Ασφάλεια στο διαδίκτυο


Δημοσιευμένο στις 14 Μαρτίου 2016 – 14:32 | από ΕΖΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Το διαδίκτυο είναι ένας «χώρος» όπου μπορεί να βρει κάποιος πάρα πολλές πληροφορίες . Οι διαστάσεις που έχει πάρει το κάνουν σχεδόν ανεξέλεγκτο. Σε έναν τέτοιο χώρο , το οποίο δύσκολα μπορεί να εποπτεύσει κάποιος , δραστηριοποιούνται και άνθρωποι που αποσκοπούν στην υποκλοπή είτε προσωπικού υλικού (φωτογραφίες , βίντεο) , είτε κωδικών πρόσβασης λογαριασμών (διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές) , είτε στην δυσφήμιση μιας προσωπικότητας (δημοσίευση υλικού με τους εαυτούς μας).

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις απειλές αυτές ;
Σίγουρα τα πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι «εγώ προσέχω». Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα . Δεν είναι τυχαίο που οι «εισβολείς» προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή στα αρχεία σας μέσω εφαρμογών που μοιάζουν αθώες (κυρίως στα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν με εφαρμογές) και μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα από την αρχή .

Α) Πώς μας βρίσκουν ;
Μας βρίσκουν κυρίως μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης , όπου έχουμε εκχωρήσει το αντίστοιχο δικαίωμα (Όροι και προϋποθέσεις ανοίγματος λογαριασμού)
Μας βρίσκουν από σελίδες που χρησιμοποιούν Cookies  ( Οι περισσότερες σελίδες έχουν πλέον μήνυμα ότι τα χρησιμοποιούν. Περισσότερα για τη λειτουργία τους εδώ ).
Μας βρίσκουν μέσω προγραμμάτων που έχουμε εγκαταστήσει. Τα περισσότερα δωρεάν προγράμματα έχουν διαφημίσεις. Μερικά από αυτά καθώς εγκαθίστανται , κάνουν εγκατάσταση και ανεπιθύμητου λογισμικού.

Β) Ποιο το όφελος να μας «χακάρουν» ;
Ο κύριος λόγος είναι το κέρδος . Κερδίζουν χρήματα είτε από προώθηση λογισμικού, είτε από υποκλοπή στοιχείων και πραγματοποίηση συναλλαγών.

Γ) Πώς μπορώ να προστατευτώ ;
1 ) Μπορούμε να θωρακίσουμε τον υπολογιστή μας με ένα πρόγραμμα που εντοπίζει κακόβουλο λογισμικό και να το αφαιρέσει. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να είναι 100% σίγουρος κάνοντας απλά εγκατάσταση ένα πρόγραμμα.

2) Προσέχουμε που βάζουμε την συγκατάθεσή μας : Όταν μια εφαρμογή εγκαθίσταται , υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις τις οποίες οφείλουμε να γνωρίζουμε. Πατώντας απλά «επόμενο»μπορεί να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για χρήση προσωπικών μας δεδομένων , χωρίς να το γνωρίζουμε.

3) Αποφεύγουμε τη χρήση εύκολων κωδικών .
Δεν κοινοποιούμε τους κωδικούς μας και χρησιμοποιούμε κωδικούς που έχουν δύσκολο συνδυασμό . Επίσης , καλό θα ήταν να πληκτρολογούμε κάθε φορά το όνομα πρόσβασης και τον κωδικό ώστε να μην αποθηκεύεται στον υπολογιστή

4) Θωρακίζουμε τις συναλλαγές μας.
Δεν συμπληρώνουμε φόρμες από άγνωστες πηγές. Φροντίζουμε στις συναλλαγές μας να υπάρχει ασφάλεια (πρωτόκολλο https) . Στις τραπεζικές μας συναλλαγές φροντίζουμε να υπάρχει επαλήθευση λογαριασμού σε 2 βήματα



  1. Δεν υπάρχουν σχόλια προς “Ασφάλεια στο διαδίκτυο”