Ποιος είναι ποιος

19 Μάρτιος 2009

 

Κάνει θραύση στο Ιnternet ο πίνακας τριών άσημων ζωγράφων που μας καλεί να αναγνωρίσουμε 103 διάσημα (και όχι μόνο) πρόσωπα

Ο Ιωσήφ Στάλιν συνομιλεί με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Λίγο πιο πέρα ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ περιστοιχίζεται από τον Ελβις Πρίσλεϊ και τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Σε μια άλλη αναπάντεχη συνάντηση ο Μωυσής βαδίζει δίπλα στον Κομφούκιο, ενώ ο Πελέ επιδεικνύει το ταλέντο του δίπλα στον Αδόλφο Χίτλερ.

Και ο μοναχικός Λέων Τολστόι βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β Δ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν.

Και φυσικά, στον πίνακα εμφανίζεται πλήθος ασιατών καλλιτεχνών και πολιτικών, λιγότερο γνωστών στον Δυτικό κόσμο, αλλά προσφιλών στην κουλτούρα των τριών ζωγράφων του πίνακα.

Στην πρωτότυπη σύνθεση συνυπάρχουν όχι μόνον μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά και μνημεία του πολιτισμού όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου ή εμβληματικά αντικείμενα του τεχνολογικού πολιτισμού, όπως το αυτοκίνητο και το γραμμόφωνο. Ο πίνακας μοιάζει με ένα τεράστιο παζλ.

Τιτλοφορείται «Συζητώντας τη Θεία Κωμωδία με τον Δάντη» και ολοκληρώθηκε το 2006.

Βρίσκεται πολύ εύκολα εάν πληκτρολογήσει κάποιος τον τίτλο του έργου στα αγγλικά (Discussing the Divine Comedy with Dante) σε οποιαδήποτε γνωστή μηχανή αναζήτησης του Ιnternet.

Κάνει θραύση, με όλο και περισσότερους χρήστες να το αναζητούν και να το μελετούν, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους εικονιζομένους. Αν δεν τους βρουν όλους, ή αν απλώς βαριούνται να καταβάλουν τον απαιτούμενο πνευματικό κόπο, υπάρχει διαθέσιμος ο κατάλογος με όλα τα ονόματα.

Πρόκειται για έργο τριών ελάχιστα γνωστών ζωγράφων από την Ταϊβάν, του Ντάι Ντούντου, του Λι Τιέζι και του Ζανγκ Αν.

Οι τρεις καλλιτέχνες δεν άντεξαν στον πειρασμό: απεικόνισαν (και) τους εαυτούς τους στο περιθώριο του πίνακα, ακολουθώντας μια συνήθεια αρκετών ζωγράφων της Αναγέννησης.

(Πηγή: ΒΗΜΑ www.tovima.gr)

Δείτε τα ονόματα εδώ 

Δείτε τους έναν έναν 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση