Ο αριθμός «π», εμείς και η Ευρώπη- Μια εργασία των μαθητών του Στ΄1 για το πρόγραμμα Teachers4Europe

Το π είναι μια μαθηματική σταθερά ίση με 3,14 που προκύπτει από τη διαίρεση του μήκους ενός κύκλου προς τη διάμετρό του.
Για να συμβολίσουμε το 3,14 χρησιμοποιούμε το ελληνικό γράμμα π από τη λέξη περιφέρεια (του κύκλου) , αν και οι αγγλόφωνοι τον λένε pi.
Ο αριθμός π χρησιμοποιείται στα μαθηματικά ( γεωμετρία και τριγωνομετρία), στη φυσική και στην μηχανολογία. Πολλαπλασιάζουμε το π με τη διάμετρο του κύκλου για να βρούμε το μήκος του : Κ = π ∙ δ ή πολλαπλασιάζουμε το π με το τετράγωνο της ακτίνας του για να βρούμε το εμβαδό του : A=πr^2 κλπ
Το λέμε και σταθερά του Αρχιμήδη, επειδή αυτός ήταν ο πρώτος που πλησίασε την πραγματική τιμή του. Για να το υπολογίσει ο Έλληνας αυτός μαθηματικός χρησιμοποίησε πολύγωνα.
Ο άνθρωπος άρχισε να ασχολείται με τον υπολογισμό του π εδώ και 4.000 χρόνια . Προσπάθειες υπολογισμού του έχουμε από τους Αιγύπτιους , τους Βαβυλώνιους , τους Κινέζους, τους Ινδούς και φυσικά τους Αρχαίους Έλληνες (3ο και 4ο αιώνα π.Χ.)
Τα δεκαδικά ψηφία του π που χρειάζονται και αρκούν ακόμα και για τους πιο ακριβείς υπολογισμούς είναι μόλις 37. Παρ όλα αυτά κάποιοι επιστήμονες και όχι μόνο έχουν υπολογίσει ότι συμπεριλαμβάνονται στο π 1.241.100.000.000 δεκαδικά ψηφία !!!!!
Το 1988 ο Larry Shaw γιόρτασε την ημέρα του π στο Μουσείου Επιστημών του San Francisco με το κοινό και τους υπαλλήλους να σχηματίζουν κύκλους περπατώντας. Από τότε η 14-3 (Μαρτίου) ορίστηκε ως παγκόσμια ημέρα του εορτασμού του π .
Στην Αμερική την γιορτάζουν κάθε 14 Μαρτίου διότι οι Αμερικάνοι διαβάζουν πρώτα τον μήνα και μετά την μέρα [3/14] όπως π =3,14. Αυτή η μέρα ονομάζεται pi day κι επειδή ακούγεται το ίδιο με την λέξη πίτα, φτιάχνουν και πίτες.
Στην Ευρώπη την γιορτάζουν κάθε 22\7 γιατί 22 δια 7 είναι 3,14.
Το ρεκόρ Γκίνες για την απομνημόνευση των περισσότερων ψηφίων του π το κατέχει ο Lu Chao, ένας 24χρονος Κινέζος φοιτητής. Του πήρε 24 ώρες και 4 λεπτά για να θυμηθεί και τα 67.890 δεκαδικά ψηφία του χωρίς λάθος!!!
Αν κάποιος ψάξει ανάμεσα στα ψηφία του π θα βρει τον αριθμό της ταυτότητάς του, του διαβατηρίου του, του τηλεφώνου του, την ημερομηνία γέννησής του και πολλούς άλλους αριθμούς.
οι μαθητές του Στ΄1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση