Απρ 14
11

Το Κόκκινο Μπαλόνι

Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 11-04-2014 και με ετικέτα

 

Ο Πασκάλ είναι ένα παιδάκι που είναι κυρίως γνωστό επειδή βρήκε ένα κόκκινο μπαλόνι. Το κόκκινο μπαλόνι αυτό όμως, έχει μυαλό και βούληση και ακολουθεί τον Πασκάλ σε όλο το Παρίσι. Η βόλτα τους αυτή, χτίζει μία αποτύπωση του Παρισιού των 50ς, ανόμοια με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει από ταινίες της εποχής.

Ένα κόκκινο μπαλόνι ακολουθεί ένα αγοράκι στους δρόμους του Παρισιού δημιουργώντας ένα παράξενο ζευγάρι που μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες. Το μπαλόνι γίνεται σύμβολο της δύναμης για ανανέωση που μας επιτρέπει μέσα από την αγάπη να ανακαλύπτουμε εκ νέου το νόημα της ζωής. Η ταινία υμνήθηκε από τους κριτικούς ανά τον κόσμο για το μαγικό ρεαλισμό της και το πανανθρώπινο μήνυμα της, τιμήθηκε με αναρίθμητα βραβεία μεταξύ των οποίων με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, με Όσκαρ Σεναρίου και Bafta, έχει μεταφερθεί στο θέατρο, ενώ αποτέλεσε έμπνευση για πάρα πολλές μελλοντικές ταινίες. Η φιλία αυτή, καθιστά τον Πασκάλ μοναδικό και διαφορετικό στα μάτια των συνομιλήκων του που από το φθόνο τους  θα απαιτήσουν να πάρουν το μπαλόνι  με κάθε τίμημα. Η φιλαδελφεία τους θα παραμεριστεί και η κοινωνική αλληλεγγύη θα πραγματωθεί για την επιβολή του κακού. Επιβολή που δε θα επιτευχθεί, αφού ο Πασκάλ θα παραγματώσει την τάση του για τα άνω  με τη βοήθεια του ιδανικού του.

Η ταινία του Albert Lamorisse είναι κατά γενική ομολογία, ένα απ’ τα ωραιότερα πράγματα που έβγαλε ποτέ η έβδομη τέχνη. Τα χρώματά της είναι ζωντανά και ατμοσφαιρικά, η ιστορία της μαγευτική στην απλότητά της και το τοπίο της είναι μία εκδοχή της πόλης του φωτός, τόσο χαρούμενη που κάνει όποιον τη βλέπει να θέλει να μπει στην οθόνη. Το Κόκκινο Μπαλόνι είναι από εκείνες τις λίγες ταινίες που όταν τελειώνουν, νιώθεις μία ακαταμάχητη ευφορία.1 σχόλιο στο “Το Κόκκινο Μπαλόνι”

  1.   ΠΑΪΖΗΣ ΡΑΝΤΟΪΚΟΒΟΤΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε:

    Η ταινία «Το κόκκινο μπαλόνι» είναι μια συγκινητική ιστορία φιλίας μεταξύ ενός παιδιού και ενός μπαλονιού. Εκτός από αυτό, όμως, είναι και μία αναδημιουργία των γεγονότων της Καινής Διαθήκης. Το μπαλόνι είναι ο Ιησούς Χριστός, ενώ το παιδί αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που γοητεύτηκαν από τη διδασκαλία του.
    Ωστόσο, οι άλλοι άνθρωποι, που ενοχλήθηκαν από το μπαλόνι, τους αντιμετωπισαν με αδιαφορία, εκδικητικότητα, θυμό και φθόνο. Έτσι, όπως ο Ιησούς σταυρώθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων, το μπαλόνι θυσιάστηκε, μη θέλοντας να αποχωριστεί τον κύριο και φίλο του.

Αφήστε μια απάντηση