Ιαν 15
28

27 Ιανουαρίου 2015 – Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Κάτω από ("άλλοι") από στις 28-01-2015 και με ετικέτα

FrontBanner Holocaust

Μπαν Κι-Μουν: Το Ολοκαύτωμα δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η μαζική δολοφονία προκλήθηκε από τη διεστραμμένη και ρατσιστική ιδεολογία των Nαζί. Η ανθρωπότητα ενώθηκε για να νικήσει τη ναζιστική απειλή. Σήμερα, δοκιμαζόμαστε ξανά.

 

70 Χρόνια από την απελευθέρωση του ‘Αουσβιτς – Μπίρκενάου

554604

 

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα:

» Πριν από εβδομήντα χρόνια σαν σήμερα, οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπίρκενάου, το Γερμανικό Ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και Εξόντωσης.

Πάνω από ένα εκατομμύριο κρατούμενοι, κυρίως Εβραίοι, δολοφονήθηκαν βάναυσα και συστηματικά εκεί που οι Ναζί εισήγαγαν την τερατώδη ιδέα της     «βιομηχανοποιημένης δολοφονίας». Ανάμεσα στα άλλα θύματα ήταν μη-Εβραίοι Πολωνοί, πολιτικοί κρατούμενοι, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, Σίντι και Ρομά, ομοφυλόφιλοι, ανάπηροι και μάρτυρες του Ιεχωβά.

Χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας, η μαζική δολοφονία προκλήθηκε από τη διεστραμμένη, ρατσιστική ιδεολογία των ναζί, που επιδίωξαν να εντοπίσουν και να σκοτώσουν και τον τελευταίο Εβραίο ή κάθε άλλον που θεωρούσαν κατώτερο.

Η ανθρωπότητα ενώθηκε για να νικήσει τη ναζιστική απειλή. Σήμερα, δοκιμαζόμαστε ξανά. Μειονότητες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες με την μισαλλοδοξία. Σεχταριστικές εντάσεις και άλλες μορφές προκατάληψης βρίσκονται σε άνοδο. Οι αντισημιτικές επιθέσεις συνεχίζονται, με Εβραίους να δολοφονούνται μόνο γιατί είναι Εβραίοι. Οι ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να κηδεύουν τους νεκρούς τους ενώ ζουν με τον φόβο της συνεχιζόμενης βίας.

570994Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών διαμορφώθηκε από την τραγωδία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Είμαστε προσηλωμένοι στην προστασία των αδυνάμων, στην προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην υποστήριξη της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αξίας κάθε προσώπου.

Την τελευταία δεκαετία, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Ολοκαύτωμα έχει κινητοποιήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο που μας βοηθούν να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Είμαστε ευγνώμονες στους πολλούς συνεργάτες μας – μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος – που έχουν συμβάλει σε αυτό το έργο, που υλοποιήθηκε σε 42 χώρες μόνο την τελευταία χρονιά.

Η βία και η προκατάληψη που βλέπουμε κάθε μέρα μας υπενθυμίζουν την απόσταση που έχουμε να διανύσουμε μέχρι την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πρόληψη της γενοκτονίας και την προστασία της κοινής μας ανθρωπότητας. Πρέπει να υπερδιπλασιάσουνε τις προσπάθειες μας για να ξεριζώσουμε τις βαθιές ρίζες του μίσους και της μη-ανεκτικότητας. Ο κόσμος παντού πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του για να σταματήσει ο κύκλος της διχόνοιας και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με αμοιβαίο σεβασμό, έναν κόσμο  χωρίς αποκλεισμούς.»

Το μήνυμα του ΓΓ ΟΗΕ στα Αγγλικά.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

 

 Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ – Αντλώντας έμπνευση από το θέμα «‘Ελευθερία, Ζωή και η Κληρονομιά των Επιζώντων του Ολοκαυτώματος», η φετινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος συμπίπτει με δύο ιστορικά γεγονότα: την 70η επέτειο από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και την 70η επέτειο από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών. Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος περιλαμβάνει την ετήσια τελετή, εκθέσεις, προβολή ταινιών, συζητήσεις και μια ειδική έκθεση για το έργο της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Ολοκαύτωμα από τη δημιουργία του, πριν από δέκα χρόνια, μέχρι σήμερα. Περισσότερα εδώ. 

 

 Αφήστε μια απάντηση