Σεπ 16
19

Σύγκριση βάπτισης στον Καθολικισμό και στην Ορθοδοξία

Κάτω από (Γ1 15-16) από στις 19-09-2016 και με ετικέτα

Σύγκριση βάπτισης στον Καθολικισμό και την Ορθοδοξία
Θρησκευτικά Γ’ Γυμνασίου, Ενότητα 1η
Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Καπετανάκης
Υπεύθυνη μαθήτρια: Ζώτου Ελισσάβετ Σπυριδούλα
Μετά το 843 μ.Χ, χρονιά κατά την οποία πραγματοποιείται το σχίσμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι διαφορές που παρατηρούνται στον τρόπο τέλεσης των Μυστηρίων, της Θείας Λειτουργίας και των διάφορων Ακολουθιών στην Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αξιοσημείωτες. Γι’ αυτό τον λόγο, οι διαφορές στη διαδικασία της βάπτισης, ενός από τα πιο σημαντικά Μυστήρια της εκκλησίας, είναι αρκετές.
Μία σημαντική διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι σ’ αντίθεση με την ορθόδοξη, στην καθολική εκκλησία δεν υπάρχουν αγιογραφίες ζωγραφισμένες στους τοίχους. Διακόσμηση των τοίχων αποτελούν μονάχα μερικά αγάλματα. Επίσης, οι καθολικοί ιερείς φορούν λευκά ράσα, ενώ οι ορθόδοξοι μαύρα. Ακόμη, στον καθολικισμό, οι πιστοί δε κάνουν τον σταυρό τους με κλειστά τα τρία δάκτυλα, αλλά με ανοιχτή την παλάμη τους. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική, το ιερό της καθολικής εκκλησίας είναι φανερό στους πιστούς που παρευρίσκονται στον ναό. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις καθολικές εκκλησίες, απουσιάζει το τέμπλο. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της βάπτισης, ο ιερέας δε βουτάει τρεις φορές ολόκληρο τον νεοφώτιστο μες στο νερό της κολυμπήθρας, όπως γίνεται στην Ορθοδοξία. Αντίθετα, η καθολική βάπτιση γίνεται με ράντισμα τρεις φορές στο σχήμα του σταυρού. Αντιθέτως στην Ορθοδοξία η βάπτιση δια ραντίσματος αποτελεί κακοδοξία. Τέλος, στο Ορθόδοξο δόγμα, βάπτιση και χρίσμα μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα. Επομένως, ο νεοφώτιστος μπορεί αμέσως μετά τη βάπτισή του να λάβει μέρος στη Θεία Κοινωνία. Αντίθετα, στο Καθολικό, το χρίσμα δίνεται μετά τη βάπτιση από επίσκοπο γύρω στην παιδική ή την εφηβική ηλικία, ενώ μέχρι τότε ο βαπτιζόμενος δε μπορεί να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία.
Παράλληλα με τις διαφορές παρατηρούνται όμως και ορισμένες ομοιότητες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο βαπτιζόμενος αλείφεται με λάδι.Αφήστε μια απάντηση