Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (Ιστορία Στ΄)

Νοέ 201417

image001-2537
Οι μαθητές του Στ2 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο απαντούν:
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, όταν απευθυνόταν στους γονείς, έλεγε για τα παιδιά τους:
«Καλύτερα να τα αφήνετε πτωχά και γραμματισμένα, παρά πλούσια και αγράμματα». Τι νομίζετε ότι ήθελε να πει;
1. Ήθελε να πει πως είναι καλύτερο να είσαι φτωχός, γιατί οι φτωχοί είναι γραμματισμένοι κι αυτά που ξέρουν θα τους χρησιμεύσουν πολύ, ενώ οι πλούσιοι δεν είναι γραμματισμένοι και θα έχουν πολλά μπερδέματα στη ζωή τους. (Χριστίνα Μ.)
2. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός εννοεί με τη φράση αυτή ότι σημασία έχει ο άνθρωπος να είναι γραμματισμένος, δηλαδή να είναι μορφωμένος. Δεν έχει σημασία αν είναι πλούσιος ή φτωχός αλλά να έχει γνώσεις. (Δανιήλ Κ.)
3. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός έδωσε έναν μεγάλο αγώνα για να ελευθερωθεί η Ελλάδα από τους Τούρκους. Πίστευε ότι τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να παραμείνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Μόνο έτσι θα απελευθερώνονταν από τον τουρκικό ζυγό. Γι’ αυτό παρότρυνε τους γονείς να τα μορφώσουν και ας μείνουν φτωχά παρά να είναι πλούσια και υποδουλωμένα στους Τούρκους. (Κωνσταντίνος Ε.)
4. Ήθελε να πει ότι η γνώση είναι χρήσιμη στη ζωή και έχει μεγαλύτερη αξία από το χρήμα. (Βαλάντης)
5. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός με τη φράση αυτή ήθελε να πει στους γονείς τα λεφτά που έχουν να μην τα μαζεύουν για να τα δώσουν στα παιδιά τους αργότερα αλλά να τα δώσουν σε δασκάλους για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα. Αυτό θα τα βοηθήσει να ενταχθούν πιο εύκολα στην κοινωνία. (…………….)
6. Νομίζω ότι ήθελε να μας πει ότι είναι καλύτερο τα παιδιά να είναι φτωχά και να πηγαίνουν σχολείο παρά να είναι πλούσια και να μην πηγαίνουν σχολείο. Γιατί στο σχολείο μαθαίνουμε γνώσεις, δεξιότητες και αξίες, όπως μόρφωση και παιδεία. (……………….)
7. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός πίστευε ότι ο μεγαλύτερος πλούτος του ανθρώπου είναι η μόρφωση. Θεωρούσε ότι οι άνθρωποι που μάθαιναν γράμματα και είχαν μόρφωση, αισθάνονταν ελεύθεροι, είχαν αξίες, παιδεία και ιδανικά. Γι’ αυτό και είπε τα παραπάνω λόγια. (Νατάσα Π.)
8. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός συμβούλευε τους γονείς να φροντίζουν για τη μόρφωση των παιδιών τους περισσότερο και όχι να δημιουργούν περιουσία για να δώσουν στα παιδιά τους. Η μόρφωση είναι αληθινός πλούτος που φωτίζει τον άνθρωπο και τον καλλιεργεί ώστε να είναι ελεύθερος. (Θοδωρής Μ.)
9. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήθελε να πει ότι είναι προτιμότερο για τα παιδιά να μορφωθούν και ας μην είναι πλούσια παρά να ζουν μες στα πλούτη και να μη μαθαίνει τι γίνεται στον κόσμο. Γιατί τα γράμματα και η μόρφωση έχουν μεγαλύτερη αξία από τα πλούτη και τα χρήματα. (Τάλχα Χ.)
10. Καλύτερα να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν και να μην έχουν λεφτά. Παρά να έχουν λεφτά και άλλα αγαθά και να μην έχουν καν μόρφωση. (Σωτήρης Α.)
11. Ότι καλύτερα να είναι φτωχά και να τους ενδιαφέρει να μάθουν και όχι να είναι πλούσια και να μη τους ενδιαφέρει το μάθημα. (Ελπίδα Μ.)
12. Πιστεύω πως ήθελε να πει πως, όταν κάποιος ξέρει γράμματα και είναι φτωχός, τότε κανείς δε θα μπορεί να τον ξεγελάσει και όταν θα μεγαλώσει θα βρει μια καλή δουλειά γιατί θα είναι έξυπνος, θα είναι σοφός. Όμως αν είναι πλούσιος αλλά δεν ξέρει γράμματα, τότε ο κόσμος θα τον υποτιμάει και ο ίδιος θα ντρέπεται που δε θα ξέρει γράμματα. Επίσης όλοι θα τον κοροϊδεύουν και θα τον ξεγελάνε και επειδή θα είναι πλούσιος, θα τους φυλακίζει, ενώ θα ξέρει ότι έχει άδικο. (Με λίγα λόγια τα γράμματα είναι η μισή αρχοντιά). (Έφη)
13. ‘Ότι πρέπει όλα τα παιδιά να εξασφαλίζουν το εφόδιο της μάθησης προκειμένου να έχουν καλύτερο μέλλον και καλή εργασία και να παλεύουν να την αποκτήσουν παρά να μην είναι γραμματισμένα και να έχουν τα πάντα στη ζωή τους. Όμως δε θα έχουν το εφόδιο της γνώσης που είναι πιο σημαντικό από τα λεφτά. (Νεφέλη)
14. Θέλει να πει ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα και να αποκτούν μόρφωση γιατί η μόρφωση έχει πιο μεγάλη αξία απ’ τα χρήματα. (Γρηγόρης)

Αφήστε μια απάντηση

Γιώργος Γιώτης

δάσκαλος στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων