grifos-4u

Γρίφοι για τις ελεύθερες ώρες Νο5

Γρίφος 22

Δυο χειρούργοι έχουν στη διάθεσή τους απο ένα ζευγάρι χειρουργικά γάντια ο καθένας και πρέπει να χειρουργήσουν διαδοχικά και οι δυο, δύο συγκεκριμένους ασθενείς. Για να υπάρξει όμως απόλυτη ασφάλεια για τυχόν μετάδοση μικροβίων:

  • δεν θα πρέπει κάποιο γάντι που χρησιμοποιήθηκε στον ένα ασθενή να χρησιμοποιηθεί στον άλλο,
  • ούτε κάποιο γάντι που ήρθε σε επαφή με το χέρι του ενός γιατρού να έρθει σε επαφή με το χέρι του άλλου γιατρού.

Κατάφεραν όμως να χειρουργήσουν και οι δυο γιατροί και τους δυο ασθενείς, παίρνοντας όλες τις παραπάνω απαραίτητες προφυλάξεις. Πως έγινε αυτό;

o-apeiros-xeirourgosΓρίφος 23

Ο Γιάννης και ο Γιώργος χρωστούσαν στο Νίκο 10 ευρώ. Επέστρεψαν τα δανεικά στέλνοντας στον Νίκο από 5 ευρώ καθένας.Για να μην ξεμείνουν όμως από χρήματα οι φίλοι του, ο Νίκος έδωσε 3 ευρώ στον Μανώλη να τα επιστρέψει στον Γιάννη και τον Γιώργο. Ο Μανώλης μην μπορώντας να τα μοιράσει αποφάσισε να δώσει από ένα ευρώ στον καθένα και να κρατήσει για τον εαυτό του το τρίτο ευρώ.

Έτσι τώρα,έχουμε το αποτέλεσμα:

  • Ο Γιάννης να έχει δώσει 5-1=4 ευρώ.
  • Ο Γιώργος να έχει δώσει 5-1=4 ευρώ και
  • Ο Μανώλης να έχει κρατήσει 1 ευρώ.

Μπορείτε να βρείτε που χάθηκε το ένα ευρώ από τα αρχικά 10;

euroΓρίφος 24

Στο παρακάτω κείμενο υπάρχει ένα λογικό λάθος που πρέπει να εντοπιστεί.

Πέντε τουρίστες επισκέφτηκαν κάποτε ένα παλιό κάστρο. Εκεί βρήκαν έναν χωρικό και του ζήτησαν να τους πει ιστορίες σχετικές με το κάστρο. Αυτός λοιπόν τους είπε την παρακάτω ιστορία……

“Ζούσαν κάποτε στο κάστρο αυτό ένας βασιλιάς, μια βασίλισσα και ο μονάκριβος γιος τους. Ένα βράδυ αποφάσισαν να πάνε να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση. Ξεκινούν λοιπόν με την άμαξα τους και τη συνοδεία τους και αφού έφτασαν στο θέατρο είδαν την παράσταση. Μετά  από λίγο η βασίλισσα συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει να φορέσει το αγαπημένο της δαχτυλίδι και λέει στο βασιλιά πως πρέπει να στείλει κάποιον να της το φέρει. Τελικά δέχθηκε να πάει ο γιος τους. Εν τω μεταξύ, η βασίλισσα αποκοιμήθηκε και είδε σε όνειρο ότι ο γιος της   δέχθηκε επίθεση από ληστές οι οποίοι τον σκότωσαν. Ξυπνά τρομαγμένη και βλέπει μπροστά της τον γιο της που είχε κιόλας επιστρέψει με το δαχτυλίδι. Τότε από τη χαρά και τη συγκίνηση της που είναι ζωντανός παθαίνει ανακοπή και πεθαίνει.”

Ποιο είναι το λογικό λάθος στο παραπάνω κείμενο;

quuen

Λύσεις

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση