Ρομποτική Στο Νηπιαγωγείο

Οι κεντρικοί στόχοι της μαθηματικής εκπαίδευσης δεν είναι πια η τυπική μάθηση εννοιών και διαδικασιών αλλά η ανάπτυξη ενός τρόπου σκέψης που αξιοποιεί χαρακτηριστικά της μαθηματικής επιστήμης. Η εκπαίδευση αυτή αρχίζει από τις μικρότερες ηλικίες στη διάρκεια των οποίων, παράλληλα με την υπόλοιπη κοινωνικό και συναισθηματική ανάπτυξη, μπαίνουν τα θεμέλια και για την νοητική ανάπτυξη του ατόμου και κατά συνέπεια και την καλλιέργεια αυτού του ιδιαίτερου τρόπου σκέψης και δράσης. Στα πλαίσια της χωρικής αντίληψης από τα παιδιά θέσεων, διευθύνσεων και διαδρομών, οι μαθησιακοί στόχοι του Νέου Προγράμματος Σπουδών για το Νηπιαγωγείο είναι τα παιδιά:

    • να εντοπίζουν και να περιγράφουν θέσεις, διευθύνσεις και διαδρομές στο χώρο ως προς διαφορετικά συστήματα αναφοράς με τη χρήση απλών χωρικών εννοιών.
    • Να αναγνωρίζουν οικείους απλούς χάρτες, εντοπίζοντας θέσεις και διαδρομές.
    • Να εντοπίζουν, περιγράφουν και αναπαριστούν θέσεις, διευθύνσεις και διαδρομές σε τετραγωνισμένα περιβάλλοντα.

Ως προς το περιεχόμενοτης μέτρησης επιφάνειας και μήκους οι μαθησιακοί στόχοι είναι τα παιδιά:

    • Να πραγματοποιούν απλές και έμμεσες συγκρίσεις επιφανειών
    • Να χρησιμοποιούν τετράγωνα για να μετρήσουν επιφάνειες
    • Να εκτιμούν το μέγεθος απλών επιφανειών και να κάνουν συγκρίσεις
    • Να πραγματοποιούν άμεσες και έμμεσες συγκρίσεις όπως και διατάξεις ίσων και άνισων μηκών
    • Να πραγματοποιούν επικαλύψεις μηκών και στη συνέχεια επικαλύψεις με επαναλήψεις με μη τυπικές και τυπικές μονάδες
    • Να κάνουν απλές εκτιμήσεις και συγκρίσεις

Εκπαιδευτική Ρομποτική: Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αναφέρεται στη διδακτική πρακτική κατά την οποία ο εκπαιδευτικός χρησιμοποιώντας τα ρομπότ προσεγγίζει τη γνώση άλλοτε μέσα από τα ρομπότ και άλλοτε για τα ίδια τα ρομπότ. Η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και έτσι μετατρέπει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα, είναι γνωστό άλλωστε πως η μάθηση επιτυγχάνεται ευκολότερα, ταχύτερα και ουσιαστικότερα όταν συνδυάζεται με το παιχνίδι. Ο εκπαιδευόμενος εξοικειώνεται με τις τεχνολογίες της πληροφορικής, με την ευρεία έννοια του όρου και τις χρησιμοποιεί για να καθορίσει ένα σχέδιο, να το διορθώσει και να βρει μια συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα που του τίθεται, αντιπαραβάλλοντας την άποψη του με τις απόψεις άλλων (Denis & Baron, 1993· Leroux, Nonnon & Ginestie, 2005). Μια ειδική κατηγορία εκπαιδευτικής ρομποτικής συνιστούν τα προγραμματισμένα παιχνίδια τύπου Logo που έχουν ιδιαίτερη εφαρμογή στην προσχολική ηλικία.

Γιορτές και παιδιά

Διασκεδάστε με τα παιδιά σας μέσα από επτά Χριστουγεννιάτικες ιδέες και «δεθείτε» περισσότερο σαν οικογένεια. Οι αργίες των εορτών αποτελούν μια έξυπνη ευκαιρία για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα και να ανεβάσετε τη διάθεση της οικογένειάς σας στα ύψη! Ήρθε η ώρα για να κάνετε βόλτες με τα παιδιά σας, να χαμογελάσετε με μια Χριστουγεννιάτικη ταινία και να φτιάξετε μαζί μια γιορτινή κατασκευή. Παρακάτω θα βρείτε επτά δραστηριότητες για να περάσετε όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας τις φετινές γιορτές…

 1. Επισκεφθείτε τον Άγιο Βασίλη στα Χριστουγεννιάτικα χωριά
  Είτε στην Αθήνα, είτε τη Θεσσαλονίκη, τα Χριστουγεννιάτικα events θα βρεθούν στο κέντρο των γιορτών. Εκεί θα υπάρχουν εργαστήρια παιχνιδιών, παγοδρόμια, σπιτάκια με γλυκίσματα και live εορταστική μουσική. Βγείτε στο κέντρο με τα παιδιά σας και αφήστε τα να βγάλουν μια φωτογραφία με τον Αϊ Βασίλη και τα ξωτικά ή να δώσουν τη λίστα με τις επιθυμίες τους. Τα παιδιά θα θυμούνται αυτή την εμπειρία για πάντα!
 2. Διαβάστε του ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο δίπλα στο τζάκι
  Καθίστε δίπλα στο τζάκι, ανάψτε μερικά κεράκια και διαβάστε του ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο. Με βαθιά φωνή, προσπαθήστε να κάνετε ζωντανή την ανάγνωσή σας, δείχνοντάς του παράλληλα τις εικόνες. Αφήστε το να πιει το «βραδινό» γάλα του και να κοιμηθεί μέσα στην αγκαλιά σας. Ενδεικτικά, μερικά από τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα βιβλία είναι τα εξής: «Το παιδί και το όνειρο» της Κάρμεν Ρουγγέρη, «Ένα δώρο για τον Αϊ-Βασίλη: Μια μαγική 3-D περιπέτεια» του David Wood, «Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο δάσος» της Fiona Watt κ.α.
 3. Μετατρέψτε μια νύχτα… σε βραδιά «Χριστουγεννιάτικων ταινιών»!
  Δεν υπάρχει παιδί που να μην λατρεύει τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες, όπως είναι «To πολικό express», το «Μόνος στο Σπίτι 1», το «Μπετόβεν: Χριστουγεννιάτικη Περιπέτεια» και το «Ο γιος του Άι-Βασίλη». Καθίστε οικογενειακώς στο σαλόνι, φτιάξτε ποπ κορν και ζεστή σοκολάτα και απολαύστε τη μαγεία του κινηματογράφου. Το χαμόγελο των παιδιών σας δεν θα αργήσει να σχηματιστεί…
 4. Πλάστε μαζί cookies και μελομακάρονα
  «Ναι» στα παιδιά δεν αρέσει μόνο η γεύση του γλυκού, αλλά και η ίδια η ζαχαροπλαστική. Αγοράστε μερικά Χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ και βρείτε σχέδια με αστεράκια, Άγιους Βασίληδες, ταράνδους, χιονάνθρωπους κ.α. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να φτιάξουν το σχέδιο των μελομακάρονων και να τα διακοσμήσουν με ζάχαρη και κομμάτια σοκολάτας.
 5. Φτιάξτε γιορτινές κατασκευές, κάρτες και στολίδια
  Χριστούγεννα χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα δεν γίνεται! Κατασκευάστε μαζί με τα παιδιά σας κάρτες για τους συγγενείς και βάλτε τις κάτω από το δέντρο. Παράλληλα, φτιάξτε χειροποίητα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με κορδέλες, πηλό και χρυσόσκονη ή άλλα γιορτινά διακοσμητικά, όπως είναι το αρωματικό χώρου με πορτοκάλι και γαρύφαλλα.
 6. Κατασκευάστε ένα Χριστουγεννιάτικο στεφάνι
  Προμηθευτείτε διάφορα εποχιακά διακοσμητικά (κλωνάρια από έλατο, κουκουνάρια, χρυσά κουδουνάκια, κορδέλες) και με μια δυνατή κόλλα κατασκευάστε το Χριστουγεννιάτικο στεφάνι που θα κρεμαστεί στην εξώπορτά σας. Αφήστε τα παιδιά σας να πάρουν πρωτοβουλίες και να γεμίσουν με αυτοπεποίθηση.
 7. Χαρίστε παλιά παιχνίδια σε φτωχά παιδιά
  Ένας τρόπος για να μεταφέρετε το εθελοντικό πνεύμα στα παιδιά σας και να τους δείξετε τη σημασία της προσφοράς… είναι να χαρίσετε τα παλιά παιχνίδια τους σε οικογένειες με ανάγκες. Εναλλακτικά, διαλέξτε μαζί μερικά τρόφιμα και στείλτε τα σε ένα bazaar. Ωστόσο, εάν γνωρίζετε κάποια φτωχή οικογένεια, μπορείτε να τους κάνετε το γεύμα, ώστε να μάθει το παιδί σας να εκτιμά όσα έχει.

