Άσκηση στο ΚΦ47 των Μαθηματικών της ΣΤ΄ Τάξης : Το πήρες το μήνυμα; (Άλλοι τύποι Γραφημάτων)


Δημοσιευμένο στις 5 Φεβρουαρίου 2018 – 19:00 | από ΕΖΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια άσκηση που έχει δημιουργηθεί με το πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων της Microsoft (Excel 2007) . Για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε το αρχείο απαιτείται η χρήση του παραπάνω λογισμικού. Εναλλακτικά , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές υπολογιστικών φύλλων ανοιχτού κώδικα (Open/Libre Office) .

Για τη δική σας διευκόλυνση, μπορείτε να δείτε το ΚΦ47 στον υπολογιστή σας , κάνοντας κλικ εδώ (θα ανοίξει νέα καρτέλα στον φυλλομετρητή ιστού σας)

Η εκφώνηση της άσκησης , όπως βρίσκεται μέσα στο αρχείο είναι :

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα σωματομετρικά στοιχεία ενός μαθητή , όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα σε 12 μήνες . Αφού παρατηρήσεις τον πίνακα απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις :

 

Α) Ποιος τύπος διαγράμματος πιστεύεις ότι ταιριάζει περισσότερο ώστε να φαίνεται η εξέλιξη του βάρους και του ύψους του παιδιού στον χρόνο ; Επίλεξε το αντίστοιχο διάγραμμα και τοποθέτησέ το στον χώρο δίπλα στον πίνακα . Σχεδίασε 1 διάγραμμα για κάθε κατηγορία και ένα συνδυαστικό (σύνολο 3)
Β) Γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάγραμμα πίτας για τον παραπάνω πίνακα ;

Οι απαντήσεις δίνονται πάνω στο υπολογιστικό φύλλο. Μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε την εργασία σας και πριν τη στείλετε για διόρθωση να τη μετονομάσετε σε «KF47_ASK1_TOONOMASOU»

Άσκηση στο Κεφάλαιο 47

Ασφάλεια στο διαδίκτυο


Δημοσιευμένο στις 14 Μαρτίου 2016 – 14:32 | από ΕΖΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Το διαδίκτυο είναι ένας «χώρος» όπου μπορεί να βρει κάποιος πάρα πολλές πληροφορίες . Οι διαστάσεις που έχει πάρει το κάνουν σχεδόν ανεξέλεγκτο. Σε έναν τέτοιο χώρο , το οποίο δύσκολα μπορεί να εποπτεύσει κάποιος , δραστηριοποιούνται και άνθρωποι που αποσκοπούν στην υποκλοπή είτε προσωπικού υλικού (φωτογραφίες , βίντεο) , είτε κωδικών πρόσβασης λογαριασμών (διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές) , είτε στην δυσφήμιση μιας προσωπικότητας (δημοσίευση υλικού με τους εαυτούς μας).

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις απειλές αυτές ;
Σίγουρα τα πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι «εγώ προσέχω». Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα . Δεν είναι τυχαίο που οι «εισβολείς» προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή στα αρχεία σας μέσω εφαρμογών που μοιάζουν αθώες (κυρίως στα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν με εφαρμογές) και μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα από την αρχή .

Α) Πώς μας βρίσκουν ;
Μας βρίσκουν κυρίως μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης , όπου έχουμε εκχωρήσει το αντίστοιχο δικαίωμα (Όροι και προϋποθέσεις ανοίγματος λογαριασμού)
Μας βρίσκουν από σελίδες που χρησιμοποιούν Cookies  ( Οι περισσότερες σελίδες έχουν πλέον μήνυμα ότι τα χρησιμοποιούν. Περισσότερα για τη λειτουργία τους εδώ ).
Μας βρίσκουν μέσω προγραμμάτων που έχουμε εγκαταστήσει. Τα περισσότερα δωρεάν προγράμματα έχουν διαφημίσεις. Μερικά από αυτά καθώς εγκαθίστανται , κάνουν εγκατάσταση και ανεπιθύμητου λογισμικού.

Β) Ποιο το όφελος να μας «χακάρουν» ;
Ο κύριος λόγος είναι το κέρδος . Κερδίζουν χρήματα είτε από προώθηση λογισμικού, είτε από υποκλοπή στοιχείων και πραγματοποίηση συναλλαγών.

Γ) Πώς μπορώ να προστατευτώ ;
1 ) Μπορούμε να θωρακίσουμε τον υπολογιστή μας με ένα πρόγραμμα που εντοπίζει κακόβουλο λογισμικό και να το αφαιρέσει. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να είναι 100% σίγουρος κάνοντας απλά εγκατάσταση ένα πρόγραμμα.

2) Προσέχουμε που βάζουμε την συγκατάθεσή μας : Όταν μια εφαρμογή εγκαθίσταται , υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις τις οποίες οφείλουμε να γνωρίζουμε. Πατώντας απλά «επόμενο»μπορεί να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για χρήση προσωπικών μας δεδομένων , χωρίς να το γνωρίζουμε.

3) Αποφεύγουμε τη χρήση εύκολων κωδικών .
Δεν κοινοποιούμε τους κωδικούς μας και χρησιμοποιούμε κωδικούς που έχουν δύσκολο συνδυασμό . Επίσης , καλό θα ήταν να πληκτρολογούμε κάθε φορά το όνομα πρόσβασης και τον κωδικό ώστε να μην αποθηκεύεται στον υπολογιστή

4) Θωρακίζουμε τις συναλλαγές μας.
Δεν συμπληρώνουμε φόρμες από άγνωστες πηγές. Φροντίζουμε στις συναλλαγές μας να υπάρχει ασφάλεια (πρωτόκολλο https) . Στις τραπεζικές μας συναλλαγές φροντίζουμε να υπάρχει επαλήθευση λογαριασμού σε 2 βήματα

Εθισμός στο διαδίκτυο


Δημοσιευμένο στις 14 Μαρτίου 2016 – 13:38 | από ΕΖΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια οικογένεια στις μέρες μας . Ποιες είναι όμως οι αιτίες που οι νέοι προσηλώνονται μπροστά σε μια οθόνη και δραστηριοποιούνται περισσότερο στις σελίδες παιχνιδιών και στις αντίστοιχες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ; Ποιους κινδύνους κρύβει η υπερβολική ενασχόληση με τον υπολογιστή και πώς θα περιοριστεί το φαινόμενο ;

Μερικές από τις αιτίες εθισμού :
Α) Η Μόδα/ τάση : Αρκεί ένας μικρός αριθμός συνομηλίκων να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή και συνήθως εξαπλώνεται αρχικά σε μια τάξη, έπειτα σε ένα σχολείο και στην παρέα , και από εκεί και έπειτα μπορεί να καταλήξει να είναι μόδα.
Β) Η δωρεάν παροχή / χρήση υπηρεσίας : Τα περισσότερα από τα παιχνίδια/ τις εφαρμογές που που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι είτε δωρεάν είτε πληρώνονται μέσω διαφημίσεων τρίτων. Αυτό κάνει τους μαθητές να νιώθουν ασφάλεια ότι δεν μπορεί να επηρεάσει οικονομικά τους ίδιους ή την οικογένεια.
Γ) Προβολή προσωπικότητας : Κυρίως μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν , κυρίως οι έφηβοι , να προβάλλουν τον εαυτό τους , αγνοώντας ότι η ζωή που φτιάχνουν στο διαδίκτυο είναι πραγματική. Φωτογραφίες και προσωπικό υλικό που «ανεβαίνει» από αυτούς , μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις «δωρεάν υπηρεσίες»  με την άδειά τους , την οποία έχουν δώσει κάνοντας επιλογή στην αποδοχή όρων χρήσης.
Δ) Σωματική ασφάλεια : Θεωρούν ότι ο υπολογιστής και τα παιχνίδια του δεν μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική τους ακεραιότητα , αγνοώντας ότι έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με την κοινωνία.

Κίνδυνοι από την χρήση υπολογιστή και διαδικτύου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Δεδομένου ότι η αλληλεπίδραση στο ίντερνετ είναι με ανθρώπους και όχι με ηλεκτρονικά συστήματα , οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχολογία ενός παιδιού μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες, κυρίως στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης , όπου γίνεται προβολή σε ένα ευρύτερο κοινό. Στις δε σελίδες διαδικτυακών παιχνιδιών ο χρήστης καταλήγει να είναι είτε μόνος του , είτε ομάδα με ανθρώπους σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη για τους οποίους ίσως να μη γνωρίζει καν τα πραγματικά τους ονόματα .
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ;

Τα περισσότερα παιδιά έχουν τάσεις εθισμού επειδή οι γονείς δεν έχουν ενημερωθεί σχεδόν καθόλου για τους τρόπους προστασίας. Το παραδοσιακό «βγάζω το κομπιούτερ από το ρεύμα» δεν αποδίδει. Πρέπει οι γονείς να ενημερωθούν έτσι ώστε να περιορίζουν την πρόσβαση σε κάποιες σελίδες. Ο Γονικός έλεγχος που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα λειτουργικά αλλά και οι δρομολογητές (ρούτερ) μπορούν να γίνουν ένας δυνατός σύμμαχος κατά του εθισμού . Ένας υπολογιστής που θα έχει περιορισμένη πρόσβαση και δυνατότητες αργά ή γρήγορα θα είναι εξίσου βαρετός με το «παίζω κυνηγητό στην πλατεία» .