Τι Πληρώνουμε Κάθε Χρόνο στο Κτηματολόγιο και Γιατί!

κτηματολόγιο1

Τι Πληρώνουμε Κάθε Χρόνο στο Κτηματολόγιο και Γιατί!

Πριν χρόνια είχαμε πληρώσει χρήματα για το Κτηματολόγιο και τώρα καλούμαστε να ξανά πληρώσουμε. Όλος ο κόσμος αναρωτιέται… Γιατί που πήγαν τα λεφτά μας;

Στην κρισιμότερη γενιά κτηματογράφησης μπήκε τον Φθινόπωρο το Εθνικό Κτηματολόγιο, κηρύσσοντας την έναρξη της τελευταίας φάσης του μεγάλου έργου που περιλαμβάνει την συλλογή δηλώσεων για περισσότερο από το μισό της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή το 67,5% της έκτασης της χώρας.

Τι είναι η Κτηματογράφηση

Πρόκειται για το πιο δύσκολο και μεγάλο κομμάτι κτηματογράφησης καθώς οι περιοχές είναι δύσβατες και αυτό δυσκολεύει τα αποδεικτικά στοιχεία για τους πολίτες που καλούνται μέσα σε λίγους μήνες να βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι οι περιουσίες που δηλώνουν τους ανήκουν. Εάν δεν το κάνουν, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν καμία συμβολαιογραφική πράξη.

Αυτά τα προγράμματα κτηματογράφησης διαφέρουν στο ότι υλοποιούνταν σε αστικές και αγροτικές περιοχές, που έχουν όμως αξίας γεωργική καλλιεργήσιμη γη.

Στα περισσότερα χωριά ο κόσμος έχει αποκοπεί από την περιουσία τους και τα χωράφια τους, και δεν ξέρουν ούτε που βρίσκονται. Αν τα ακίνητα αυτά δεν δηλωθούν, τότε αρχικά θα καταχωρηθούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αν δεν γίνουν εγκαίρως οι σχετικές διορθώσεις, τότε θα περιέλθουν στο δημόσιο. Για να μπορέσει ο κόσμο να δηλώσει την περιουσία του, θα πρέπει να ξέρει που βρίσκεται αυτή.

Τρόποι Κτηματογράφησης

Οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια της προηγούμενης γενιάς ώστε να μπορέσουν ουσιαστικά να αποτυπώσουν τα όρια της περιουσίας τους. Από το κτηματολόγιο εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό στις υπό κτηματογράφηση περιοχές που είναι μη καλλιεργήσιμες, θα ανέβει πολύ.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα τοπογραφικό. Πλέον με ένα κινητό νέας γενιάς που υποστηρίζει σύστημα GPS, μπορεί κάποιος να σημειώσει τη θέση του ακινήτου του, εντοπίζοντας τις συντεταγμένες του και τυπώνοντας έτσι ένα αυτοσχέδιο, προσωρινό τοπογραφικό που στη συνέχεια θα προσκομίσει με την δήλωσή του.

Η συγκεκριμένη μέθοδο παρουσιάζει απόκλιση από 3 έως 10 μέτρα, και κινδυνεύει ο χρήστης να συμπεριλάβει και διπλανές ιδιοκτησίες. Είναι όμως ένας τρόπος που μπορεί να δώσει άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα στους πολίτες. Η αξιοπιστία της μπορεί να ελεγχθεί κατά το στάδιο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, καθώς τότε δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών και μπορούν να γίνουν διορθώσεις.

Η άγνοια των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της νέας γενιάς κτηματογράφησης, γι’ αυτό και το Ελληνικό Κτηματολόγιο ξεκίνησε αρχές του Φθινοπώρου, μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης ώστε όταν το κτηματολόγιο χτυπήσει την πόρτα των πολιτών, εκείνοι να είναι σωστά ενημερωμένοι και καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

ktimatologio

Που και Πόσα Πληρώνουμε για τη Δήλωση Κτηματογράφησης

Γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει η κτηματογράφηση σε όλη την επικράτεια ταυτόχρονα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την ετοιμότητα των χώρων υποδοχής των δηλώσεων. Ήδη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν ανακοινωθεί ανά περιοχή διαφορετικές ημερομηνίες.

Εκτιμάται ότι οι δηλώσεις θα αρχίσουν Οκτώβριο ή Νοέμβριο με  τρίμηνη διάρκεια και πιθανόν παράταση επιπλέον τριών μηνών, συνολικά έξι μήνες.

Η δήλωση γίνεται απευθείας στα γραφεία κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά δίνοντας στους πολίτες την δυνατότητα δόσεων στην πληρωμή του τέλους που ανά δικαίωμα ανέρχεται στο ύψος των 35€ για κύριους χώρους και σε 20€ για τους βοηθητικούς χώρους, με την προϋπόθεση να εξοφληθούν μέσω πιστωτικής κάρτας.

Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μελετάει την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να μην βεβαιώνονται από την εφορεία και να μπορούν να εξοφληθούν μέσω τραπεζών και τα 35άρια που προέρχονται από τα παλιά προγράμματα και είναι ακόμη απλήρωτα!

Ουσιαστικά πληρώνουμε τέλη κτηματογράφησης από τα πιλοτικά προγράμματα που αφορούν σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες. Εκτός από τα 35 και 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριους και βοηθητικούς χώρους, βρίσκεται επίσης σε εκκρεμότητα η είσπραξη του αναλογικού τέλους, που εκκρεμεί και αυτή από το 2008.

Στο επόμενο άρθρο μου θα μιλήσουμε για τους λόγους που ο κόσμος αδιαφορεί για το κτηματολόγιο και μέχρι πότε θεωρείται ότι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

 

Καλό απόγευμα, φίλοι μου!

 

Κατηγορίες: personal-experiences. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.