  Έθιμα Χριστουγέννων

Καλικάντζαροι και λαϊκή παράδοση

Οι καλικάντζαροι

Τους συναντάμε με πολλά ονόματα: καλιβρούσηδες, καλακάντζουρα, λυκοκάντζαροι, κακανθρωπίσματα, παγανά, σκαρκατζούλια ή καρκατζούλια και εξαποδώ.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνια

ανεβαίνουν στη γη τα δαιμόνια Καλικάντζαροι, που «όλο το χρόνο πελεκούν με τα τσεκούρια τους τους στύλους που στηρίζουν τη γη».

Οι δαίμονες-Καλλικάντζαροι ταυτίζονται με τις δαιμονικές Κήρες των αρχαίων. Είναι «μαύροι, άσχημοι, με κόκκινα μάτια και τριχωτό σώμα».

 

Στην Κύπρο

ονομάζονται Πλανήταροι. Εκεί τους κάνουν ξεροτήγανα για να τους καλοπιάσουν.

Αρχηγός τους είναι ο Μαντρακούκος, που είναι κουτσός κι άγριος και ο πιο επικίνδυνος απ’ όλη την ομάδα. Ακολουθεί ο Μαγάρας, με την τεράστια κοιλιά του, ο οποίος μαγαρίζει όλα τα φαγητά και τα γλυκά. Επίσης έρχεται ο Κωλοβελόνης, που είναι αδύνατος και σουβλερός σα μακαρόνι και περνά από κλειδαρότρυπες και χαραμάδες. Άλλος είναι ο Κοψαχείλης με τεράστια κοφτερά δόντια, που κρέμονται από το στόμα του. Κανένας δεν μοιάζει με τον άλλο και έχει ο καθένας το κουσούρι του.

Picture

(περισσότερα…)

Ένα ενδιαφέρον άρθρο…για τα παιδιά μας

Τα παιδιά του σήμερα, είναι παιδιά που μεγάλωσαν με τις σύγχρονες τεχνολογίες.  Ακόμα κάποιοι από εμάς εκπλήσσονται όταν κάποια τρίχρονα παιδιά, που δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν σωστά, ξέρουν και χειρίζονται με άνεση το κινητό τηλ. του μπαμπά.   Ενώ τα πεντάχρονα είναι σε θέση να κατεβάζουν εφαρμογές και να χειρίζονται τον Η.Υ.  Δεδομένου αυτών των συνθηκών σας παραπέμπω σε ένα ενδιαφέρον άρθρο ώστε να είναι πιο εποικοδομητικός  ο χρόνος με τις νέες τεχνολογίες