Βρογχίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

αναδημοσίευση από onmed.gr

bronchitisΑν σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα βήχας, ο οποίος επιδεινώνεται το χειμώνα, είναι πιο έντονος τις πρωινές ώρες και συνοδεύεται από φλέγματα, τότε ίσως πάσχετε από βρογχίτιδα.
Πρόκειται για μια αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και οίδημα των βλεννογόνων αδένων στην βρογχική δίοδο των πνευμόνων. Tα συμπτώματα διαρκούν από αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μέχρι και χρόνια, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Οξεία βρογχίτιδα Είναι συνήθης ασθένεια που τις περισσότερες φορές προκαλείται από ένα απλό κρύωμα ή οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού.Ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Τα συμπτώματά της ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι παραπλανητικά, καθώς είναι δυνατόν να υφίσταται οξεία βρογχίτιδα χωρίς απόχρεμψη. Η οξεία βρογχίτιδα συνήθως διαρκεί για μία έως τρεις εβδομάδες.
Χρόνια βρογχίτιδα: Η φλεγμονή προκαλεί μόνιμες αλλοιώσεις και πάχυνση του εσωτερικού των αναπνευστικών οδών και των βρόγχων. Υπάρχει συχνός συνεχής βήχας, με απόχρεμψη για περίοδο άνω των τριών μηνών – φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως σε καπνιστές. Η χρόνια βρογχίτιδα διαρκεί για τρεις μήνες έως και δύο χρόνια και συνήθως απαιτεί ειδική ιατρική θεραπεία, καθώς είναι μια σοβαρή μακροχρόνια διαταραχή.

Αίτια

Αυτή η αναπνευστική νόσος κατά κύριο λόγο προκαλείται από βακτήρια ή ιούς τα οποία ερεθίζουν τον βρογχικό σωλήνα (δίοδο). Ορισμένες άλλες αιτίες αυτής της ασθένειας είναι οι εξής:
-Αλλεργίες
-Λοιμώξεις
-Βήχας και βαρύ κρυολόγημα
-Αλλαγές στην ατμόσφαιρα
-Κάπνισμα
-Αέρας με μεγάλη συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης
-Ρύπανση

Τα συμπτώματα

– Βήχας με ή βλεννογόνες εκκρίσεις (πρασινωπές ή κιτρινωπές)
– Συριγμός και δυσχέρεια αναπνοής, κυρίως κατά την άσκηση
– Pινική συμφόρηση
– Αίσθημα κόπωσης
– Πυρετός
– Pόνος ή σφίξιμο στο στήθος

Τρόποι αντιμετώπισης

Για να αποφύγετε τις όποιες επιπλοκές και για να αναρρώσετε γρήγορα οι επιστήμονες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας συνιστούν:
-Πίνετε πολλά υγρά
– Πάρτε αντιπυρετικά και αναλγητικά εάν έχετε πυρετό
– Χρησιμοποιήστε ένα υγραντήρα ή ατμό στο μπάνιο
– Εάν είστε καπνιστής, κόψτε το κάπνισμα όσο διαρκεί η νόσος
Για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, οι περισσότεροι άνθρωποι αρκεί αν ακολουθήσουν την φαρμακευτική αγωγή που θα τους συστήσει ο γιατρός τους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες για τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να την ξεπεράσει ταχύτερα:

Μέλι

Οι αντιικές καθώς και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού θεωρούνται πολύτιμες για τη θεραπεία της βρογχίτιδας. Το μέλι βοηθά να απαλύνει το λαιμό. Επιπλέον, χτίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μέλι με διάφορους τρόπους, όπως:
-Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα κανονικό φλιτζάνι του τσαγιού.
-Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι με μια πρέζα μαύρο πιπέρι, φρέσκια πάστα τζίντζερ, και 1-2 σκελίδες σκόρδο σε σκόνη. Καταναλώστε αυτό το μείγμα για να απαλύνετε την αίσθηση “καψίματος” στον λαιμό από τον βήχα.
-Για να μειωθεί η φλεγμονή του φάρυγγα και η δυσπεψία, προσθέστε μερικές σταγόνες λεμονιού σε ζεστό νερό. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε αυτό και πιείτε το αφότου το ανακατέψετε καλά.

Αιθέριο έλαιο ρίγανης

Το έλαιο ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η ευαισθησία και ο βαρύς βήχας.
-Ένα άτομο που πάσχει από βρογχίτιδα μπορεί να βάλει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο ρίγανης κάτω από τη γλώσσα του. Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο μία φορά την ημέρα για να θεραπεύσετε τον έντονο βήχα και τη δυσκολία στην αναπνοή.

Αλατόνερο

Το αλατισμένο νερό έχει τη δυνατότητα να διασπάσει τις βλεννογόνες εκκρίσεις που προκαλούν ερεθισμό στις ευαίσθητες βρογχικές μεμβράνες. Ανακουφίζει επίσης τον ερεθισμένο λαιμό.
-Προσθέστε λίγο αλάτι σε ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά. Τώρα, κάνετε γαργάρες με αυτό το ζεστό αλμυρό νερό 3-4 φορές την ημέρα.
Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό να προστεθεί η σωστή ποσότητα άλατος στο ζεστό νερό, καθώς το υπερβολικό αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση καψίματος στο λαιμό. Από την άλλη πλευρά, το πολύ λίγο αλάτι δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Τζίντζερ

Οι ανοσολογικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ όχι μόνο βοηθούν στη θεραπεία ενός κρυολογήματος, αλλά επίσης στην επούλωση των πληγών (από τον βήχα) και τη μείωση της φλεγμονής στους βρογχικούς σωλήνες.
-Ετοιμάστε ένα μείγμα προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, σκόνη τζίντζερ και γαρίφαλο. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα από αυτό το μείγμα μέσα στο γάλα ή το μέλι και το πιείτε το τρεις φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.
-Τρίψτε σε σκόνη λίγο τζίντζερ, γαρύφαλλα, και κανέλα. Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού αυτού του μείγματος σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Πιείτε το μείγμα αφότου το ανακατέψετε καλά. Για να δείτε αποτελέσματα με αυτήν τη μέθοδο ακολουθήστε τη για μερικές ημέρες.
-Για άμεση ανακούφιση, μπορείτε επίσης να φτιάξετε τσάι από βότανα. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι και σκόνη τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά. Μετά από λίγο, προσθέστε μέλι σε αυτό και ανακατέψτε καλά. Πιείτε αυτό το ρόφημα δύο φορές την ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση