gkoub's blog

Ιστολόγιο εκπαιδευτικού περιεχομένου

Eνσωμάτωση της αναζήτησης πληροφοριών στη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία.

Συγγραφέας: gkoub στις 24 Φεβρουαρίου, 2018

Η βασική επιδίωξη του εκπαιδευτικού κατά την διδακτική διαδικασία είναι η υλοποίηση των στόχων του προγράμματος σπουδών. Για την επίτευξη αυτού του θεμελιώδες στόχου ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού πλέον είναι τα διάφορα εκπαιδευτικά λογισμικά και ψηφιακά περιβάλλοντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ψηφιακή υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης. Η αναζήτηση πληροφορίας στα ψηφιακά περιβάλλοντα είναι μια ισχυρή λειτουργία την οποία χρησιμοποιούν μαθητές και εκπαιδευτικοί ανεξαρτήτου αντικειμένου, αποτελεί ουσιαστικό στοιχεία ψηφιακού γραμματισμού. Καλούνται οι μαθητές να αποκτήσουν την ικανότητα αναζήτησης της σωστής πληροφορίας από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που τους παρουσιάζεται. Θα πρέπει, να αναπτύξουν κριτική σκέψη σε σχέση με το σύνολο των πληροφοριών που έχουν βρει, να αναπτύξουν δεξιότητες λήψης αποφάσεων βάσει των σωστών πληροφοριών, να αποκτήσουν τη δυνατότητα αναδιοργάνωσης των υπαρχουσών γνώσεων τους. Επίσης θα πρέπει να αναπτύξουν και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων στα πλαίσια καλής συνεργασίας και κοινής προσέγγισης.

Θεωρώ ότι τα πλεονεκτήματα της αναζήτησης πληροφοριών είναι τέτοια που οδηγούν στην υιοθέτηση της στην τάξη, βασικοί στόχοι θα ήταν η ανάπτυξη ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων αλλά και η συνεργασία των μελών των ομάδων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων.

Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας θα χώριζα τους μαθητές σε ολιγομελή ομάδες και θα ζητούσα να αναπτύξουν το θέμα «Επιπτώσεις της ρομποτικής στη σημερινή κοινωνία». Μετά από μια μικρή μου εισήγηση για το θέμα θα ζητούσα να χωρίσουμε σε ενότητες το θέμα και η κάθε ομάδα θα αναζητούσε πληροφορίες για μια ενότητα. Στο τέλος η σύνθεση των αποτελεσμάτων της κάθε ομάδας θα ήταν και η παρουσίαση του θέματος.

Συγγραφέας άρθρου:

Κουμπαρούλης Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *