάπη και τον θαυμασμό της.

    16

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 09:39   

    Γεια σου Στέλιο!! Πολύ ωραία προσέγγιση ο παραλληλισμός του ποδηλάτου με τις δυσκολίες της ζωής. Ο πατέρας και η κόρη σε μια συμβολική παρουσίαση πορεύονται μαζί με τα ποδήλατά τους. Τι πιστεύεις ότι συμβολίζει ο αποχαιρετισμός και η αναχώρηση με βάρκα του πατέρα; Πώς εξηγείς κατά τη γνώμη σου ότι τα χαρακτηριστικά των ηρώων δεν διακρίνονται ξεκάθαρα;

5

   Ανώνυμος

18 Οκτωβρίου 2017 @ 20:30   

Αυτή η ταινία μας μιλάει για έναν πατέρα που έχει μια πολύ στενή, στοργική και αγαπημένη σχέση με την κόρη του. Κάποια στιγμή τον βλέπουμε να φεύγει με βάρκα, όμως στην πραγματικότητα πεθαίνει και η κόρη του όλη της τη ζωή τον αναζητά και τον σκέφτεται, παρόλο που έκανε οικογένεια και προχώρησε τη ζωή της.Τέλος όταν έχει πια πεθάνει ξανασυναντιέται με τον πατέρα της.
Το συναίσθημα που μου προκαλεί αυτή η ταινία είναι έντονη συγκίνηση, γιατί υπάρχει μία πραγματική και δυνατή αγάπη ανάμεσα στον πατέρα και την κόρη του που δεν σταμάτησε να υπάρχει ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.

Μαρία Σκουλά Α’5

    17

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 09:41   

    Μπράβο Μαρία, ουσιαστική προσέγγιση !! Πώς εξηγείς ότι δε διαγράφονται ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά των ηρώων; Η μουσική επένδυση της ταινίας είναι κατά τη γνώμη σου επιτυχημένη;

      27

         Μαρία Σκουλά Α'5

      24 Οκτωβρίου 2017 @ 07:01   

      Σε αυτή την ταινία ο σκηνοθέτης δεν χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά των προσώπων των ηρώων,γιατί θέλει να μας δείξει τα συναισθήματα με την κίνηση, που μαζί με την καταπληκτική μουσική προκαλούν το ενδιαφέρον και την συγκίνηση του τηλεθεατή.

6

   Χριστινάκης Αλέξανδρος Α΄5

19 Οκτωβρίου 2017 @ 14:55   

A) Το βίντεο δείχνει τη σχέση μεταξύ πατέρα και κόρης.
Ο πατέρα φεύγει και αφήνει την κόρη της μόνη της σε μικρή ηλικία. Η κόρη του συνεχίζει να τον αγαπάει και να τον ψάχνει μέχρι τα γεράματα .
Β) Τα συναισθήματα που μου προκάλεσε είναι η λύπη επειδή ο πατέρας έφυγε και αγωνία .
Γ)Η σχέση πατέρας-κόρης είναι πολύ στενή και τρυφερή.Η κόρη αγαπούσε πολύ τον πατέρα της και παρόλο που πέρασαν τόσα χρόνια μακριά δεν σταμάτησε να τον αγαπάει

    18

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 09:43   

    Αλέξανδρε, για ποιους λόγους αισθάνθηκες αγωνία; Πού νομίζεις ότι πήγε ο πατέρας; Μήπως υπάρχει κάποιος συμβολισμός;

7

   Μανόλης Σκαμάγκας

19 Οκτωβρίου 2017 @ 17:53   

1)Το βιντεο ειχε σχεση με μια στενη αγαπη μεταξυ του πατερα και της κορης.Μια ημερα ο πατερας εφυγε με μια βαρκα και αφησε την κορη του.Εκεινη ομως ειχε την ελπιδα πως ο πατερας της μια ημερα θα γυρισει,ετσι,πηγενε συνεχεια στο σημειο οπου ο πατερας της την αφησε.Αυτο κρατησε για χρονια.Παρολο που η κορη του ειχε παιδια και ηταν μεγαλη σε ηλικια συνεχισε να τον ψαχνει για ολη της την ζωη μεχρι και που παιθανε.Τελικα συναντηθικαν αφοτου ειχαν και οι δυο παιθανει.
2)Τα συναισθηματα που μου προκλειθηκαν απο το βιντεο ηταν περιεργια,γιατι δεν ηξερα αν τελικα θα συναντιθουν καποτε και θυμο αφου ο πατερας εξαφανηστικε χωρις να αφησει σημεια ζωης ή να ξαναγυρισει για να δει την κορη του.
3)Η σχεση μεταξυ των δυο ηταν πολυ στενη ηταν ξεκαθαρο οτι και οι δυο αγαπουσαν ο ενας τον αλλο ειδικα η κορη που τον περιμενε για ολη της την ζωη.

