Τι Θα Κάνω Αν Πάω Διακοπές Σαντορίνη!

σαντορίνη

Τι Θα Κάνω Αν Πάω Διακοπές Σαντορίνη!

Εδώ και καιρό το μυαλό μου φλερτάρει με την ιδέα να πάω διακοπές στη Σαντορίνη το καλοκαίρι. Δεν θυμάμαι πως μου κόλλησε αυτή η ιδέα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσω το ένστικτό μου και να το κάνω πράξη.

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά του κόσμου, δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη που να μην το έχει ακουστά. Είναι ένα από τα νησιά που οι περισσότεροι τουρίστες του εξωτερικού το ονειρεύονται ως ταξίδι ζωής.

Αυτό το υπέροχο νησί, εκτός από το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα έχει να προσφέρει μοναδικά και ξεχωριστά τουρ στη Σαντορίνη ανάλογα με τις ώρες που θέλει ο καθένας και φυσικά μπορεί να επιλέξει ομαδικά ή ιδιωτικά γκρουπ.

santorini2

Περιηγήσεις στη Σαντορίνη

Ψάχνοντας σε διάφορους τουριστικούς οδηγούς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μέσα σε μια εβδομάδα δεν προλαβαίνεις να δεις και να χαρείς όλα τα αξιοθέατα που σου προσφέρει αυτό το πανέμορφο νησί. Μπορείς σίγουρα να τα γυρίσεις όλα, αλλά όχι να τα απολαύσεις όπως τους αρμόζουν με την αντίστοιχη μεγαλοπρέπεια και θαυμασμό.

Αποφάσισα λοιπόν να διαθέσω 3 μέρες, από τις 5, για περιήγηση στα πιο διάσημα μέρη, ώστε να μπορέσω να τα χαρώ όπως πρέπει. Φυσικά και θα ήθελα να τα δω όλα, αλλά θα χρειαζόμουν σίγουρα 10 μέρες, και με την οικονομική κρίση που έχουμε, αυτό θα ήταν φύσει αδύνατον.

Τα πρωινά μου θα ήθελα να απολαμβάνω τα μπάνια μου στις διάσημες παραλίες της Σαντορίνης και τα μεσημέρια να γεύομαι τα ολόφρεσκα θαλασσινά τους στα γραφικά ταβερνάκια. Τα απογεύματα που ο ήλιος δεν θα καίει τόσο πολύ θα ξεκινάω τις περιηγήσεις στα λιθόστρωτα σοκάκια των οικισμών του νησιού…

1η Μέρα Περιήγησης – Φηρά

Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, που βρίσκεται στη μέση του νησιού, στο «φρύδι» της καλντέρας και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών καθώς σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Υπάρχουν σε αφθονία μουσεία, εκκλησίες, μνημεία, γκαλερί και φυσικά οι παραδοσιακές γειτονιές όπου ξεχωρίζει η αρχιτεκτονική του νησιού. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες φαίνονται σαν να κρέμονται από την Καλντέρα. Τα Φηρά έχουν την πρωτιά και στη βραδινή διασκέδαση της Σαντορίνης, καθώς στα σοκάκια λειτουργούν πολλά μπαρ και κλαμπ.

Από τον Γιαλό, το παλιό λιμάνι όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια  ξεκινάει τελεφερίκ που οδηγεί τους επισκέπτες στην κορυφή της Καλντέρας. Εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να κατέβουν στο μικρό λιμανάκι με τα πόδια, είναι τα 600 πέτρινα σκαλοπάτια, που οδηγεί στη μικρή παραλία με τα βότσαλα, το Αμμούδι. Αν πάλι κάποιος δεν θέλει να περπατήσει ο ίδιος την απόσταση, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γαϊδουράκια, τα συμπαθή ζώα που εδώ και πολλά, πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Από τον Γιαλό μπορεί κανείς να επιβιβαστεί σε βάρκα για μια περιήγηση στο Ηφαίστειο, την Παλαιά και την Νέα Καμένη και την Θηρασιά. Η ομορφιά της Καλντέρας μπορεί επίσης να εκτιμηθεί και από τη θάλασσα.

2η Μέρα Περιήγησης – Οία

Η Οία είναι ο πιο ξακουστός οικισμός της Σαντορίνης, διάσημος για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα… Ο ήλιος βυθίζεται στη γαλάζια θάλασσα πίσω από το ηφαίστειο… Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, με ολόλευκα σπίτια, καπετανόσπιτα και υπόσκαφα. Διαθέτει πλούσια αγορά με εμπορικά και συγκοινωνία με πολλά δρομολόγια.

Ο κεντρικός δρόμος είναι λιθοστρωμένος και μαζί με τα υπόλοιπα σοκάκια αποτελεί την «καρδιά» της Οίας. Το χωριό έχει ταυτιστεί με το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, καθώς όλοι συγκεντρώνονται στις ταράτσες και τα πεζούλια γύρω από το Καστέλι του Αγίου Νικολάου για να θαυμάσουν το μοναδικό, εντυπωσιακό υπερθέαμα.

3η Μέρα Περιήγησης – Το Ηφαίστειο

Αυτό που κάνει τη Σαντορίνη ιδιαίτερη και μοναδική είναι το ηφαίστειο – οπότε δεν νοείται να επισκεφθεί κάποιος το νησί και να μην δει από κοντά αυτό το φυσικό φαινόμενο. Είναι ακόμα ενεργό, ενώ η Μινωική έκρηξη θεωρείται η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία. Έκτοτε το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξερράγη πολλές φορές, αλλάζοντας συνεχώς την εικόνα του νησιού, δημιουργώντας ή καταστρέφοντας τα μικρά νησάκια στην περίμετρό του.

Οι ντόπιοι όταν λένε ηφαίστειο, εννοούν το μικρό νησάκι της Νέας Καμένης, που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Σαντορίνη, τη Θηρασιά και το Ασπρονήσι . Ανάμεσα από τη Νέα και Παλιά Καμένη υπάρχουν ηφαιστειακοί κρατήρες και ζεστά νερά. Στη Νέα Καμένη μπορείτε να δείτε και ενεργές ατμίδες.

Πλέον οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν το ηφαίστειο, όχι μόνο να το θαυμάσουν από τον γκρεμό της Καλντέρας ή να το δουν διά θαλάσσης. Τα καραβάκια για το ηφαίστειο ξεκινούν από τον Γιαλό, τον Αθηνιό, αλλά και από το Αμμούδι.

Αξίζει επίσης να επισκεφτώ… αλλά δεν προλαβαίνω!

  • Την Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης που είναι ξακουστή σε όλον τον κόσμο. Κόκκινα, εντυπωσιακά βράχια που σχηματίζουν απότομους γκρεμούς, κόκκινη άμμος και μια βαθιά μπλε θάλασσα που αντικατοπτρίζει κι αυτή το έντονο κόκκινο χρώμα.
  • Το Ημεροβίγλι έχει επίσης προνομιακή θέση και διαθέτει συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα και τη Θηρασιά.
  • Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη Μεσόγειο.
  • Οι κάναβες της Σαντορίνης είναι τα παραδοσιακά οινοποιεία του νησιού, όπου παράγεται το ξακουστό κρασί του αμπελώνα της Σαντορίνης , το Βισάντο και άλλες ποικιλίες.
  • Το Καστέλι Εμπορειού της Σαντορίνης είναι το πιο καλά διατηρημένο από τα υπόλοιπα τέσσερα καστέλια του νησιού (Πύργου, Οίας, Ακρωτηρίου, Σκάρος).

Η λίστα με τις ομορφιές της Σαντορίνης είναι ατελείωτη, μελαγχολώ και μόνο στην ιδέα ότι δεν θα μπορέσω να τα δω και να τα χαρώ όλα.

Παρ’ όλα αυτά, είμαι χαρούμενος που μοιράστηκα μαζί σας τα μέρη που σκέφτομαι να επισκεφτώ, αν πάω στη Σαντορίνη.

Σας ευχαριστώ που ταξιδέψατε μαζί μου, μέσα από το άρθρο μου…

Γράψτε μου, αν θέλετε, ποια μέρη θα μου προτείνατε εσείς; Επίσης δείτε περισσότερα άρθρα στο blog μου.

Κατηγορίες: personal-experiences. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.