Νοέ 14
26

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Κάτω από (Α3 14-15, Χωρίς κατηγορία) από στις 26-11-2014

10 εντολές:

1. Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου, που σε έβγαλα από την Αίγυπτο, τον τόπο της δουλείας. Δε θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από μένα.

2. Μην κατασκευάσεις για σένα ειδώλια και ομοιώματα που έχουν τη μορφή οποιουδήποτε πράγματος που βρίσκεται ψηλά στον ουρανό ή εδώ κάτω στη γη ή μέσα στα νερά, κάτω απ’τη γη. Αυτά να μην τα προσκυνάς ούτε να τα λατρεύεις…

3. Μην προφέρεις για κανέναν λόγο το όνομα του Κυρίου, του Θεού σου…

4. Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον Κύριο. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ’εμένα, τον Κύριο, το Θεό σου.

5. Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…

6. Μη φονεύσεις.

7. Μη μοιχεύσεις.

8. Μην κλέψεις.

9. Μην καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στους συνανθρώπους σου.

10. Μην επιθυμήσεις τίποτε απ’ότι ανήκει στο συνάνθρωπό σου…

 

 

 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

 

  • Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, (ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης). Να σέβεσαι τον πατέρα και την μητέρα σου γιατί αυτοί σε έφεραν στον κόσμο, είναι η αιτία της ύπαρξής σου μετά τον Θεό. Να τους τιμάς και να τους αγαπάς γιατί η αγάπη που σου έδωσαν και σε δίδαξαν, σε έφεραν πιο κοντά στο δημιουργό σου.
  • Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί. Να μην επιθυμήσεις να πάρεις δηλαδή να αρπάξεις ό,τι ανήκει στον διπλανό σου. Γιατί η ζηλοφθονία και η πλεονεξία αποτελούν αμαρτία. Εάν μείνεις αδιάφορος και ξένος απέναντι στην επιθυμία, τότε θα είσαι καθαρός και από αμαρτία. Απεναντίας όταν κάποιος έχει παραπάνω πρέπει να δίνει, να βοηθάει τον συνάνθρωπό του. Τότε μέσα στη ψυχή του θα αισθάνεται γεμάτος αγάπη και λύτρωση.


Αφήστε μια απάντηση