    20

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 09:57   

    Ωραία Μανόλη!! Γιατί νομίζεις ότι δε διαγράφονται ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά των ηρώων στην ταινία;

      28

         Μανόλης Σκαμάγκας

      2 Νοεμβρίου 2017 @ 20:56   

      Κατα την γνωμη μου τα χαρακτηριστικα των ηρωων δεν διαγραφονται ξεκαθαρα για να εχουμε την αισθηση οτι το συγκεκριμενο περιστατικο θα μπορουσε να συμβει στον καθεναν.

9

   Χρύσα Τσακαλή Α'5

20 Οκτωβρίου 2017 @ 12:44   

α) Η ταινία αναφέρεται στη σχέση των γονέων με τα παιδιά τους και ιδιαίτερα του πατέρα με την κόρη.Η σχέση αυτή είναι καθοριστική για την διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.Η απουσία του πατρικού προτύπου αφήνει ένα κενό και σίγουρα θα δημιουργήσει αισθήματα ασφάλειας στον μετέπειτα ενήλικα.Επειδή η απουσία του πατέρα έγινε με τέτοιο τρόπο η κόρη παιρνάει όλη της την ζωή αναζητώντας τον και προσπαθώντας να βρει απαντήσεις.Βλέπουμε ότι μέχρι τα βαθιά γεράματα να πηγαίνει στο σημείο του αποχωρισμού.
β) Η ταινία δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα.Αρχικά θλίψη και στεναχώρια για την κόρη που μένει μονη της.Στη συνέχεια αγωνία για το αν ξαναβρεθούνε ο πατέρας με την κόρη.Τέλος οργή για την εξαφάνιση του πατέρα που έγινε με τέτοιο τρόπο και χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

    21

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 10:04   

    Γεια σου Χρύσα !! Ωραίες σκέψεις και ουσιαστικές. Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που εξηγείς την επανεμφάνιση του κοριτσιού στο σημείο που αποχωρίστηκε τον πατέρα. Θα μπορούσαμε να πούμε επίσης ότι η διαρκής παρουσία της κόρης στο σημείο αυτό, μπορεί να συμβολίζει και ότι ο πατέρας υπήρξε πάντα ένα σημείο αναφοράς στη ζωή του κοριτσιού ακόμα και με την απουσία του; Ακόμα, θα μπορούσε η αναχώρηση του πατέρα με τη βάρκα να αποσυμβολιστεί και ως θάνατος;

10

   Κατερίνα Πλανάκη Α'4

21 Οκτωβρίου 2017 @ 09:20   

1.)Η υπόθεση της μικρή αυτής ταινίας ήταν ότι ο πατέρας που αγαπούσε τόσο πολύ την κόρη του αποφάσισε για τον οποίο λόγο να φύγει και να την αφήσει. Η κόρη είχε μεγαλη αγάπη για τον πατέρα της έννοιωθε μπερδεμένη γαιτί δεν ήξερε τον λόγο για τον οποίο την άφησε. Εκείνη όμως αφοσιωμένα πήγαινε συχνά και επισκευτόταν το ίδιο σημείο από το οποίο την άφησε με ελπίδα ότι κάποια μέρα κάποια στιγμή ο πατέρας της θα γύριζε πίσω σ’ αυτήν, μάταια όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά το κρότσι συνέχιζε να πηγαίνει, ακόμα και όταν μεγάλωσε, χωρίς σταματημό και χωρίς να χάσει την ελπίδα και την πίστη της. Έτσι μετά πολλά χρόνια όταν πια είχε κάνει παιδιά και είχε μεγαλώσει και γεράσει επισκέφτηκε για μια τελευταία φορά την λίμνη την οποία είχε πάρει τον πατέρα της μακριά και αποφάσισε να την διασχίσει μιας και τώρα πια είχε στερέψει. Μετά απο καποία ώρα ου περπατούσε συνάντησε στον δρόμο της την βάρκα με την οποία είχε φύγει ο πατέρας της μισοκαλημένη με άμμο. Έτσι ξαπλώνει μέσα της και πεθαίνει. Και τέλος δείχνει τον κόρη που είναι σαν να γυρνάει ο χρόνος πίσω και γίνεται πάλι νέα και εκεί στο τέλος του μονοπατιού της βρίσκει τον πατέρα της και τον αγγαλιάζει.

2.) Τα συναισθήματα που μου προκαλεί είναι έντονα. Υπάρχει λύπη και στεναχώρια επειδή την άφησε. Απορία ως για τον λόγο που έφηγε. Και αγάπη γιατί μπορώ και εγώ να συγκρίνω την αγάπη που έννοιωθε για τον πατέρα της.

3.)Αγάπη, αφοσίωση, πίστη και ελπίδα. Αυτές οι τέσσερις λέξεις μπορούν να σχολιάσουν με απόλυτη σαφήνεια και ακρίβεια την μεταξύ τους σχέση πατέρας-κόρης.

    22

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 10:08   

    Κατερίνα, έχεις αναπτύξει ωραία το περιεχόμενο της ταινίας. Πιστεύω παρακάτω κάνεις λόγο για ενσυναίσθηση, δηλαδή ότι μπορείς να βιώσεις τα συναισθήματα της ηρωίδας, αν βάλεις έστω και νοερά τον εαυτό σου στη θέση της. Πολύ ωραία προσέγγιση και νομίζω ότι έτσι η ταινία ολοκληρώνεται μέσα από τα μάτια του θεατή.

11

   Κορίνα Παπαποστόλου Α'4

21 Οκτωβρίου 2017 @ 12:17   

α) Σε αυτή την ταινία μικρού μήκους παρακολουθούμε έναν πατέρα, ο οποίος εγκατέλειψε την κόρη του φεύγοντας με μια βάρκα και αφήνοντάς την μόνη της γεμάτη στεναχώρια και αναπάντητα ερωτήματα. Εκείνη φυσικά δεν έπαψε ποτέ να ψάχνει τον χαμένο πατέρα της . Κάθε φορά επιστρέφει στο μέρος που τον είδε για τελευταία φορά για να ανακαλύψει αν έχει γυρίσει . Κάθε επιστροφή σηματοδοτεί και μια στιγμή από την ζωή της εφόσον ξεκινάει από παιδί , συνεχίζει ως έφηβη , γίνεται μητέρα και καταλήγει μια ηλικιωμένη γυναίκα. Έχει χάσει πλέον τις ελπίδες της αλλά στο τέλος ξανασυναντάει τον πολυαγαπημένο της πατέρα και ξαναγίνεται” παιδί”.
β) Παρά την μικρή της διάρκεια η ταινία αυτή καταφέρνει και μας ξυπνά πολλά συναισθήματα, κυρίως λύπη και στεναχώρια. Υπάρχει μια αγωνία για το αν καταφέρει η κόρη να ξανασυναντήσει τον πατέρα της , στο τέλος όμως αισθανόμαστε ανακούφιση όταν τον βλέπει και αγκαλιάζονται. Γενικά, όλη η ιστορία μας προκαλεί μια συγκίνηση.
γ) Ανάμεσα στον πατέρα και την κόρη υπάρχει μια σχέση πίστης και ανιδιοτελούς αγάπης.Αυτή η ταινία έχει αλληγορική σημασία και ο σκηνοθέτης της προσπαθεί μέσα από μια απλή ιστορία να μας περάσει το εξής μήνυμα , ότι η αγάπη και η αφοσίωση των παιδιών για τους γονείς τους και το αντίστροφο δεν παύει ποτέ να υπάρχει ακόμα και αν τους χωρίσει κάτι πολύ δυνατό όπως ο θάνατος.

    23

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 10:11   

    Κορίνα, ωραία τοποθέτηση και στοχευμένη. Πράγματι, πρόκειται για μια «δυνατή» ταινία σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιος λόγος που δεν εμφανίζονται ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά των ηρώων;

12

   Ιωάννα Πρικοπ Α4

21 Οκτωβρίου 2017 @ 13:03   

Σε αυτή την ιστορία μικρού μήκους. Βλέπουμε έναν πατέρα και μία κόρη που έχει τρομερή αδυναμία ό ένας στον άλλο.
Όμως για κάποιο δυσάρεστο λόγο ο πατέρας του κοριτσιού έπρεπε να μπει σε μια βαρκούλα και να φιγει μακριά από το μέρος που βρισκόταν αφήνοντας την μικρή του κόρη πισο. Μετα απο έναν δύσκολο απο χαιρετισμό μετάξι τούς ο πατέρας φεύγει.
Καθώς τα χρόνια περνάνε η κόρη του συνεχίζει να πηγαίνει σε αυτό το σημείο κάθε μέρα περιμένοντας των αγαπητο τής πατέρα να γυρίσει, ομως όπως ημέρες περνούν περνάνε και τα χρόνια παρόλο που το κοριτσάκι έγινε γυναίκα συνεχίζει να πηγαίνει και να περιμένει την μέρα που ο πατέρας της θα γυρίσει…
Όταν πλέων έχει γίνει γιαγιά αποφασίζει να περπατήσει και να ακολουθήσει των δρόμο που πείρε η βάρκα του πατέρα της περνοντας κάποια χόρτα και βρίσκοντας την βάρκα του πατέρα τής αφού πρώτα νομιζει πώς τον έχασε για πάντα μετά αποφασίζει να συνεχίσει την διαδρομή και για δικό της καλό βρήκε των πατέρα της και από γιαγιά ξανά έγινε νέα πάλη..

13

   Ιωάννα Πρικοπ Α4

21 Οκτωβρίου 2017 @ 13:23   

1) Στο βίντεο μικρού μήκους παρακολουθούμε την αγάπη της κόρης για τον πατέρα. Και την αγάπη του πατέρα για Την κόρη του. Μας δείχνει την αξία της αγάπης προς τους γονείς μας που είναι παντοτινή και το πώς δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να ελπίζουμε και να αγαπάμε.

2) Καθώς παρακολουθούσα αυτό το βιντεάκι τα συναισθήματα που ένιωσα ήταν στεναχώρια γιατί ο πατέρας έπρεπε να αφήσει μόνη του την κόρη του και να φιγει… και δεν μου αρέσουν οι αποχαιρετισμόι και ένιωσα επίσης χαρά που η κόρη του πήγενε και περιμενε8των πατέρα της να γυρίσει κάθε μέρα από όταν ήταν ένα μικρό κοριτσάκι μέχρι που έγινε μία ενηλικιομένη γιαγιά. Επίσης ένιωσα συγκινήσει στο τέλος που ο πατέρας και οι κόρη ξανα βρέθηκαν.

    24

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 10:15   

    Ωραία Ιωάννα !!Τι φανερώνει κατά τη γνώμη σου η επανεμφάνιση του κοριτσιού στο σημείο που αποχωρίστηκε τον πατέρα; Τι μπορεί, κατά τη γνώμη σου, να συμβολίζει η αναχώρηση με βάρκα του πατέρα; Πώς νομίζεις ότι τελικά ο πατέρας και η κόρη βρέθηκαν;

19

   Φανουρης Τζιγκουνακης Α'5

22 Οκτωβρίου 2017 @ 09:51   

1)Σε αυτο το βιντεο ειδα την αγαπη που εχει η κορη στον πατερα της και ο πατερας στην κορη του.Ομως η δυσκολη αποφασει του πατερα να εγκαταλειψει την κορη του φερνει μια ρογμη αναμεσα τους.Επιπροσθετα η κορη του παρα τις αντιξοες συνθηκες ξεπερνα τον εαυτο της με την ελπιδα να βρει τον πατερα της και να επουλώση το κενο.Επιπλεον το πεισμα της κορης να πετυχει τον στοχο της ηταν τοσο ευμεγέθης μιας που συνεχιζε να τον ψαχνει για χρονια.

2)Τα συναισθηματα που δημιουργηθηκαν καθως εβλεπα την ταινια ηταν θλιψη για τον λογο που ο πατερας αφησε την κορη του μονη σε μικρη ηλικια χωρις εξηγησεις,αλλα και περιφανεια για τους λογους οτι η κορη εφτιαξε της ζωης παρα την απωλεια του στοργικου πατερα της.Παρολ’αυτα συνεχιζε να ψαχνει τον πατερα της με προσηλωση.

    25

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    22 Οκτωβρίου 2017 @ 10:17   

    Φανούρη, γεια σου !! Τι νομίζεις ότι μπορεί να συμβολίζει η αναχώρηση με βάρκα του πατέρα; Πώς φαίνεται ότι ο πατέρας εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στη ζωή της κοπέλας/γυναίκας;

26

   Γιωργος Παπαδονικολακης Α4

22 Οκτωβρίου 2017 @ 21:15   

1)Σε αυτη την ταινια μικρου μηκους παρατηρουμε εναν πατερα και την κορη του οι οποιοι μια ιδιετερη σχεση.Ειναι πολυ αγαπημενη,ακομα και την στιγμη του “αποχορισμου” ο πατερας κοντοστεκεται κοιταζει πισω και τρεχει να την αγκαλιασει.Η κορη αγαπαει τον πατερα αφου παει συνεχεια στο σημειο που εφυγε ελπιζοντας οτι ο πατερας της θα επεστρεψε. υστερα μεσα σε πολλες δυσκολιες ψαχνει τον πατερα αλλα με δυσκολια τα καταφερε.
2)Καθως παρακολουθουσα την ταινια χαρηκα που πατερας και κορη ειχαν τοσο καλη σχεση ,αλλα στεναχωρηθηκα που αποχωρηστηκανε εστω και οχι μονημα

    29

       ΓΟΓΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    28 Νοεμβρίου 2017 @ 17:18   

    Ωραία Γιώργο !!Τι άλλο φανερώνει κατά τη γνώμη σου η επανεμφάνιση του κοριτσιού στο σημείο που αποχωρίστηκε τον πατέρα; Τι μπορεί, κατά τη γνώμη σου, να συμβολίζει η αναχώρηση με βάρκα του πατέρα; Πώς νομίζεις ότι τελικά ο πατέρας και η κόρη βρέθηκαν;

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.