Εθισμός στο διαδίκτυο


Δημοσιευμένο στις 14 Μαρτίου 2016 – 13:38 | από ΕΖΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια οικογένεια στις μέρες μας . Ποιες είναι όμως οι αιτίες που οι νέοι προσηλώνονται μπροστά σε μια οθόνη και δραστηριοποιούνται περισσότερο στις σελίδες παιχνιδιών και στις αντίστοιχες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ; Ποιους κινδύνους κρύβει η υπερβολική ενασχόληση με τον υπολογιστή και πώς θα περιοριστεί το φαινόμενο ;

Μερικές από τις αιτίες εθισμού :
Α) Η Μόδα/ τάση : Αρκεί ένας μικρός αριθμός συνομηλίκων να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή και συνήθως εξαπλώνεται αρχικά σε μια τάξη, έπειτα σε ένα σχολείο και στην παρέα , και από εκεί και έπειτα μπορεί να καταλήξει να είναι μόδα.
Β) Η δωρεάν παροχή / χρήση υπηρεσίας : Τα περισσότερα από τα παιχνίδια/ τις εφαρμογές που που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι είτε δωρεάν είτε πληρώνονται μέσω διαφημίσεων τρίτων. Αυτό κάνει τους μαθητές να νιώθουν ασφάλεια ότι δεν μπορεί να επηρεάσει οικονομικά τους ίδιους ή την οικογένεια.
Γ) Προβολή προσωπικότητας : Κυρίως μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν , κυρίως οι έφηβοι , να προβάλλουν τον εαυτό τους , αγνοώντας ότι η ζωή που φτιάχνουν στο διαδίκτυο είναι πραγματική. Φωτογραφίες και προσωπικό υλικό που «ανεβαίνει» από αυτούς , μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις «δωρεάν υπηρεσίες»  με την άδειά τους , την οποία έχουν δώσει κάνοντας επιλογή στην αποδοχή όρων χρήσης.
Δ) Σωματική ασφάλεια : Θεωρούν ότι ο υπολογιστής και τα παιχνίδια του δεν μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική τους ακεραιότητα , αγνοώντας ότι έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με την κοινωνία.

Κίνδυνοι από την χρήση υπολογιστή και διαδικτύου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Δεδομένου ότι η αλληλεπίδραση στο ίντερνετ είναι με ανθρώπους και όχι με ηλεκτρονικά συστήματα , οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχολογία ενός παιδιού μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες, κυρίως στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης , όπου γίνεται προβολή σε ένα ευρύτερο κοινό. Στις δε σελίδες διαδικτυακών παιχνιδιών ο χρήστης καταλήγει να είναι είτε μόνος του , είτε ομάδα με ανθρώπους σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη για τους οποίους ίσως να μη γνωρίζει καν τα πραγματικά τους ονόματα .
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ;

Τα περισσότερα παιδιά έχουν τάσεις εθισμού επειδή οι γονείς δεν έχουν ενημερωθεί σχεδόν καθόλου για τους τρόπους προστασίας. Το παραδοσιακό «βγάζω το κομπιούτερ από το ρεύμα» δεν αποδίδει. Πρέπει οι γονείς να ενημερωθούν έτσι ώστε να περιορίζουν την πρόσβαση σε κάποιες σελίδες. Ο Γονικός έλεγχος που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα λειτουργικά αλλά και οι δρομολογητές (ρούτερ) μπορούν να γίνουν ένας δυνατός σύμμαχος κατά του εθισμού . Ένας υπολογιστής που θα έχει περιορισμένη πρόσβαση και δυνατότητες αργά ή γρήγορα θα είναι εξίσου βαρετός με το «παίζω κυνηγητό στην πλατεία» .  1. Δεν υπάρχουν σχόλια προς “Εθισμός στο διαδίκτυο”

Αφήστε μια απάντηση