images

Χρωματολογία

Πολλές φορές το δέρμα μας μπορεί να παρουσιάσει κοκκινίλες από κάποιο σπυράκι ή από κάψιμο του ήλιου, μαύρους κύκλους, μελανιές και διάφορες χρωματικές ατέλειες. Πολλές φορές ένα απλό concealer ή foundation δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρωματικές αυτές διαφορές από μόνα τους. Υπάρχουν ”διορθωτές” που εξουδετερώνουν χρωματικά τους ανεπιθύμητους χρωματισμούς, ειδικές παλέττες που διαθέτουν κρεμώδη χρώματα, τα οποία απλώνονται πριν από το concealer/ foundation στα σημεία που χρειάζεται η διόρθωση. Όμως, ποιο χρώμα χρησιμοποιώ για να εξουδετερώσω ένα άλλο χρώμα που δεν επιθυμώ;

H χρωματική εξουδετέρωση βασίζεται στην επιστήμη της Φυσικής και στον Κύκλο των Χρωμάτων του Νεύτωνα, τον οποίο χρησιμοποίησαν γνωστοί ζωγράφοι του 19ου αιώνα αλλά και ακόμα χρησιμοποιούμε στο χώρο των Εικαστικών, Κομμωτικής και Mακιγιάζ. Στην εικόνα βλέπoυμε τον Κύκλο των χρωμάτων:

Primary= πρωτεύον χρώμα

Complementary= συμπληρωματικό χρώμα

Για να εξουδετερώσουμε ένα χρώμα χρησιμοποιούμε αυτό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στον Κύκλο των Χρωμάτων. Άρα λοιπόν τα αντίθετα ζεύγη χρωμάτων είναι:

Kίτρινο-Μωβ

Κόκκινο Πράσινο

Μπλε-Πορτοκαλί, τα οποία εξουδετερώνουν το ένα το άλλο.

Άρα λοιπόν, για να εξουδετερώσουμε μια κοκκινίλα πριν βάλουμε το foundation/ concealer, χρησιμοποιούμε πράσινο χρώμα. Αν έχουμε μαύρους κύκλους θα χρησιμοποιήσουμε πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, ανάλογα και με το χρώμα της επιδερμίδας μας (ανοιχτό/σκούρο). Αν θέλουμε να κρύψουμε μελανιές, θα χρησιμοποιήσουμε κίτρινο χρώμα.

Η ίδια λογική χρησιμοποιείται και στη βαφή μαλλιών, όταν θέλουμε να εξουδετερώσουμε ανεπιθύμητους τόνους.

Υπάρχουν λοιπόν στο εμπόριο αρκετές εταιρείες με ειδικές παλέττες που περιέχουν χρώματα όπως πορτοκαλί, κίτρινο, μωβ, πράσινο κλπ, για την εξουδετέρωση των ανεπιθύμητων χρωματισμών του δέρματος. Φυσικά θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει ματ σκιές τοπικά για την εξουδετέρωση, πάνω από κάποιο primer, ωστε να κρατήσει τη σκιά και να μην μετακινηθεί ή απλωθεί παντού, και στη συνέχεια το concealer/ foundation. Στο τέλος, ”σφραγίζουμε” με κάποια άχρωμη πούδρα ή ειδικό σπρέυ για σταθεροποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση