Νοέ 15
14

Η αυτοθυσία των Χριστιανών κατά τη διάρκεια επιδημίας και πανούκλας

Κάτω από (Γ1 15-16, Χωρίς κατηγορία) από στις 14-11-2015

Μαθήτρια: Ευαγγελία Ζιάκα

Τμήμα: Γ1


 

Σχολιασμός κειμένου σελίδα 38 (Βιβλίο Θρησκευτικών Γ’ Γυμνασίου)- Απόσπασμα από την Εκκλησιαστική Ιστορία του Ευσεβίου Καισαρείας:

Οι περισσότεροι από τους αδελφούς μας από την υπέρμετρη αγάπη και φιλαδελφία τους, χωρίς να σκέπτονται τον εαυτό τους … και χωρίς καμιά προφύλαξη περιθάλποντας τους αρρώστους, υπηρετώντας τους και θεραπεύοντάς τους εν Χριστώ, έπαιρναν με μεγάλη προθυμία τη θέση τους, αναλαμβάνοντας το πάθημά τους, προσελκύοντας πάνω τους την αρρώστια από τους πλησίον και θεληματικά καθαρίζοντας τις πληγές τους. Πολλοί, λοιπόν, αφού περιέθαλψαν και ενδυνάμωσαν τους αρρώστους, πέθαναν, τραβώντας πάνω τους το θάνατο εκείνων … Έτσι οι άριστοι από τους αδελφούς μας, πρεσβύτεροι και διάκονοι, με αυτόν τον τρόπο έφυγαν από τη ζωή, επαινούμενοι από το λαό. Από την άλλη μεριά, οι εθνικοί έκαναν ακριβώς το αντίθετο: και όταν κάποιος άρχιζε να αρρωσταίνει, τον απωθούσαν και τον απέφευγαν και τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα. Έριχναν τους μισοπεθαμένους στους δρόμους, και όταν πέθαιναν τους άφηναν άταφους να σκυλεύονται, προσπαθώντας να αποφύγουν τη διάδοση του θανατικού χωρίς επιτυχία.

Εδώ βλέπουμε τη μεγάλη αυτοθυσία των χριστιανών κατά τη διάρκεια επιδημίας και πανούκλας, που χωρίς καμία προφύλαξη προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους αρρώστους. Όταν κάποιος είναι άρρωστος, δεν είναι σωστό να απομονώνεται και να τον αφήνουμε να πεθάνει, αλλά πρέπει να τον βοηθάμε να ξεπεράσει την αρρώστια του. Αυτές οι πράξεις αγάπης από τους Χριστιανούς τότε πρέπει να γίνουν παράδειγμα σε όλους εμάς τους σύγχρονους χριστιανούς. Το να βοηθάμε τον συνάνθρωπο μας όταν έχει ανάγκη είναι πολύ σημαντικό και πρέπει φυσικά να εφαρμόζεται από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας.Αφήστε μια απάντηση