Νοέ 15
07

Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα

Κάτω από (Γ1 15-16, Χωρίς κατηγορία) από στις 07-11-2015

Μαθήτρια: Ευαγγελία Ζιάκα από το Γ1


 

Άσκηση 3 σελίδα 35 (Βιβλίο Θρησκευτικών Γ’ Γυμνασίου):

Να καταρτίσετε έναν πίνακα των πόλεων στις οποίες κήρυξε ο Απόστολος Παύλος και να συλλέξετε φωτογραφικό υλικό από βιβλία ή από το διαδίκτυο, για τα μνημεία και τις συνθήκες ζωής των πόλεων αυτών, καθώς και για το έργο που επιτέλεσε ο Απόστολος σ’ αυτές.

  • Φίλιπποι: Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της ανατολικής Μακεδονίας και βρσκόταν στο σημερινό νομό Καβάλας. Εκεί ο Απόστολος Παύλος βάφτισε τη Λυδία μαζί με την οικογένεια της. Η Λυδία ήταν η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Οι Απόστολοι διώχθηκαν από εκεί. Mε το έργο τους, όμως, δημιούργησαν την πρώτη χριστιανική Eκκλησία σε ελληνικό έδαφος.

    Φίλιπποι

  • Θεσσαλονίκη: Εκεί κήρυξαν στην εβραϊκή συναγωγή και το έργο τους βρήκε ανταπόκριση. Εξαιτίας αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν, αναγκάστηκαν να φύγουν.
  • Βέροια: Συνέχισαν εκεί με επιτυχία το έργο τους. Ο Τιμόθεος με τον Σίλα παρέμειναν εκεί, ενώ ο Απόστολος Παύλος συνέχισε την πορεία του προς την Αθήνα.
  • Αθήνα: ο Απόστολος Παύλος βρήκε στην αγορά της πόλης ένα βωμό με την επιγραφή «Στον Άγνωστο Θεό». Χωρίς να απορρίψει αυτή τη θρησκευτικότητα ο Απόστολος, αλλά αξιολογώντας την ως μια θετική αναζήτηση, ανέβηκε στο βήμα του Αρείου Πάγου και μίλησε στους Αθηναίους για τον αληθινό Θεό, την παρέμβασή του στην ανθρώπινη ιστορία και την Ανάστασή του. Το τελευταίο ιδιαίτερα σημείο ενόχλησε τους Αθηναίους, που δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι το σώμα, η φυλακή της ψυχής, όπως θεωρούσαν, ήταν δυνατόν να αναστηθεί. Παρά την απόρριψη του κηρύγματος από την πλειονότητα, μια μικρή ομάδα πίστεψε -ανάμεσά τους ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και η Δάμαρις- κι έτσι σχηματίστηκε η πρώτη χριστιανική Eκκλησία στην Αθήνα.

    Ο Απόστολος Παύλος κηρύττει στην Αθήνα

  • Κόρινθος: Εκεί έφτασαν από τη Μακεδονία ο Σίλας και ο Τιμόθεος. Ο Απόστολος Παύλος έμεινε για ενάμιση χρόνο στην πόλη, κηρύσσοντας σε Ιουδαίους και εθνικούς. Σημαντικό γεγονός ήταν η μεταστροφή στο Χριστιανισμό του αρχισυνάγωγου Κρίσπου και της οικογενείας του. Όταν ολοκληρώθηκε το έργο του Αποστόλου στην πόλη και είχε πλέον δημιουργηθεί κι εκεί μια ζωντανή Eκκλησία, με πλοίο επέστρεψε στη Συρία, τελειώνοντας έτσι τη δεύτερη περιοδεία του.


Αφήστε μια απάντηση