Νοέ 15
07

Σχολιασμός κειμένου (Πράξ. 17,22-31)

Κάτω από (Γ1 15-16, Χωρίς κατηγορία) από στις 07-11-2015

Μαθήτρια:  Ευαγγελία Ζιάκα από το Γ1


 

Σχολιασμός κειμένου σελίδα 35- «Το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο (Πράξ. 17,22-31)» (Βιβλίο Θρησκευτικών Γ’ Γυμνασίου)

Στάθηκε, λοιπόν, ο Παύλος στη μέση του Αρείου Πάγου και είπε: «Αθηναίοι! Σας βλέπω ευλαβέστατους από κάθε άποψη. Πράγματι, ενώ περιδιάβαζα την πόλη σας και έβλεπα τους ιερούς σας τόπους, βρήκα ανάμεσα σ’ αυτούς κι έναν βωμό, με την επιγραφή «στον Άγνωστο Θεό». Αυτόν, λοιπόν, που τον λατρεύετε χωρίς να τον γνωρίζετε, αυτόν εγώ τώρα σας τον κάνω γνωστό. Είναι ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν σ’ αυτόν. Ως Κύριος του ουρανού και της γης, δεν κατοικεί σε χειροποίητους ναούς, ούτε υπηρετείται από χέρια ανθρώπινα σαν να είχε ανάγκη από κάτι, αφού αυτός δίνει σε όλα ζωή και πνοή και τα πάντα. Από έναν άνθρωπο έκανε όλα τα έθνη των ανθρώπων για να κατοικούν πάνω σ’ όλη τη γη, και όρισε πόσο χρόνο θα υπάρχουν και σε ποια σύνορα θα κατοικούν. Θέλησε να ζητούν τον Κύριο και να προσπαθούν να τον βρουν ψηλαφώντας στο σκοτάδι, αν και δεν είναι μακριά από τον καθένα μας. Γιατί μέσα σ’ αυτόν ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε, όπως λένε και μερικοί απ’ τους δικούς σας ποιητές: «Δική του γενιά είμαστε». Αφού, λοιπόν, είμαστε γενιά του Θεού, δε θα πρέπει να νομίζουμε ότι η θεότητα είναι κάτι όμοιο με χρυσάφι ή ασήμι ή πέτρα, δηλαδή με γλυπτό έργο τέχνης ή της φαντασίας του ανθρώπου. Ο Θεός παρέβλεψε τα χρόνια της άγνοιας˙ τώρα όμως απαιτεί απ’ όλους τους ανθρώπους σε κάθε τόπο να μετανοούν, γιατί καθόρισε μια μέρα που θα κρίνει την οικουμένη με δικαιοσύνη, μέσω ενός ανδρός που τον όρισε γι’ αυτό. Κι έδωσε βέβαιη απόδειξη σε όλους, ότι αυτός θα είναι ο κριτής, ανασταίνοντάς τον από τους νεκρούς».

Βλέπουμε εδώ τον Απόστολο Παύλο, με αφορμή την επιγραφή «Στον Άγνωστο Θεό» σε ένα βωμό στην αγορά της πόλης, να ανεβαίνει στο βήμα του Αρείου Πάγου. Τότε, χωρίς βέβαια να απορρίψει αυτή την θρησκευτικότητα, έκανε λόγο για τον αληθινό Θεό, την παρέμβαση του στην ανθρώπινη ιστορία και την Ανάστασή του. Ειδικότερα, μίλησε για τον Θεό, ότι αυτός ήταν που δημιούργησε τον κόσμο και αυτός δίνει σε όλα ζωή. Ακόμα, είπε ότι ο Θεός καθόρισε μία μέρα που θα αναστήσει τους ανθρώπους από τους νεκρούς.Αφήστε μια απάντηση