Φεβ 12
28

Ρεπορτάζ

Κάτω από (ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ) από στις 28-02-2012

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 405 π. Χ.

Καθώς η νύχτα σκέπασε με τον μαύρο της μανδύα την Αθήνα και τα αστέρια, σαν στολίδια του μουντού ουρανού, που φεγγοβολούσαν, εμφανίστηκε μέσα από τον ομιχλώδη ορίζοντα, πάνω από τα κατάμαυρα και κυματώδη νερά του Πειραιά μια σκιά. Ήταν η σκιά ενός πλοίου που σαν θα αγκυροβολούσε στο λιμάνι, θα βύθιζε μια ολόκληρη πόλη σε ολοφυρμό.

Στην αρχή οι κάτοικοι της πόλης δεν κατάλαβαν για ποιο πλοίο επρόκειτο, αλλά μόλις αντιλήφθηκαν ότι ήταν η Πάραλος, χάρηκαν, θεωρώντας πως ήρθε για να τους αναγγείλει τα χαρμόσυνα νέα από το πεδίο της μάχης. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε μετά την αναγγελία των νέων.

Μέσα σε μερικά λεπτά, μετά την προσάραξη του πλοίου, ολόκληρη η Αθηναϊκή πολιτεία είχε βυθιστεί σε νεκρική σιγή. Η αναγγελία της είδησης για την πανωλεθρία των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς έγινε αστραπιαία! Από τα μακρά τείχη ως τον Πειραιά, η πόλη είχε μεταμορφωθεί σε πόλη φαντασμάτων: το μόνο που ακουγόταν ήταν ο  υπόκωφος θρήνος από τα δάκρυα των Αθηναίων που χύνονταν στους πλακόστρωτους δρόμους και αμέσως χάνονταν.

Οι κάτοικοι χαμένοι μέσα στις σκέψεις τους, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσουν το τι είχε συμβεί, σχεδόν τρελάθηκαν. Έφεραν στο νου τους τα χειρότερα δυνατά σενάρια από τις επιπτώσεις αυτής της ήττας ενώ παράλληλα τους έπνιγε και η στενοχώρια για το χαμό των δικών τους προσώπων.Αφήστε μια απάντηση